Jak fyzicky zkopirovat disk na W98

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Gringo_Joe

#16 Příspěvek od Gringo_Joe »

pigeonit píše:Jsou to win98, takže stačí normálně zkopírovat vše na nový disk, pak bootnout z W98 CD či diskety a spustit sys X: kde X je nový disk.
Toť vše......

tenhle postup je nejlepsi a muzu potvrdit, ze funguje
Philip_Fry

#17 Příspěvek od Philip_Fry »

rnbw píše:Ano? A preco? Ten moj postup funguje univerzalne na vsetky operacne systemy. Alebo ty si radsej uwarezis nejaky program, o ktorom ani nevies, co robi?

A nebude to třeba proto, že pro spoustu uživatelů je Linux a jeho konzola (nebo i DOSový příkazový řádek) španělská vesnice? Protože je jednodušší si v patřičném programu jen naklikat zdrojový a cílový disk a o víc se nestarat? Krom toho, argumentovat warezem není úplně fér, existují i free programy na klonování (a je fakt, že většinou běhají na Linuxovém jádře).
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Acronis (bootovaci) tiez bezi na linuxe a pritom je to warez (ked sa to nekupi, tzn. ako je to u nas obvykle).
p32

#19 Příspěvek od p32 »

Ale je to tak, pro většinu není ani tak španělská vesnice, jako že se toho z naprosté neznalostí bojí.

Jinak já se snažím moc nerozepisovat, ale předpokládal jsem překopírováním něčím takovým jako Total Commandrem a se zapnutým viděním všeho v tom TC, tzn. neviditelných, systémových a dlouhonázvových souborů.
A jsem také zastáncem napřed přípravy nového harddisku a jeho ověření a pak kopírování, které může být na některém PC či NB zdlouhavé a zbytečné při chybě harddisku na konci kopírování.
masar

#20 Příspěvek od masar »

K těmto účelům používám program BootIt NG. Nabootuje z klíčenky USB a disponuje vším potřebným, včetně klonování a kopírování.
Jen doplňuji informace. :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Celeron píše:Ghost chodi az od XP.

Všechny Ghosty, co mám, naopak XP nesnáší a WIN98 zvládají bez problémů.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Gringo_Joe

#22 Příspěvek od Gringo_Joe »

Ne ze bych chtel prudit, ale kdyz jsme ve fabrice jeste delali XP, tak vsechno jelo na Ghostu. Az pozdeji se kopirovalo primo na datablasteru.

Osobne jsem doma taky Ghostem parkrat XP zalohoval/obnovoval. Stejne tak W95/98/ME. Ghost nefunguje na linux partice, to jsem byl kdysi hodne prekvapen, ale na to existuje zase hromada jinych nastroju.
p32

#23 Příspěvek od p32 »

to ZdenekHQ: Ghosty (jejich správné verze) XP umějí, asi tam máš nějakou chybičku. Známej si to chválil o 106, ale já to nikdy nepoužíval. Pro mě byl v pohodlí Acronis.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

ZdenekHQ píše:
Celeron píše:Ghost chodi az od XP.

Všechny Ghosty, co mám, naopak XP nesnáší a WIN98 zvládají bez problémů.

Divny, kdyz jsem ho stahoval z netu tak tam psali 2000 a XP. Treba je vic verzi..
Jirka
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem skoncil s pokusama o zkopirovani W98 disku ze 4Gb na 80Gb. Kopiroval jsem na stolni masine, jeden disk byl Primary Master, druhej Secondary Master a CD s bootem, Ghostem a podobnejma programkama bylo Primary Slave. Oba HDD byly pres redukci 3,5 na 2,5. Neco bylo po prvnim kopirovani spatne a zkopirovany W98 obcas hlasily, ze jim chybi nektere soubory. Tak jsem to chtel zkopirovat znova, asi jsem prvne neco zapomel. Zapojim vse jako poprve, zapnu PC a v 80Gb disku to cvaklo, zahulilo se z nej a je mrtvola. :( Zkontroloval jsem jeste jednou, zda je spravne zapojeny disk do redukce a redukce na ksandu, dokonce promeril a vse bylo v poradku. 1 na ksande sla na 1 redukce a dal na 1 HDD. Redukce otocena nebyla i kdyz by to teoreticky mohlo jit. U druhy redukce na disku, co prezil, to otocit nejde, zacpane dutinky na redukci to nedovoli. Co se stalo nevim, nas...o me to celkem dost a zarekl jsem se s temahle dalsima pokusama pokracovat. :x
Jirka
p32

#26 Příspěvek od p32 »

p32 píše:.... A jsem také zastáncem napřed přípravy nového harddisku a jeho ověření a pak kopírování, které může být na některém PC či NB zdlouhavé a zbytečné při chybě harddisku na konci kopírování.
PotPalo

#27 Příspěvek od PotPalo »

Tiež som kedysi kopíroval Win98 priamo, ale niektoré programy mali potom problémy, kvôli dlhým (vlastne krátkym) názvom súborov/priečinkov. Napríklad: dlhý názov je "Program files", krátky je "Progra~1". Niektoré programy interne používajú ten krátky názov. Ak mám aj napr. "Program old files" s krátkym názvom "Progra~2", je problém. Prvý krátky názov je ~1, druhý je ~2 atď, ale ak to kopírujem na iný disk, môže sa najprv skopírovať "Program old files", dá mu krátky názov "Progra~1", až potom skopíruje "Program files", tomu dá "Progra~2" a program už nebude vedieť nájsť svoje súbory.

Norton ghost funguje pod DOSom, teda ten čo mám na bootovacej diskete. Pozor na LBA, ak ho notebook nevie, a kopíruješ harddisk v PC, tiež treba pre ten disk vypnúť LBA, inak to potom ten notebook nemusí vedieť správne prečítať. Ja to robím takto: pripojím harddisk z notebooku cez redukciu k PC, cez norton ghost (pod DOSom) vytvorím na lokálnom disku image toho disku. Potom namiesto neho pripojím druhý disk, naformátujem (kvôli kontrole povrchu), a cez ghost to image disku naň zapíšem. Veľkosť disku si ghost prispôsobí, nemusí byť rovnaká (teda dá sa vybrať, môžeš nechať 4 GB, môžeš dať viac...). Okrem toho tam môže byť nejaká skrytá partícia (napr. staršie Compaq takto majú BIOS setup), to cez obyčajné kopírovanie nemôžem vedieť.
(ak som to blbo napísal, snáď to pôjde pochopiť, nechcelo sa mi viac písať)
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“