Problém s alarmem na škodu 120 :o)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cune

Problém s alarmem na škodu 120 :o)

#1 Příspěvek od Cune »

Ahoj, vymyslel jsem a postavil alarm na mojí Škodu 120. Je sestaven ze 4 časovačů 555, ze dvou integrovaných obvodů 74.. a ze dvou integrovaných obvodů CMOS (4011). Alarm je aktivován dveřním spínačem vnitřního osvětlení. Po sepnutí vyčkáva cca 10 vteřin na vybavení skrytým tlačítkem. Pokud tlačítko není vybavenmo do 10 sekund, spustí se alarm (blikání blinkrů + přerušovaně zapínaná houkačka), který se po cca 2 minutách sám vypne a přepne se do původního pohotovostního režimu, kdy je připraven registrovat další jakoukoliv činnost dveřního spínače. Je (skoro) kompletně funkční, ale má dost závažný problém. V okamžiku, kdy alarm zapne přerušované houkání stodvacítkové houkačky(které je zajištěno obvodem s časovačem s 555 a s výkonovým tranzistorem IRF4905 a celé je to spínáno relátkem) , část obvodu alarmu (řízená jedním ne555), která zajišťuje načasování samočinného vypnutí alarmu se okamžitě zblázní a vypne a alarm si vesele nekontrolovatelně houká dál třeba až do vánoc. ALE když tu stodvacítkovou houkačku nahradím na zkoušku jen žárovkou na 12V, vše funguje perfektně. Zapne se, 2 minuty bliká a pak se hezky vypne. Mám pocit že ta houkačka ten obvod nějak ovlivňuje, ale netušim jak. PROSÍM POMOZTE mi s nějakou radou, nebo návodem na nějakou ochranu. Opravdu netuším proč tomu tak je. To že houká dál se dá překousnout, když budu doma, seběhnu dolů a vypnu ho, ale když budu někde mimo domov a auto mi začne houkat, tak nejspíš nepřestane dřív, než se mi buď vybije baterie, nedo mi to auto nějakej soused nerozmlátí, protože ho to bude samozřejmě budit. Ta houkačka prostě nějak ovlivňuje tu elektroniku, ale nevim čim... už sem zoufalej :( Budu vděčný za jakoukoliv radu :!: :lol:
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od DjRix »

Špatné zemění,případně i napájení přivedené drátem nedostatečného průřezu,ta houkačka totiž žere při rozběhu klidně i 20A. Taky je potřeba napájení toho alarmu zablokovat alespoň 1000u elytem,ale hlavní probé bych viděl ve slabé kabeláži k alarmu.
Klídek chlapi,to je nulák...
Cune
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Cune »

Diky moc za radu, sezenu kabely s vetsim prurezem, sezenu kondenzator (ten snad mam nekde) a uvidime. Az to zkusim dam vedet jak jsem dopad. Zatim jeste jednou diky :D
Hejnicek

#4 Příspěvek od Hejnicek »

Dělal jsem něco podobnýho dle AR z 555 a 4011. Podle tvého popisu to má podobnou konstrukci. Mám to taky napojený na klakson a měl jsem stejný problém. Ten jsem vyřešil připojením klaksonu přes škodovácké relé.
hafca

#5 Příspěvek od hafca »

Ta houkačka funguje jako klasický přerušovač, který to celé pravděpodobně ruší. Je to jako zvonek na stejnosměrné napětí, stejný princip, nejspíš proto to se žárovkou chodí a s houkačkou se to zblázní. Zkusil bych na vstup toho alarmu větší kondíky a nějaký odrušovací filtr.
badoch
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od badoch »

Hejnicek píše:Dělal jsem něco podobnýho dle AR z 555 a 4011. Podle tvého popisu to má podobnou konstrukci. Mám to taky napojený na klakson a měl jsem stejný problém. Ten jsem vyřešil připojením klaksonu přes škodovácké relé.

Já taky naprosto tentýž s houkačkou , (ale alarm byl jiný) řešil jsem to obdobně :lol:
Rayman
Kontaktovat uživatele:

houkačka

#7 Příspěvek od Rayman »

Já ti poradím jednoduchý a levný fígl. Do mojí Š 125L jsem si dělal podobný alerm podle AR a po připojení klaksonu docházelo k tomu samému problému. On totiž ten klakson jak je do něj přerušováno napájení pěkně kope zpátky. Stačí ho zapojit přes obyčejnou usměrňovací diodu ( já použil nějakou 5A 1N....) a do napájení alarmu dát paralelně kondíky 100 nF a 10 nF a je pokoj. Mě to takhle funguje už 3 roky.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Ještě jedno řešení by se dalo najít: celou Š120 nechat odemčenou na záchytným parkovišti v Praze přes noc. Z pojistky si pak koupit LEHCE mladší vozidlo, které už podobnými nectnostmi, jako poddimenzované průřezy instalace netrpí...
Cune
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Cune »

To bych te moji schadince nemoh udelat ! Uz mi do ni jednou vlez nejakej chcipak a par veci ukrad, takze tu vec dokoncim za kazdou cenu. Je to i takovej konicek, jinak bych se na tu uz davno vyprd. Takze na tom rozpracovanym vytvoru uz jsem vymenil nektere "dratky" za poradny DRATY. Jeste tam nejak napacham nejakej ten kondenzator a budu opet zkouset. Bud uz zitra nebo az po dovolene (nejdriv za tyden). Zkusim i ty diody. Zatim VELICE DEKUJI vsem za pomoc :D
Cune
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Cune »

Takže jsem se po dlouhé době dostal zpět k mému výtvoru. Vyměnil jsem "drátky" za "kablíky", na vstup sem narval kapacitu 2x1000 mikroF a pořád si to dělá co chce. :( Takže si asi koupim ty diody jak mi poradil Rayman a pak uvidíme. A asi se ještě zkusim podívat na to uzemnění, možná i tam je pořád nějaká chybka, protože to zkoušim doma. Občas sejdu dolů k autu a na odpoledne sei vezmu batrku domů, abych to vyzkoušel :)
Žádný učený z nebe nespadl. A kdyby spadl, tak by se stejně zabil...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ta dioda je tam potřeba, jinak ta houkačka vycucne i ty elyty. Myslím tím seriová dioda v napájení alarmu a za ni elyt. Klakson krmit přímo, popř. ošetřit taky diodou.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návštěvník

#12 Příspěvek od Návštěvník »

Aha, tak to jsem nevěděl, že bych měl dát diodu i do napájení alarmu... 8O Měl jsem v plánu zapojit diodu jen ke klaksonu. Dobře, tak to takhle zkusím. Akorát ¨musim koupit ty diody, moje domácí zásoby už se tenčí :) Diky moc !
Cune
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Cune »

Jejda já se zapoměl přihlásit v tom předcházejícím příspěvku :oops:
Cune
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Cune »

Konečně sem vyřešil problém. Sice se to s tim klaksonem pořád blbne, ale našel jsem jiné řešení. Klakson a k němu obvod na přerušování jsem nahradil jedním malinkým piezoalarmem. Je to malá potvůrka která houká jako klasickej alarm a dělá strašně hnusnej a hlasitej zvuk! Jeden nacpu někam na kastli ven a jeden dovnitř aby případnýmu lapkovi praskly bubínky :o))) :o
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Toho lapku, co se tak lačně vrhne po tomto vozidle bych chtěl vidět :D
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“