Adsl2 modem problemy

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Adsl2 modem problemy

#1 Příspěvek od Celeron »

Poslali me z O2 Zyxela P660HW, ctyri porty a jeden Wifi 802.11g. Zapojil jsem ho misto staryho 4 megovyho Xavi, stejny vyvody, jen nemel Wifi. Rozbocovac na lince jsem vymenil taky. Kabely zustaly zapojeny stejne jako se starym modemem. Nastavil jsem ho a nastaly problemy. :(
Zapojeny to mam z drivejska takhle: V samostatnym dome je pripojka ADSL, u ni je rozbocovac, pak tenhle novy modem Zyxel. Do modemu jsou pichnuty kabelem dva PC. Wifina je aktivovana, ale nic na ni neni povesenyho. Ty dve PC na kabelu chodi, kdyz prinesu notas s Wifi, tak taky jde. Wifi je sit "xxx1" bez hlidani MAC, pouzity je WPA-PSK, TKIP. S tim zadny problemy nejsou, na notasu to chodi.
Dal z modemu jde treti vyvod kabel asi 30 m do druhyho domu. Wifina z Zyxelu tam je jiz velice slaba, takze stejne zbyva jen kabel. Kabel je na zavesu venkem. Na konci kabelu v druhym dome byla kostka RJ-45 ale castecne se uvolnila a tak jsem osadil Tango RJ-45 zasuvku a z ni jde 1 m dlouhej kabel, kterej mam pichnutej do TP-linku, kterej dela dalsi Wifinu po tom druhym dome, kde jsou tri PC s Wifi (ale maji i nepouzivanou LAN) Ta druha sit se jmenuje stejne, jen ma index 2. Kodovani je taky stejny. Problem je, ze nejde vubec ta Wifi a ani LAN na dvou PC a na tretim, LAN jde, ale strasne dlouho trva pripojeni. Pokud s tim laboruju, stane se, ze prestrane v Zyxelu chodit port, na kterym je poveseny kabel do toho druhyho domu a musi se Zyxel restartovat. Pokud celou sestavu s TP linkem premistim z druhyho domu do prvniho a tak LAN i Wifi na dvou PC chodi, na tretim ne. Tam bude asi nejaky vetsi problem primo v PC.
Vypada to, ze je neco s kabelem mezi obema domy. Oba konce jsou zapojeny jako B. Divny je, ze kdyz tam vratim stary modem, tak to chodi. Co muze byt za rozdil, ze si s tim novy modem neporadi? Kabel jsme ve dvou promerili, vsechno vede jak ma a mezi sebou zily zkrat nemaji. Diagnodtickou bedynku tu nikdo v okoli nema. Co s tim?
Prosim, prosim pekne poradit :) Je vadnej kabel a nebo ten Zyxel?
Diky
Jirka
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Z modemu asi třetí kabel nejde, to jde z routru, ale to je fuk.

a) zkus přehodit kabel z 3. výstupu na 2. a z 2. na 3. a pak porovnej po restartu (vypnout napětí a zapnout) co jde a jestli je stejný problém.
a1) vzdálený PC a to ostatní jde, místní PC nejde - špatný port č.3
a2) vzdálený PC a ostatní zase nejde - vše ok, ale problém v kabelu, zkrátit o 10 cm a znovu našroubovat
a2a) pomohl - ožrat se
a2b) nepomohlo - problém v nastavení té černé krabičky za tím kabelem :wink:
mat100

#3 Příspěvek od mat100 »

Tento modem mám taky ! V základním firmware od O2 má pouze 2 LAN porty !!! Zbylé dva jsou připravené na službu O2 TV. Na zyxelu mají nový firmware ve kterém jsou využít všechny lan porty, ale nezkoušel jsem to !

Máš ten vývod k sousedovi připojený do správného portu ?
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Teda to je dobrej navod! Hlavne bod ad2a! Nepomohlo to, ale doporucenou akci prave provadim! :lol: :lol:
Zitra si sezenu novy RJ kostky a kleste a pokucham se v kabelu, vychazi mi to ze je nakej problem v zamacknuti kostky, kdyz se s v ni hybe kabelem, blbne to. Pri prehazovani vyvodu na Zyxelu se to stehuje s tim kabelem do druhyho domu.
Jeste me napadlo pouzit TP link v druhym dome jako "Repeater" nebo jak se tomu rika. Dal bych ho na naky misto s dobrym signalem a to co prijme, posle dal. Aspon to maji v navodu. Ale umi tuhle funkci jednoantenova skatule? Mate s tim nekdo zkusenost? Co to udela s rychlosti?
Jirka
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Tak v kabelech to neni. Dostal jsem se do stavu, ze s tim Zyxelem nechodi pouze jeden konkretni PC a to na zadnym z tech 4 vystupu. Na odpojeni a pripojeni kabelu sice reaguje ale skonci pri nacitani adresy na omezenym pripojeni.
Pokud se da misto nechodivyho PC jiny, jede. Pokud se nechodivy PC pripoji na jiny modem, ci nekde jinde na jinou sit, jede taky. Pokud se do nechodivyho PC nainstaluje Wifi karta, PC chodi. Na O2 technicky podpore neporadili. Zyxel jsem zresetoval do tovarniho a znova nastavil a je to stejny. Driver sitovky v nechodivym PC jsem instaloval znova a je to stale stejny. Zahada, nevim co s tim.
Jirka
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

Předpokládám, že chyba v nastavení protokolu sítě není. Zíslat adresu IP ze serveru DHCP automaticky, získat adresu serveru DNS automaticky.
Pak ještě vyzkoušet jiný driver (novější) síťovky, pokud je k dispozici, nebo jinou síťovku (všude se jich válí dost, nebo je za pár kaček).
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Dratak

#7 Příspěvek od Dratak »

Pokud nemáš O2TV, tak přepni všechny čtyři porty klasicky na internet. Dělá se to úplně jednoduše, nepotřebuješ žádný firmware. Z PC na kterém to chodí zadej do prohlížeče přímo IP adresu modemu. Ta je 10.0.0.138. Objeví se přihlašovací tabulka a bude to chtít heslo. Zadej malými písmeny: admin . Objeví se hlavní menu, vlevo budou čtyři položky. Otevři ADVANCED a v podmenu úplně dole je položka TRIPLE PLAY. Tu rozklikni a nahoře uvidíš zaškrtnuté políčko ENABLE TRIPLE PLAY-tak zaškrtnutí zruš a dole potvrď. Vrať se do hlavního menu, rozklikni BASIC a podívej se do DHCP. To musí být zaškrtnuté na všechny čtyři LAN porty. Pokud to u portů 2 a 3-co byly původně pro O2TV-chybí, tak to zaškrtni a dole potvrď. To je celé.
Pokud to na některém PC neběží a nastavení TCP-IP protokolu máš dobře (IP i DNS automaticky), zkus snížit rychlost na ethernetu. Najdi si příslušné PŘIPOJENÍ K MÍSTNÍ SÍTI-VLASTNOSTI-nahoře pod typem síťové karty je tlačítko KONFIGUROVAT, potom záložka UPŘESNIT, potom LINK SPEED DUPLEX. A potom už jen přepni Auto Negotiation (nebo 100Mbit full duplex) na 10MBIT FULL DUPLEX, potvrď a všechno pozavírej. Pokud se připojení rozběhne normálně, dělá to nejspíš příliš dlouhý nebo nekvalitní kabel. Můžeš to ponechat tak-rychlost do internetu máš stejně jen 8, výjimečně 10Mbit, nebo kabel vyměnit.
Tohle se totiž dělalo nouzově když bylo třeba pustit na malou vzdálenost ethernet po dvou párech ve stávajícím běžném telefonním kabelu (SYKFY apod.). Taková šumařina se samozřejmě běžně nedělá. Ale někdy, majitel má zrekonstruovaný dům, kabel SYKFY na telefon pod omítkou, chce tam pustit ethernet a na jiné vedení nepřistoupí. Co pak jiného zbývá?
Puda
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Puda »

a nemas na jedny siti 2 routery?
Absolutně korektní jedinec s extrémními názory.
Puda
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Puda »

v pripade DHCP mi to delalo neco podobnyho
tak jsem pouzil misto toho druheho modemu s wifi a switchem jen switch a 11Mbit AP a je vyreseno i s DHCP
Absolutně korektní jedinec s extrémními názory.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

mat100 píše:Tento modem mám taky ! V základním firmware od O2 má pouze 2 LAN porty !!! Zbylé dva jsou připravené na službu O2 TV. Na zyxelu mají nový firmware ve kterém jsou využít všechny lan porty, ale nezkoušel jsem to !

Diky, ale v tomhle to neni. Vim, ze Zyxel ma po dodani jen LAN 1 a 4 portu a 2 a 3 portu je TV. Hned na zacatku jsem tim prohnal O2 instalacni CD a prevratil Zyxel na 4 porty LAN. Asi to je dobre, vsechny 4 porty na sebe vidi a komunikuji.
Zkusim dat na doporuceni mistniho servisaka v cely siti natvrdo IP adresy a vyzkouset ohledne kabelu to, co doporucil Dratak.
To: Dratak
Vsechno jsem dle Tvyho popisu nasel, odzkousim vecer a dam vedet. Je mi ale divny, ze nekterymu PC by dylka pripadne nekvalita kabelu vadila a jinymu ne. V tom to asi nebude, protoze jsem sitovku zkousel nahradni ktera ma jen 10 Mega a taky se kousala na IP adrese jako 100 Megova.
Diky za navod.

Jirka
p32

#11 Příspěvek od p32 »

mat100 píše:Tento modem mám taky ! V základním firmware od O2 má pouze 2 LAN porty !!! Zbylé dva jsou připravené na službu O2 TV. Na zyxelu mají nový firmware ve kterém jsou využít všechny lan porty, ale nezkoušel jsem to !

Já předpokládal, že autor přispěvku má správně zapojeno, tzn. vidí barevně odlišené porty či popsané nebo je má odblokované a jdou používat všechny 4 normálně.
Eleman

#12 Příspěvek od Eleman »

Celeron píše:Tak v kabelech to neni. Dostal jsem se do stavu...
Jirka

Tak je ten kabel OK nebo ne :?:
Jsem z toho volaako zmetený :eyecrazy:
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Puda píše:a nemas na jedny siti 2 routery?

Ne, na kazdym bezi sit s jinym nazvem.
To Eleman: Kabel je v cajku a chodi i na plnych 100 mega. Byl jen povytazeny jeden fous v RJ 45 kostce, prelisoval jsem ho. Ale to nebyl hlavni problem, stejne to neslo dal.

Tak problem je vyresen. Ke vsemu, co je na Zyxelu v prvnim dome a na TP linku v druhym dome pripojeny jsem zadal natvrdo IP adresy a od ty doby vsecko maka jak ma a prihlasuje se temer okamzite. Propojovaci kabel mezi dvema domy je taky v poradku a jede na 100 mega. Vypada to, ze pri automatickym prirazovani IP adres byl v necem problem. V cem, to resit nebudu, jsem jen prosty uzivatel :)
Diky vsem, co projevili snahu pomoci.
Jirka
Nagant

#14 Příspěvek od Nagant »

No, s tímhle routerem jsem kdysi taky pohořel. Ze tří PC pouze jeden dostával adresu z DHCP, druhý fungoval pouze s ručním nastavením (adresu nedostal) a třetí nefungoval vůbec.
Přehodil jsem to na servisní firmu, technik mi pak tvrdil, že to bylo v nastavení portů, že jsou ZyXELy v tomhle specifické, zvláštní, svérázné... a kdesi cosi, a že jen oni s tím umějí zacházet a nastavit. :roll:
No, hlavně když to chodilo.
keemo

#15 Příspěvek od keemo »

Nieje prvy pripad co citam na Zyxel staznosti... dostat ho teraz tak okamzite asi zhanam nieco ine... K prvemu adsl sme dostali huawei HG520 a ten chodil bez problemu az do prechodu na vdsl.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“