Citlivost

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rkozeluh

Citlivost

#1 Příspěvek od rkozeluh »

DD.
Může mi někdo poradit,jak upravit zapojení, aby se dala regulovat citlivost? Jedná se o snímač hladiny vody se dvemi elektrodami z mědi.

Díky
Přílohy
spínač.jpg
(46.73 KiB) Staženo 150 x
Venda

#2 Příspěvek od Venda »

Změnou hodnoty odporu R13, můžeš dát místo něj potenciometr, čím bude menší odpor tím bude horší/slabší citlivost.
hosab

#3 Příspěvek od hosab »

Já bych spíše měnil hodnotu R12.Nelíbí se mě celkové zapojení.Teplotně nestabilní...Vždy je lepší se stejným počtem součástí schmittův klopný obvod kde se citlivost nastaví opět hodnotou odporu do báze (R12).Možná není problém sehnat staršího data hybrid z Lanškrouna WNB 004 který se osazoval např.do relé RPX102KC.Toto relé bylo určeno mimo jiné i pro Váš případ hlídání hladiny vody kde se citlivost KO nastavila pevnými odpory 1K,82K,M33 osazenými v hybridu.
rkozeluh

#4 Příspěvek od rkozeluh »

to hosab: nemáš nějaké schéma?
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

Použil bych jen schmitt hradlo 4093
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Připadá mi divné, jak a proč by se měla nějak řídit citlivost (pokud je tedy dostatečná na prosté sepnutí obvodu). Pokud jsou elektrody z mědi, pak obvod pracuje jen jako spínač - vede/nevede. Voda buď dosáhla na elektrody nebo ne. Jinak snad ani pracovat nemá.

Nebo že by se změnila kapalina a měla jinou vodivost?

Je už asi jedno, jestli je elektroda ponořená 2mm nebo 20mm. Změna odporu mezi elektrodami bude (podle mě) nevýznamná.
Pak by ani žádný SKO apod. neměl pomoci. SKO reaguje na vstupní napětí. Tady jde o změnu odporu - ne že by se nedal odpor převést na napětí, ale taky by mě zajímalo konkrétní schéma s SKO.

Nechápu to. Jak vypadají ty sondy? Proč tam je na vstupu tolik svorek?
hosab

#7 Příspěvek od hosab »

Schema nemám.Stačí zde na bastlírně nebo seznamu zadat do vyhledávače WNB004 nebo WTA010 a schema je komplet i s hodnotami. Ať se daří.
rkozeluh

#8 Příspěvek od rkozeluh »

PavelFF píše:Připadá mi divné, jak a proč by se měla nějak řídit citlivost (pokud je tedy dostatečná na prosté sepnutí obvodu).

Nechápu to. Jak vypadají ty sondy? Proč tam je na vstupu tolik svorek?

Ta citlivost je kvůli tomu, že se někdy stane, že guma, kterou procházejí měděné elektrody zůstane vlhká a potom to signalizuje sepnuto, tak proto.

Ty svorky - je to jen pro lepší přidělání sond na plošňák - s funkcí to nemá nic společného.
Banda

#9 Příspěvek od Banda »

Tak změř odpor, když je voda a když není, pak lze něco navrhovat.
frantajetel11

#10 Příspěvek od frantajetel11 »

rkozeluh píše:Ta citlivost je kvůli tomu, že se někdy stane, že guma, kterou procházejí měděné elektrody zůstane vlhká a potom to signalizuje sepnuto, tak proto.

Proto se nejčastějc dělaj ty sondy závěsný - pak žádnou gumu nemusej mít a nepotřebuješ honit citlivost :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“