Jaký procesor?
Moderátor: Moderátoři
Oproti 20" kde už je rozlišení 1600x1200
Doma mám právě na fotky 24" 1900x1200.
a na noťasu 14,1" 1400x1050
Je to o tom co na tom chceš dělat a jaké máš oči. Jinak to musíš všechno zvětšovat aby to bylo čitelné.
Popravdě už ten 24" monitor mi přijde vhodný jen na statickou práci. Jinak hrát hry podobně už se musíš odsunout od stolu abys měl jaksi přirozený výhled.
- uhlopříčka
- jaké umí maximální rozlišení (můj asi 2000 x 1500)
- jakou umí maximální frekveci (Hz)
A jaká je velikost bodů nebo kolik má dpi mě může být celkem jedno,
a taky je nesmysl že by jedna velikost monitoru měla jedno dané rozlišení. Každý monitor musí umět všechny nižší rozlišení. Slyšel jsem akorát, že ty dnešní ošizené ploché s tím mají problém, ale pořádné skleněné monitory umí odjakživa všechny rozlišení (až po to jeho maximální). Samozřejmě že čím kupuju větší monitor, tím musí umět větší rozlišení, bylo by asi nesmyslné koupit monitor s úhlopříčkou 21 palců, který by uměl max. 1024 x 768. Kdežto u 14 palcového by to stačilo.
PC01 píše:... taky je nesmysl že by jedna velikost monitoru měla jedno dané rozlišení.
Nesmysl je celé to, co jsi napsal. Opravdu má každá velikost monitoru a to jak LCD tak i CRT jen jedno dané fyzické rozlišení. Nepleť si pojmy s dojmy. Ta ostatní rozlišení ty monitory samozřejmě umějí taky, ale nejsou to už fyzické v přepočtu 1 bod na obrazovce = 1 bod ze zvoleného rozlišení. Jestliže máš při dané velikosti úhlopříčky monitoru (4:5) 19" a fyzického bodu 0.294 mm úhlopříčku 482 mm, výšku 301 mm, šířku 376 mm, tak se ti tam vejde fyzicky na úhlopřičku 1639 bodů, na výšku 1024 bodů a na šířku 1280 bodů.
Veškerá jiná rozlišení na takovém monitoru nejsou už fyzická (1 bod rozlišení = 1 fyzický bod), ale upravená násobkem nebo dělitelem a přitom tato obrazovka umí rozlišení do 800x600 do 2560x1600 v digitálním režimu ( v analogovém záleží jen na tom kmitočtu)
Prostě na takovém monitoru pak uvidíš opravdovou fyzickou čáru v AutoCadu jen při rozlišení 1280x1024. Ve hrách to je jinak a při pouštění filmů zase jinak - tam nevidíš ani 50% zkreslení jako 1 bod z daného rozlišení na 1,5 bodu fyzickém apod.
rezis píše:Pozor musíš rozlišovat CRT monitory a LCD monitory.
U LCD je počet bodů a tedy nativní rozlišení pevně dáno a pokud ho provozuješ v jiném rozlišení jen prasí obraz.
Ne, obraz je prasen vždy mimo fyzický rozsah rozlišení daný poměrem velikosti strany (úhlopříčky) a velikostí bodu je s tím, že u CRT je to patřičně máznuto a u LCD je to víc vidět, protože jsou ostřejší při pohled na ten fyzický bod. Je spíše důležité, pro jakou aplikaci je jaké rozlišení použité, protože někde to je fuk na druhou.
- tomasjedno
rezis píše:Doma mám právě na fotky 24" 1900x1200.
a na noťasu 14,1" 1400x1050
No tak to jsme na tom skoro stejně (na velkém monitoru máš o 10% víc pixelů, zato můj je o 12,5% větší, a nouťasové máme úplně stejné), takže nerozumím tomu výkřiku o podřadnosti - leda žes to myslel tak, že i ty děláš na podřadném
mozno sa tazatelovi oplati pockat
Paprsek v CRT TV zasahoval s nějakým rozptylem luminofor odpovídající několika řádkům. Dokonce se, když už to technika umožnila, ze signálu pro každý řádek, odečítala část signálu sousedních řádků, aby dosáhly většího kontrastu.
U CRT monitorů to snad bylo technicky ještě náročnější.
A navíc, veškerá dokonalost zaostření paprsku se vztahuje ke středu stínítka. Směrem k okrajům se zhoršuje, a musí se dorovnávat všelijakými korekcemi. A čim víc korekcí, tim větší riziko, že některá z nich se porouchá a pokazí klidně i celý obraz.