Síťové trafo

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Oreginal
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Oreginal »

Dnes jsem testl tento zdroj :

http://www.electronics-lab.com/projects/power/027/

a myslím, že je v podstatě rozhodnuto.

Chodí to na první zapojení z dostupných součástek, které jsem našel doma.Tranzistory trošku při odběru topí, ale chladič to vyřeší.

Jen tak mimochodem - výrobci karavanů se nijak neserou s jištěním nebo dokonce proudovou ochranou. Prostě trafo bylo připojeno bez jakéhokoliv dalšího jištění na jistič 16 Ampér.
Tak jsem si tam namontovat proudový chránič 0.03A kumulovaný s jističem 16A a trafo samostatně odjistil jističem 1,6A.
Nevím, co by na to říkaly naše ČSN. Hlavně, že to má revizi.
Dokonce na jedné zásuvce jsem našel fázi vpravo.
Oreginal
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Oreginal »

Tento zdroj :http://www.electronics-lab.com/projects/power/027/

taky půjde dobře upravit ,aby se dal regulovat taky proud a to na vývod 2 zapojit běžec trimru a vlastní trimr mezi bázi výkonového tranzistoru TIP3055 a emitor až za 10W odpory.

Taky bych dal nějaký kondíky mezi kolektor a bázi výkonových tranzistorů 3055. - zákmity na tranzistoru.

A na výstup bych zapojil diodu, aby se nějaké napětové špičky nedostali na obvod, hlavně při vypnutí nebo zapnutí - ze spotřebičů které mají velkou kapacitu.
Oreginal
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Oreginal »

Regulovat proud se mi jaksi nepodařilo realizovat - má někdo nějaký nápad , jak to vyřešit ?
Díky .
oriv

#34 Příspěvek od oriv »

caffte mam taky problem uz mam vypocitany trafacik mam aj navijacku aj EI plechy kostricku izolacny papier ale nikdy som nenavijal. neporadili by ste mi ze ked sa navija drot povedzme od lavej strany k pravej tak okraje naviajania su tesne pri zaciatku a konci kostricky?. A ked naviniem primar a vinutie sa konci v strede kostricky a zacnem vinut sekundar tak zacinam odznova od kraja ci tam kde som skoncil so sekundarom?
Oreginal
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Oreginal »

oriv píše:caffte mam taky problem uz mam vypocitany trafacik mam aj navijacku aj EI plechy kostricku izolacny papier ale nikdy som nenavijal. neporadili by ste mi ze ked sa navija drot povedzme od lavej strany k pravej tak okraje naviajania su tesne pri zaciatku a konci kostricky?. A ked naviniem primar a vinutie sa konci v strede kostricky a zacnem vinut sekundar tak zacinam odznova od kraja ci tam kde som skoncil so sekundarom?

Je v podstatě úplně jedno jak to navineš, jde jen o to, jestli když to budeš vinout rukou to na kostřičku vleze -
Já vinu prvně primár a pak sekundár, nebo je dobré si obstarat kostřičku s oddělenými sekcemi pro primár a pro sekundár.
Doporučuji oddělit primár a sekundár trafo papírem.
oriv

#36 Příspěvek od oriv »

ked su delene kostricky tak mas cievky vedla seba a ked mas nedelene tak su cievky navijane na sebe?
Oreginal
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Oreginal »

oriv píše:ked su delene kostricky tak mas cievky vedla seba a ked mas nedelene tak su cievky navijane na sebe?

Ano přesně tak, když jsou dělené tak jsou cívky vedle sebe a když nedělené tak prvně primár, pak papír a potom sekundár.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“