Kondiki
Moderátor: Moderátoři
Kondiki
- Přílohy
-
IMGA0606.JPG- (108.71 KiB) Staženo 152 x
O/T: při spatření názvu vlákna mě napadla souvislost s expedicí do Polynézie, ale byl to omyl.
Mám jich doma haldu, tak jsem zkoušel , jak vysoké napěťové namáhání ve skutečnosti snesou, když je na nich napsané třeba 400V.
Připojil jsem je na měkký zdroj vysokého napětí, který postupně zvyšuje napětí, až dojde k průrazu. Ten průraz je právě docela efektní - trochu to prskne a objeví se malá fialová jiskřička a to mnohokrát po sobě, dokud to člověka baví a dokud má kondenzátor kapacitu. Frekvence prskání je daná tvrdostí zdroje a nastaveného napětí.
Bohužel už si nepamatuju jak velké přepětí snesou, což byl původní cíl pokusu. Pamatuju si jen to prskání se subtilními video efekty a pachem ozónu.
Jinak tento typ kondenzátoru bude mít určitě relativně velmi malou parazitní indukčnost a hodí se k blokování. Ony i ty ostatní, i když jsou možná svitkové, mají polepy napájené z čel, takže indukčnost mají malou. Staré poučky o svitkových kondenzátorech už tady dávno neplatí. I ten "hovňák" má stejně řešené přívody. Což jsem zjistil kdysi, když jsem jsem z rozměrových důvodů z TC180 sundával tu praskající hnědou hmotu a zaléval je jen vrstvou pryskyřice.