TV ECG 21TS07 DVB-T, nelze naladit

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Achab

TV ECG 21TS07 DVB-T, nelze naladit

#1 Příspěvek od Achab »

Zdar,
nemáte zkušenosti s touto CRT - TV ? Známý mě požádal o naladění digitálních programů a nemůžu se dostat do příslušného instalačního menu. Inst. menu které lze vyvolat neodpovídá návodu (chybí digitální položky), analog jde naladit a ostatní funkce TV jsou v pořádku. DVB-T signál odzkoušený přes STB je v dobré kvalitě - přes 95%.
Dotyčný známý údajně již digitál před časem naladil ale neví jak, pak programy "zmizely".
Mohlo by jít o poruchu TV nebo chybu obsluhy ? Nenašel jsem žádné bližší informace, tento typ už není na trhu.
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

Nemá jen telku blbě přepnutou TV/DTV...?
Killroy
Moderátor

#3 Příspěvek od Killroy »

Tohle mi taky napadlo a stává se to. Lidi návody moc nečtou, mačkají co se dá a potom neví kudy kam..

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
BIPOLAR

#4 Příspěvek od BIPOLAR »

A to ten známý nemá uživatelskou příručku ?
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Uživatelský manuál je v angličtině ale má obrázkové znázornění menu podle kterého je přístup k analogovému i digitálnímu ladění ze stejné stránky menu. Oproti manuálu ale chybí položka "ladění digitálních programů". Přepínání TV/DTV jsem ani po hodině pokusů nenašel.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

A už mu na té televizi někdy digitál chodil? Zkoušel to někdy dřív?
Přesněji: je si stoprocentně jistý, že to, co kdysi naladil, bylo digitální vysílání zvenčí nebo si předtím platil kabelovku?

Loni v únoru jsem tu řešil podobný případ TVP, u kterého neměl během záruky majitel potřebu zjistit, jestli mu vestavěný DVB-T vůbec chodí, takže o dlouho prošvihl záruku, než přišel na to, že chodí špatně a někdy vůbec.
Jak to vyřešil, je v tom vlákně uvedeno.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Omlouvám se za pozdní rekci kvůli neodkladným problémům.
To Hill: stoprocentně šlo o signál DVB-T, kabelovka v místě není. Nicméně jsem naznal že jde o závadu TV - za podobné situace jako v odkazovaném vláknu - levná TV po záruce koupená přes půl republiky v E-shopu, již jednou 3 měsíce v opravě a majitel už do oprav nemíní investovat.
Řešení jako v uváděném odkazu: půjčil jsem mu starší nepotřebný settopbox a TV nechat dožít...
Díky všem za snahu.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Včera večer jsem dostal do parády TVP, na kterém bylo pouze označení 51-15.4C. Manuál k němu nebyl, analog z modulátoru settopboxu sice naladit šel, ale bez zvuku, což bylo jasné brzy - default je norma I, u každého kanálu se musí přepnout na DK nebo (pro kabelovku) BG. Menu ani teletext (nakonec ani EPG) češtinu nezná. Taky nákup z nějakého e-kurnikšopu.
Digitál jsem nikde v menu nenašel, až jsem začal zkoušet jednotlivé vstupy (SCART, S-VIDEO, VGA, HDMI) a přitom jsem narazil na volbu DVB - a na ní to už naladit šlo.
A televize maká. I když s obrazem, jaký má, ať už přes scart nebo tuner připojený, vedle hrající Grundig T55-732/5 vyrobený roku 1997 v Rakousku, se obraz na tom LCD nedá srovnat ani náhodou.
Naopak - asi do toho Grundiga budu musel vlézt a trochu mu seškrtit kontrast, přece jen není říditelný zvenčí a jeví se mi poněkud zbytečně vysokým...
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

U některých TV je skutečně možnost volby analog/DTV v menu AV, ovšem většinou se jedná pouze o přepnutí zdroje signálu, přístup k ladění bývá obvykle z hlavního menu. Záleží kdo to vyrábí - například dotazovaná ECG je zřejmě jenom značka obchodní firmy, výrobce se často vůbec neuvádí aby nemuseli přiznat že se aparát vyráběl někde v bambusové chýši.
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

Achab píše:U některých TV je skutečně možnost volby analog/DTV v menu AV, ovšem většinou se jedná pouze o přepnutí zdroje signálu, přístup k ladění bývá obvykle z hlavního menu. ...

Nedávno jsem byl u placky SHARP - už jsem si myslel, že ani digitál tuner nemá. Na DO žádné tl. ATV/DTV nebylo :cry: - v menu ladění to ladění DTV nenabízelo (položky tam sice byly, ale šedivé a posun kurzorem je přeskakoval), protože telka byla v režimu ATV.
Až jsem nakonec objevil DTV v menu AV (bylo tam: ATV, DTV, a další AV-čka). Po navolení DTV se telka přepne na DTV a v menu ladění se položka ladění objevila (zase byly nefunkční pol. ladění ATV - přeskakovaly se).
Takže, ani přes hl. MENU - ale nejprve se přepnout na DTV (ATV) a pak s tím šlo teprve něco dělat :roll:
Honza - kokúň

#11 Příspěvek od Achab »

V mém případě AV přepíná pouze mezi TV - AV1 - AV2, bez menu pouze opakovaným stiskem tlačítka. Ale vyřešil to ten STB.
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

Achab píše:Uživatelský manuál je v angličtině ale má obrázkové znázornění menu podle kterého je přístup k analogovému i digitálnímu ladění ze stejné stránky menu. Oproti manuálu ale chybí položka "ladění digitálních programů". Přepínání TV/DTV jsem ani po hodině pokusů nenašel.

Mohlo se stát, že se položka "ztratila" - třeba za bouřky - :nevim:
Pokud je tvp kompletně hw osazený (a pokud to dříve chodilo, tak je) - tak potom vlézt do S.M. a tvp znovu nakonfigurovat (anebo nový DUMP do EEPROMky) :wink:
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od Achab »

To SM by stálo za pokus pokud se do něho dostanu. Ale ke ztrátě digitálních programů došlo mimo bouřkové období a anténa je na půdě takže o rozhození paměti statickým přepětím asi nejde. Navíc analogové programy zůstaly naladěny.
kokun

#14 Příspěvek od kokun »

Měl jsem podobný případ - tvp (TESLA TV, některé Gorenje šasi - které přesně bych musel zjistit v dílně) sice pouze analog.
Asi 3x přijel zákazník s tím, že mu v menu pokaždé zmizela nabídka pro normu DK (nemohl naladit CZ programy se zvukem!) a částečně rozhozená geometrie - vždycky ale požadoval okamžitou opravu (na počkání), nechtěl mi ji nechat ani na 1 den (ono to většinou taky bylo v SO, či v NE 8O ).
Poprvé tvrdil, že k tomu snad došlo tím, že děti připojovaly do SCARTu DVD přehrávač za chodu. Tj. k přepsání EEPROM mohlo dojít třeba zajiskřením (na tom SCARTu) - :nevim:
Opakovaně už chtěl pouze nakonfigurování a seřízení - prevent. výměnu EEPROM odmítal :cry:

Nemohlo k tomu (v tvém případě) dojít třeba podobně?
Honza - kokúň

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“