Menic stejnosmerneho napeti (12V -> 18V)
Moderátor: Moderátoři
Menic stejnosmerneho napeti (12V -> 18V)
v elektrice se vubec nevyznam, ale vypada to ze tady bych mohl byt na spravne adrese.
Potreboval bych nejaky menic stejnosmerneho napeti, ktery by mi poskytl cca 1.5x vyssi napeti nez je na vstupu.
Jde o to, ze jsem si koupil UPSku, ale byly tam moc hlucne vetraky. Vymenil jsem je za tiche, ale problem je v tom, ze UPSka do nich posila 12V jen kdyz jede na baterie, nebo je dobiji (to vse funguje dobre). Jinak ale bohuzel napeti snizi, vetracky se sice stale toci, ale uz moc pomalu a UPS hlasi jejich chybu a nasledne se vypne. Existuje nejaka soucastka co se da koupit treba v nejakem GM electronics ktera zvysuje napeti (neco jako opak k odporu)? Idealni by bylo, kdyby se jeste dalo to vystupni napeti plynule regulovat - treba od 1 do 2 nasobku vstupniho. Zatez nebude moc velka, tusim ze ty vetraky maji do 2W, kazdy bych zapojil na zvlastni menic.
Diky za tipy
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
UPS modernizovat tímto způsobem není asi právě šťastný nápad.
Konečně odhlučnit vysavač, aniž by ztratil účinnost, se taky ještě nikomu nepovedlo.
Jestli ti vadí, že tu UPS slyšíš, používej při práci s hudbou sluchátka. Jako já. Nebo dej UPS do jiné místnosti.
A do UPS vrať ty původní ventilátory, zřejmě s jinými chodit nebude.
Tím pádem nemusíš řešit měniče napětí a podobné ptákoviny.
-
Návštěvník
Neda se tedy nejaky jednoduchy menic vyrobit? Neco jsem nasel i tady:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... cle&sid=92
ale to uz je mozna zbytecny luxus, me by stacil jen nejaky "nasobic", nemuselo by to byt stabilizovane. Akorat si nedovedu predstavit jak je to velky po zkompletovani a i 100mA by mozna bylo pro me malo...
Pak by ti pomohla spíš úprava signálu otáček, třeba optoel. snímání skrz dírky v lopatkách. Do firmwaru UPS se asi jednoduše nedostaneš.
Celý problém je spíš důsledkem inženýrských schopností výrobců. Ztrátový výkon spínaných zdrojů je celkem zanedbatelný a dal by se při troše snahy chladit pasivně, ale nějaký kokot navrhne takový chladič a tak ho umístí, že se bez aktivního chlazení neobejde a ještě použije kvičící a chrastící hračku místo větráku
http://internetovy-obchod.msbox.cz/line ... -dp-36882/
Akorat je to nejakej svab a nevedel bych co pripajet na jaky nozicky...
Astabilní generátor s 555 je triviální zapojení, ale jestli se vyznáš v elektronice asi jako já v háčkování krajek, bylo by to trochu na dlouho...
nějaké základy předem prostě musíš znát.
S tou 555 to jde zvládnout sice se značnou přesností, ale mohly by stačit dva nebo tři tranzistory a derivační obvod, aby to umělo totéž.
Jenže tohle těžko vysvětlovat tobě, když jsi s takovými sopučástkami ještě nikdy nic neubastlil a schéma samotné ti asi taky k ničemu nebude. Leda by se našel poblíž někdo, kdo ví, o čem je řeč, a spáchal by ti to třeba za půllitrový kolek.
Ale libi se mi ten napad se zdvojenim tech pulzu. To by vlastne ohlidalo i to, kdyby se vetracek zastavil... Tusim ze jeden tatkuv znamy se v elektrice celkem vyzna a treba by mi to zbastlil. Musim mu ale rict presne co chci. Bude mu stacit popis "na drate mi jdou impulzy xkrat za minutu a ja z toho potrebuju udelat 2x"? Stacil by takovy popis vam?
http://web.archive.org/web/200311171002 ... oubler.pdf
Předem si ale ověř, že ta UPS si fakt hlídá otáčky a ne teplotu nějakého ofukovaného termistoru, abys tu proceduru nedělal zbytečně:)
ideální by bylo problém vyléčit softwarově, kdyby byla ta možnost...