Vybíjení batérie
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Andrea píše:Já bych je tak hrubě nenazývala, prostě, hezky česky, nejsou tak environmentálně uvědomělí.
Myslím, že environmentální uvědomělost se projevuje spíše na podstatnějších věcech, než jsou zlomky wattu odběru nezatíženého zdroje k NB.
Já taky vytahuji napájecí konektor z NB (jsou známy případy požáru od přebíjených baterek) a zdroj nechávám v zásuvce - nechce se mi kvůli takové prkotině lézt pod stůl. Ostatně po dobu takové akce bych zbytečně svítil a úspora energie by byla v háji
Jeden podstatný důvod k vytahování ze zásuvky bych viděl v nebezpečí požáru od zařízení poškozeného impulsním přepětím v síti. Proti tomu se chráním solidně provedenou třístupňovou ochranou.
Ono odpojiť zdroj sa nemusí len vytiahnutím zo zástrčky zašitej niekde pod stolom alebo za skriňou. Existujú predsa i predlžovačky s vypínačmi. A tie vypínače sa dajú prepnúť i topánkou. Dokonca sú i "šlapátka".
Je pravda, že u batérií s integrovanou elektronikou sa s tým rizikom musím zmieriť, ale nepripustím toho rizika navyše nič, čo nemusím. Nakoniec, nejde len o mňa.
Ale kto chce kam...
A teraz ma nazvite paranoikom.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
A paranoidní nejseš, pouze patříš společně s Andreou do malé skupiny lidí, co nejsou líní jak prase
tomasjedno: pravděpodobnost, že ti vzplane baterka v NTB je stejně mizivá jako to, že ti vzplane adaptér, který jsi línej vytáhnout, takže to z NTB vytahuješ naprosto zbytečně - můžeš si tím tedy ušetřit další velmi namáhavé odpojování!
Ta "environmentální uvědomělost" ... ehm, pokud každá domácnost bere ve "stand-by" desítky W, tak je to pro tebe málo ?
Keby si tí hajzlíci dali trošku záležať, tie zdroje pískať nemuseli. A možno takto lepšie, aspoň to aspoň niektorí odpoja.
A s tou pravdepodobnosťou by som to tak na ľahko nebral. Ale koho to ešte neprekvapilo, tomu ťažko vysvetľovať...
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
tomasjedno: pravděpodobnost, že ti vzplane baterka v NTB je stejně mizivá jako to, že ti vzplane adaptér, který jsi línej vytáhnout, takže to z NTB vytahuješ naprosto zbytečně - můžeš si tím tedy ušetřit další velmi namáhavé odpojování!
1 000x se nic nestane ale jak to už na tomto světě bývá,na 1 001x to přijde
V tomto má Duvsan úplnou pravdu a plně s ním souhlasím.Já také doma donekonečna každému připomínám aby při odchodu z domu vypínali el. spotřebiče-asi mně mají všichni za blázna.
- tomasjedno
AmarokCZ píše:
Mýlíš se - pravděpodobnost, že mi vzplane napájecí zdroj NB a něco dalšího zapálí, jsem výrazně potlačil instalací přepěťových ochran a 30mA proudového chrániče (ten zdroj je předmět I. třídy ochrany).
Pravděpodobnost vzplanutí baterek v mé nepřítomnosti snižuji právě tím odpojováním.
AmarokCZ píše:
Ta "environmentální uvědomělost" ... ehm, pokud každá domácnost bere ve "stand-by" desítky W, tak je to pro tebe málo ?
Těžko ovlivním, co bere každá domácnost. Psal jsem o tom, co bere můj (nepištící) zdroj k NB.
Máš barák, alebo bývaš v bytovke?
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš mi popsat mechanismus, kterým přepěťová ochrana zabrání vzplanutí adaptéru?tomasjedno píše:Mýlíš se - pravděpodobnost, že mi vzplane napájecí zdroj NB a něco dalšího zapálí, jsem výrazně potlačil instalací přepěťových ochran...
O tom, že ten zdroj nepiští bych silně pochyboval...
Ty jsi se snad někdy setkal s tím, že by baterka v NTB způsobila požár?
- tomasjedno
Duvsan píše:Pokiaľ viem, zdroj máš pripojený k sieti dvojpramennou šnúrou, teda fáza-nulák...
Není tomu tak. Přečti si znovu, co jsem napsal.
AmarokCZ píše:Můžeš mi popsat mechanismus, kterým přepěťová ochrana zabrání vzplanutí adaptéru?
Nepsal jsem, že zabrání, ale že výrazně potlačí pravděpodobnost. Zdroje zpravidla odcházejí při zapínání do sítě a při přepěťových špičkách.
Mimochodem, kromě SPD (snižujících pravděpodobnost poruchy) a RCD (snižujících též pravděpodobnost, že se případný požár rozšíří) jsem také nevytahováním šňůry ze zásuvky o několik řádů snížil pravděpodobnost poruchy zásuvky a přívodní šňůry (požár od poškozeného přívodu také není vyloučen, že).
AmarokCZ píše:O tom, že ten zdroj nepiští bych silně pochyboval...
Na to máš jistě právo. Já mám zase právo ten zdroj neslyšet ani při plné zátěži a uchu přiloženém na zdroj. FYI, je to Dell.
Můj elektroměr měřící s rozlišením 1 W nepozná rozdíl mezi nepřipojeným zdrojem a připojeným nezatíženým zdrojem.
Napiš strýčkovi Googlovi požár baterie notebooku a do zítřka to všechno nepřečteš.AmarokCZ píše:Ty jsi se snad někdy setkal s tím, že by baterka v NTB způsobila požár?