Zdroj LPS 30V/3A (GES) schéma, problém...

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ok1xgi

Zdroj LPS 30V/3A (GES) schéma, problém...

#1 Příspěvek od ok1xgi »

Zdravím, nemáte někdo zkušenost s tímto zdrojem http://www.ges.cz/cz/lps-30v-3a-GES07500035.html

Nemam od něj už schéma, ale čas od času měním výkonnové tranzistory. Dneska jsem chtěl oživit NiCd baterku 4,8V 550mAh, tak jsem nastavil 7V a proudový omezení na 400mA. Že ji nechám tak čtvrt hodinky. Pak jsem na chvíli odskočil a když jsem se vrátil tak klasika, na ampérmetru 1,6A, baterka žhavá a po odpojení naskočilo na zdroji maximální napětí (44V), takže zase tranzistory v ......... Nevím ani co je tam za typ, nějaký 2N..... A jsou tam dva paralelně přes nějaký nízký rezistor. Nemáte někdo schéma? Já nevím proč furt odcházej.....

Díky
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
kokun

#2 Příspěvek od kokun »

Pokud se tento zdroj dodává rovněž jako stavebnice, tak se schématem by snad problém neměl být.

Věřím, že když se obrátíš na prac. GESu, tak uspěješ.. :wink:
Honza - kokúň

#3 Příspěvek od ok1xgi »

Já to měl jako stavebnici a dokonce i od nich, ale už to nějakej pátek bude. Ale spíše mne štve proč odcházej.....
kokun

#4 Příspěvek od kokun »

Tak - zřejmě budou mít i s tímhle problémem své zkušenosti.

Tak, nebo tak, bych se na ně obrátil a důvěřoval jim (zvláště, když jsi jim dal - byť v minulosti - vydělat) :roll:
Honza - kokúň

#5 Příspěvek od ok1xgi »

Tak jsem na férovku napsal do GESu a uvidíme.

Díky za pomoc !
Killroy
Moderátor

#6 Příspěvek od Killroy »

Tady je schéma regulace i s těmi konci. Provozuju 2ks těchto zdrojů bez problémů už asi 15let a BD140/2x2N3055 jsem kdysi nahradil BD238/2x2N3772 (protože mi to zbylo z nějakého měniče).

Výtah z návodu k použití: "Zdroj není určen pro dlouhodobý provoz s maximální dovolenou proudovou zátěží nebo pro dobíjení akumulátorů"
Přílohy
G303_GES.jpg
(60.37 KiB) Staženo 611 x
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Atlan

#7 Příspěvek od Atlan »

2N3055 no neviem ako maz zabezpecene chladenie ale zosen si KD503 a budeš mať pokoj. aj ked sa roztopila plastova krabicka tranzsistor slapal dalej.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Zdroj neznám , takže nevím , jestli jsou v plechu či plastu . Mám ještě z PORSu pytlík poctivých . Dával jsem je do zesů , snad žádný jsem neměnil . Proti KD mají vesměs vyšší betu . Jestli jich pár chceš , mají zkrácené nohy od rychlodemontáže , jsou tvoje .
ok1xgi

#9 Příspěvek od ok1xgi »

Díky všem za odpovědi. Ty 503 jsem tam chtěl dát hned, mít je. Přikládám odpověď z GESu...

Dobrý den,
schéma zdroje LPS30V/3A je v příloze. Upozorňujeme, že toto schéma je plně duševním vlastnictvím autora a není určeno k dalšímu veřejnému šíření.
Co se týče dvojice koncových tranzistorů 2N3055, výroba osazuje pouze ověřené kusy od STM, viz http://www.ges.cz/cz/2n3055-GES04900561.html
a u námi postavených a oživených kusů s nimi žádné problémy nejsou. Nevylučujeme náhradu výkonějšími 2N3772, KD503 apod.

Címž i jim děkuji
vandrovecz

#10 Příspěvek od vandrovecz »

Zdravim všechny,prosím nevíte co je v tomto zdroji za operativní zesilovač.Bohužel se mi roztřelil a čitelné zůstalo jen Tesla MAA.
Moc děkuji za odpověď Zdeněk
Eleman

#11 Příspěvek od Eleman »

Pokud si dobře pamatuji, tak Tesla dělala snad jen jeden typ čtyřnásobného OZ a to MAB4741 v plastovém pouzdře a MAC7471C v keramickém pouzdře a MAE4741 se zvýšeným teplotním rozsahem. Jedná s o čtyři OZ 741 v jednom pouzdře DIL14. Případná náhrada tedy bude snadná.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“