Proudový zdroj

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

Proudový zdroj

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Potřebuji postavit zdroj,který bude udržovat stabilní proud,který si v počátku nastavím. Rozsah nastavení 1-10A a zátěž bude cca 1-12 Ohmů Bude to na lektrolýzu a myslím,že tolerance bude stačit tak +-5% takže nic moc složitého.Přemýšlel jsem o LM 317 v zapojení proudového zdroje posílenou výkonovým trandem. Nebo raději použít klasické zapojení se dvěma tranzistory? Samozřejmě s jinýmy trandy a regulaci už si dodělám. Nebo má někdo návrh něčeho lepšího?
Přílohy
CPS1.jpg
(11.28 KiB) Staženo 97 x
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od AmarokCZ »

Bočník+OZ+MOSFET by se použít nedal?
PavelFF

#3 Příspěvek od PavelFF »

Tak jednoduchá úloha to nebude.

Zdroj bude muset dávat min. 120V a v určité kombinaci se na výkonovém prvku protopí asi 1,1kW ! To je jen teorie podle tvého zadání, ale stejně to jsou značné výkony.
Takže by to chtělo něco moderního spínaného, nebo postaru aspoň něco s tyristory.

Tvoje schéma s 2 tranzistory neudrží v tak širokém rozmezí napětí a proudů toleranci 5% ani náhodou. I kdyby to bylo na proudy 100x menší.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pajosek2 »

TO Amarok CZ :Určitě ano.Proto jsem položil dotaz,abych zvážil nejvhodnější návrh.

PavelFF nene trošku blbě jsem to napsal,můj kloučk tu na mne mluví a já se nemůžu soustředit. Předpokládáme,že se bude měnit vodivost roztoku podle množství solí.Takže pokud bude hodnota 1 Ohm a já nastavím 10A,tak chci ,aby to ten proud drželo.Pokud bude mít obvo10 Ohm,tak nastavím 1 Ampér a chci aby to drželo,při malých změnách vodivosti roztoku.

Edit: tou tolerancí jsem myslel změnu vodivosti během elektrolýzy.
Naposledy upravil(a) pajosek2 dne 22 črc 2011, 20:05, celkem upraveno 1 x.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Já ti rozumím.
Takže tvrdíš , že nemůže nikdy nastat situace, že budeš chtít 10A a obvod bude mít třeba 10 Ohmů? Nebo třeba 10A a obvod bude mít 5 ohmů?

Musíš stanovit nějaké meze. Jinak se to nedá navrhnout ani teoreticky.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pajosek2 »

O.k. Tak budem uvažovat tuhle situaci. Zátěž 1 Ohm a při téhle zátěži budu chtít nastavi proud od 1 do 10 A. předpokládejme,že změnou vlastností kapaliny se v průběhu elektrolýzy bude měnit odpor +-5%.

PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Tak jaks to popsal, by problém řešil i zdroj napětí :)

Ztrátový výkon nám klesnul z 1kW na 100W, což je pokrok. Ale stejně to není nic moc.

Dalo by se to řešit za pomocí zdroje proudu se spínaným zdrojem s L4970. http://www.selectronic.fr/includes_selectronic/pdf/Thomson/L4970A.pdf Na straně 41 a obr.66 je vzorový zdroj proudu. Nevýhoda je vysoká cena obvodu.

Nebo je možné použít zde hojně probírané téma Nabíječka ze zdroje PC . Článek vyšel v Amaterském Rádiu PE. To by mělo taky fungovat. Možná po nějaké úpravě, protože nabíječka počítá s protinapětím a tady žádné nebude.

Nebo klasické ztrátové řešení: Zdroj proudu s operačním zesilovačem, bočníkem a výkonovým tranzistorem na 100W, jak píše AmarokCZ. Kdybys třeba přepínal odbočky na trafu, ani by to nemuselo tolik topit.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AmarokCZ »

Dobře by se dal použít AT/ATX zdroj předělaný na zdroj proudu. Vyřešila by se tím zbytečná ztráta v podobě tepla a zároveň by tím odpadla i nutnost mít nějaký jiný zdroj.
Úprava PC zdroje by mohla být klidně i ta "stupidní", kterou jsem dělal já :wink:
milan222

#9 Příspěvek od milan222 »

co postavit zjednoduseny danykuv zdroj 3-60V 0-40A jen ze bys to mel seslabsimy trandiky a diodami a rozsah 0-10A
nebo udelat neco jako svareci inventor... tomu je jedno jake ma napeti na vystupu jen si drzi nastaveny proud.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
procesor

#10 Příspěvek od procesor »

50V zdroj(ale aj menej), indukčnosť, mosfet riadený bežným obvodom s prúdovou spätnou väzbou (nejaké UC3842). Na výstupe ochrana proti prepätiu.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Kluci díky za návrhy. Ještě dotaz,co říkáte na variantu s LM 3xx ve variantě proudového zdroje. Samozřejmě po přidání regulace a posílení výkonovým trandem. Zbytečnou tepelnou ztrátu bych mohl kompenzovat tyrystorovým regulátorem na primáru trafa.Dvojitým poťákem regulovat proudový výstup a zárověň napětí na primár,alespoň v malém rozsahu. No,je to jen nápad.

AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od AmarokCZ »

Podobnou cestou jsem chtěl jít když jsem dělal laboratorní zdroj 0-30V/0-10A, nakonec jsem skončil u ATX zdroje. Předregulaci jsem teda měl na sekundáru trafa, ale to není asi podstatné.
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

pajosek2 píše:...Ještě dotaz,co říkáte na variantu s LM 3xx ve variantě proudového zdroje. Samozřejmě po přidání regulace a posílení výkonovým trandem. Zbytečnou tepelnou ztrátu bych mohl kompenzovat tyrystorovým regulátorem na primáru trafa.Dvojitým poťákem regulovat proudový výstup a zárověň napětí na primár,alespoň v malém rozsahu. ....
Nakresli schéma posíleného zdroje proudu s LM317. Jsem zvědavý, jak to vypadá. Zatím se mi zdá, že na samotném snímacím odporu bude ztráta až 1,25V x 10A. Řešení, které navrhuješ je dobré pro proudy kolem 1A, ale pro 10A se moc nehodí.
A když už chceš dělat regulátor s tyristorem, tak s ním můžeš rovnou regulovat proud a nepotřebuješ LM317. Tak fungují staré svářečky na 50Hz.

Jestli tě baví hodně laborovat s neprověřenou konstrukcí, tak je tyristorový regulátor pro tebe to pravé.
Jestli to chceš stavět protože to potřebuješ používat a nechceš dělat vlastní vývoj, tak mi připadá Nabíječka z PC zdroje vhodnější řešení.
EDIT24.7.2011: I když to taky asi nepůjde zadarmo , protože je potřeba nastavovat napětí už od 1V, což asi zdroj z PC bez vnějšího napájení řídicích obvodů nebude umět.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Otázka je se stabilizací , ale jak píšeš 10% potom regler od vysavače do primáru 250VA trafa 24V a z výstupu po usměrnění bereš co potřebuješ . V podtatě beze ztrát .
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pajosek2 »

No zatím jsem se rozhodl pro kompromis,PC zdroj, ten jsem vydražil na Aukru za velmi pěkný peníz a stabilizaci udělám za něj jak mi bude vyhovovat. Alespoň ušetřím za dost drahé trafo. Neumím kreslit schemata na PC,tak sem nemůžu dát můj návrh.

Odpovědět

Zpět na „Poradna“