Spinání relé pomocí kladného impulzu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mmaarraa

Spinání relé pomocí kladného impulzu

#1 Příspěvek od mmaarraa »

Zdravim bastlire,
potreboval bych poradit, v aute mam alarm, kterej pri zmacknuti cudliku na dalkovym ovladani posila na jeden vodic 1 sekundovy kladny 12V impulz. Ja bych potreboval "neco" co by pri prvnim impulzu aktivovalo relatko a pri dalsim zmacknuti-dalsi kladny impulz by zase relatko rozeplo :oops:
Hodne jsem hledal po internetu a nasel tohle, ale nevim jestli by to fungovalo, navic jinde jsem se docetl, ze v tomto zapojeni by rele mohlo oddelat tranzistor :?
Obrázek

poradi prosim nekdo?
Dekuji moc
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Stokrát dokolečka.

Místo 7474 použiješ kvůli napájení CMOS 4013 (jinak zapojený vývody), ty NANDy a tlačítka na vstupu vynecháš, jako tranzistor stačí nějaký BC547 apod., dioda 1N4148, 1N4007 - podle proudu relé.

Obrázek
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
fery66

#3 Příspěvek od fery66 »

ZdenekHQ píše:Stokrát dokolečka.

ZdenekHQ, veľmi si chlapcovi asi s Tvojou schémou nepomohol. Vidíš, že sa asi veľmi "nevyzná"...
Skúsil som to "naklikať" v Eagle ako by som si to ja predstavoval, keby to malo fungovať v mojom aute. Je to aj s resetom po pripojení napájania a "ochranami". Nezabudnúť "ošetriť" aj vývody nevyužitého klopného obvodu! Na spínanie relé nemusíš použiť bezpodmienečne Darlington BD, stačí NPN BC... + ďalší NPN, ktorý "znesie" prúd relé (autorelé cca 300mA).
Přílohy
KO AUTO.png
(8.76 KiB) Staženo 194 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

To víš, já už to mám ve zvyku jen nasměrovat a doufat, že se najde někdo ochotnej tomu věnovat víc času. Dík za schema.
]
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

ZdenekHQ píše:To víš, já už to mám ve zvyku jen nasměrovat a doufat, že se najde někdo ochotnej tomu věnovat víc času. Dík za schema.

Přesně tak, mělo by stačit v takových případech nasměrovat. Ochotný se tomu věnovat by měl vždy sám tazatel. Když mu to naservíruješ na "stříbrným podnose", tak ti možná i poděkuje a zapamatuje si z toho jen to, že když má problém, je nejjednodušší napsat někam do fóra.
Tímto se omlouvám mmaarraa, nemyslel jsem to na něj, neboť se ještě nestačil vyjádřit, ale bylo to myšleno všeobecně a jako reakce na příspěvek pánů fery66 a ZdenekHQ. Berte to prosím, jako můj názor.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Ale to vše už se tu přece řešilo, ať už k nasměrování nebo na stříbrný podnos:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 142#428142

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 627#386627

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=30939

...a samozřejmě i na jiných stránkách
vicious

#7 Příspěvek od vicious »

dá sa použiť aj 4xNAND jeden pár je RS klopný obvod a druhý pár sa zapojí ako negácia z tlačitiek a rovno z výstupu cez odpor do baze, idem pohľadať aj taku schému k tomu,
edit: akurat tu má 2x talčidlo tak neviem či by to moc vadilo
Přílohy
bko.jpg
(57.43 KiB) Staženo 104 x
fery66

#8 Příspěvek od fery66 »

Pozrel som sa na odkazy. Je pravda, že sa to tu riešilo ale človiečik, ktorý sa veľmi nevyzná, z toho veľmi múdry asi nie je. Ja som sa mu pokúsil nakresliť zapojenie, ktoré by bez "laborovania" a prípadného sklamania malo fungovať aj v "drsných" podmienkach v aute... :)
P.S. A mmaarraa použil na konci príspevku "čarovné" slovíčka, ktoré ani tu a ani na iných fórach nevidieť často, takže som nemohol "odolať" a venoval som chvíľu na nakreslenie schémy... :o
mmaarraa

#9 Příspěvek od mmaarraa »

Cau kluci,
moc dekuji za napady a hlavne za vas cas. Jsem opravdu uplnej amater, sem tam dokazu spajet nejakou lehkou el. stavebnici, ale vic nezvladam.
Omlouvam se i za dotaz, ale nedokazal jsem dat dohromady klicove slova pro vyhledavani :oops: ale snazil jsem se,viz prvni schema.

Zdendo: slo by takhle?
Obrázek

Fery666: vymakany,ale tohle nezvladnu :cry: Diky za pochopeni, jsem fakt lama :oops:

Hill: to bistabilni rele by se mi s mojema znalostma zamlouvalo nejvic. Fungovalo by tohle? http://www.gme.cz/cz/relef2601-12-p634-731.html

vicious: nemam tlacitka, mam pouze jeden vyvod z alarmu, na kterym se po zmacknuti ovladace objevi na 1sekundu +12V :(

Jeste jednou vsem moc dekuju.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Bohužel to nemá definovanej stav po zapnutí. Pokud by to vadilo, je potřeba na R či S připojit RC člen - viz schema výš. Ovšem pouze na R nebo S, nikoliv na oba.
]
mmaarraa

#11 Příspěvek od mmaarraa »

2Zdenda: dik, ale vim pouze ze RC clen je odpor a kondenzator v nejakym zapojeni :nevim: Stav po zapnuti: vychazim z toho, ze to bude v aute pod stalym napetim-na baterii (asi by to melo mit co nejmensi spotrebu), zmena by mohla nastat pouze v pripade odpojeni, nebo vybiti baterie a bylo by dobry aby to po zapojeni (nabiti/vymene baterie) bylo vypnuty.

Co to bipolarni rele? Fungovalo by to? Ja bych opravdu potreboval neco jednoducheho, na relatku nebude zadna velka zatez, pouze nahrazuje spinac.

:pray: Diky :pray:
Vojta7

#12 Příspěvek od Vojta7 »

Mám doma stavebnici MEZ elektronik 02, kde je schéma na spínání a vypínání relé jedním tlačítkem, které by pravděpodobně mohl nahradit ten impulz. Bohužel jsem teď na chalupě, takže nejpozději pozítří to schéma vyfotím. Vím jen to, že je celé zapojení docela jednuduché oproti těm zde uvedeným. Případně pokud někdo má tuhle stavebnici, mohl by to vyfotit?
petrfilipi

#13 Příspěvek od petrfilipi »

Zkoušel jsem hledat na webu http://jirky.webz.cz v databázi článků z AR a PE. Vyhledávací řetezec byl "jedním tlačítkem". Našlo to 4 články, z nichž dva (stejné) přikládám. Jedno schéma je z roku 1990 (SSSR), druhé z roku 1997 (Arendáš, Ručka).

Petr Filipi
Přílohy
2.jpg
(15.98 KiB) Staženo 154 x
1.jpg
(25.39 KiB) Staženo 168 x
mmaarraa

#14 Příspěvek od mmaarraa »

:pray: :pray: petrfilipi :pray: :pray: :prst:
Super dekuju, neco takoveho jsem potreboval, parada.

Pro muj pripad by to mohlo vypadat nejak takto? Vynechal jsem tlacitko k1, to stejne slouzi k zapnuti a vypnuti obvodu,ne?

Obrázek

Mohl bych poprosit jeste o soucastky co mam pouzit? Hodnotu odpor R, kapacitu kondenzatoru C a jaky pouzit tyristor Ty, protoze bych to potreboval na 12V :oops: :help:

Dekuju za rady a trpelivost, jste tu dobra parta :prst:
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

Vynecháním tlačítka jsi vlastně vynechal téměř celou funkci. Takhle první impuls odpálí tyristor a vypnout už to nikdy nevypne.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“