Jaký pohon na otevírání brány?
Moderátor: Moderátoři
Jaký pohon na otevírání brány?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Pro začátek alespoň jestli použít raději motory na 230V~ nebo na 12V/24V=? Co je provozně lepší a spolehlivější?
Ja mám doma na bráne pohon Gilgen, to je vlastne motor aj s čerpadlom ponorený v oleji a poháňa to piest. Taktiež to je samosvorné, má to vo vnútri ventily. Tie sa v prípade výpadku dajú kľúčom odistiť a brána sa môže voľne pohybovať. Tento typ pohonu nemá koncové spínače. Treba ho presne namontovať a koncové polohy sú vlastne vymedzené dĺžkou piestu. "Zavretá" poloha sa dá v určitom rozmedzí nastaviť na pieste, takže brána "netrieska". A na "otvorenej" polohe mám gumový doraz. Síce ju zastaví piest ale brána by sa bez neho na konci trocha rozkmitala. O vypnutie sa postará elektronika, ktorá má byť nastavená tak, aby po "narazení" tlačila ešte 3-5 sekúnd.
- Přílohy
-
Gilgen.JPG- (81.17 KiB) Staženo 192 x
- tomasjedno
Brudr píše:S těmi koncáky je to dobrá připomínka, díky...
Ono se to řeší i jinak. Že elektronika hlídá proud motoru (aby to někoho třeba neskříplo) a při prvním zapnutí si osahá koncové polohy, na které pak najíždí přesně.
Mám 7 let pohon Hörmann, chová se takhle, jezdí denně a jediná porucha byla spálená žárovka
Jirka
tomasjedno píše:Brudr píše:S těmi koncáky je to dobrá připomínka, díky...
Ono se to řeší i jinak. Že elektronika hlídá proud motoru (aby to někoho třeba neskříplo) a při prvním zapnutí si osahá koncové polohy, na které pak najíždí přesně.
Mám 7 let pohon Hörmann, chová se takhle, jezdí denně a jediná porucha byla spálená žárovka
No já mám právě problém s koncovým dorazem zavřené brány. Brána se otevírá ke svahu, takže v zavřené poloze mám velkou mezeru pod bránou. Kdybych tam chtěl dát doraz, tak by musel být vysoký cca. 15-17cm a to zvládne málokteré auto. Moje má 12cm světlou výšku a to už dřu plasty. Jediné co mě napadlo, je mít na křídle brány prodloužení s kolečkem, které se bude zasouvat nebo vysouvat podle toho jak se při pohybu brány bude tato přibližovat nebo vzdalovat k/od terénu. Musím to ale vymyslet jednoduché a spolehlivé aby to časem nedrhlo a fungovalo i v zimě, ve sněhu.