Zkoušeč zářivek a startérů

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Zkoušeč zářivek a startérů

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Dobrý den všem.
Kdysi jsem v nějakém starším Amaterském radiu viděl testovací přípravek na zkoušení zářivkových těles, startérů a možná i tlumivek. Pamatuji si, že tam bylo něco jako "do patice rozbité zářivky umístníme dva odpory,...do staréru zapojímě žárovku a podle jejího blikání/svitu poznáme, co je v háji".
Netušíte někdo, v jakém čísle AR byl tento přípravek zveřejněn? Použil jsem jak hledání na jirky.web, tak i program ARBase, zkooušel jsem hledat vše okolo zářivek, startérů, testerů, přípravků, ... a nic.

Díky za radu.

Petr Filipi
salzvo

#2 Příspěvek od salzvo »

Zdravím,
zřejmě se jedná o tuto zkoušečku (do jedné patice se připojí odpor a do druhé žárovka). Před časem jsem si tuhle zkoušečku postavil a funguje, nicméně dnes už ji nepoužívám, protože nikdy nemůžu najít vhodnou žárovku se závitem E14 :D .
Tento návod pochází z knihy Amatérská elektronika v domácnosti a při rekreaci (Arendáš, Ručka).
Přílohy
Zkousecka_zarivek.jpg
Zkoušečka zářivek
(166.34 KiB) Staženo 511 x
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

nevím jestli je to v dnešní době efektivní takto zkoušet. Moje zkušenost s novými zářivkami je taková, že slušně fungují jen s elektronickým předřadníkem. Dokud jsem měl staré " tlusté" trubice fungovala zářivka v pohodě, ovšem pak jsem je vyměnil za nové a najednou se nerozsvěcely, nebo slabě svítili . Vyměnil jsem kde co a stále stejné až jsem dal elektronické předřadníky a vše funguje .
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Trubice a startéry v době RVHP kolikrát odmítaly fungovat v některých kombinacích výrobců - typicky sovětské trubice a startéry POLAMP. Sovětské trubky taky byly citlivější na správnou volbu výkonu startéru. Startéry NARVA většínou rozsvítily cokoliv.
petrfilipi

#5 Příspěvek od petrfilipi »

salzvo píše:Zdravím,
zřejmě se jedná o tuto zkoušečku ...

No to je ono, díky moc. Já myslel, že to bylo v Amáru, tak jsem ho prolustroval několikrát.
Díky moc.

Petr
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

V AR to taky je ale nevím kde. Když už to našel salzvo, pátraní jsem ukončil.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“