Problém se sporákem

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
555

Problém se sporákem

#1 Příspěvek od 555 »

naší včera přivezli elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou.

na štítku je že se dá připojit bud na 1F nebo na 3F přívod.Zapojili jsme ho tím druhým způsobem.(3fáze +N +PE)

trouba normálně ohřívá,ale je problém s tou sklokeramickou deskou.A to takový,že musí být zapnuté všechny 4 plotýnky.(samozřejmě že ohřívají všechny),když zapnu jen jednu tak neohřívá.
555

#2 Příspěvek od 555 »

A ten přívod je zapojen správně.tak vlastně takováhle závada by nevznikla špatným připojením přivodu tam by byly jiný potíže.

A v návodu nepíšou nic že by se mělo upravovat někde nejaký zapojení.Je mi to divný.že deska ohřívá až jsou zapnuté všechny topná místa :roll:
Yarda1

#3 Příspěvek od Yarda1 »

Napadá mne, jestli není nějaký problém v propojení vodiče N. Vzpomínám si, že kdysi jsme měli na přípojce k baráku zkorodované připojení středního vodiče a než nám to spravili, tak když jsme chtěli zapnout pračku, museli jsme současně zapnout i troubu, jinak se pračka nerozeběhla. Jestli k tomu ještě máte přístup, zkusil bych, co to dělá při jednofázovém připojení.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Taky bych řekl, že tam musíš propojit dva šroubky s N, ne jen jeden...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
patrikvarga

#5 Příspěvek od patrikvarga »

Súhlas s ZdenekHQ
Přílohy
5C.gif
(4.23 KiB) Staženo 129 x
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Jen tak mimochodem , pokud ti sporák nezapojil znalý a něco ti odejde , neplatí záruka !!! Na to zapomíná mnoho lidí , ušetří 300,- a ztratí záruku . :D
555

#7 Příspěvek od 555 »

tak já mám vyhlášku 50 a paragraf 6 ale nestalo se mi ještě že jsem připojil vodiče přesně podle označení na svorkovnici a nefungoval by nebo by dělal tohle.tak mě to zaskočilo a vzhledem k tomu že jsem potom zase rychle musel zpět do práce tak jsem neměl ani čas studovat blíže proč to nejde.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Jako ve většině tvých případů zde nevíš která bije !!! Znalý v tomto případě znamená ten , kdo má SMLOUVU na připojování spotřebičů , pro každého výrobce povolení . Jestli jsi to zapojil sám , jsi BEZ ZÁRUKY !!!! To , co nemá vidlici připojovat nesmíš ! Jinak tě jednou známý minimálně prokopne a nechá tě opravu zaplatit !
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já mám třeba v záručáku napsaný, že instalace autorizovaným servisem je pouze doporučená, nutná je pouze kvalifikace osoby pro daný úkon, t.j. připojení.

Jo ve slovenském návodu, tam se o tom píše - 78/2002Sb.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Víš tchán roky maká u dodavatelské stavební firmy . No a tak se o těchto lahůdkách bavíme . Proto vím o specialitách ohledně právě sporáků , boilerů , vodáren atp . Většinou právě nějakou "specialitu" přiveze a pak se v tom vrtáme . Protože když se tě pak prodejce zeptá , kdo to montoval , těžko ho přesvědčíš , že zrovna ty jsi to bez školení připojil dobře . :D Každý ať se k problémům staví , jak chce .... Však jsi znal i doporučení kolíku nahoře . :lol:
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Yarda1 píše: problém v propojení vodiče N
Pokud jsou připojeny všechny 3 fáze tak je určitě problém v pracovní nule. Často bývá přívoní svorka N zdvojená kvůli většímu počtu vodičů a propojky nemusí být namontované ale v příbalu. Pak část sporáku nejde a při zapnutí 2 nebo více ploten tyto topí ze 2 - 3 fází výkonem v poměru zařazených odporů. Setkal jsem se dokonce s tím že propojky vůbec chyběly nebo jeden ze šroubů nebyl utažen. Každopádně bych to tipoval na nějakou takovou prkotinu.
keemo

#12 Příspěvek od keemo »

My sme tam tie prepojky nemali vobec,dodal ich az elektrikar co nam prisiel sporak zapojit...
mat100

#13 Příspěvek od mat100 »

V příloze je nejčastější schema zapojení.

Jinak pokud si to opravdu montuješ sám, tak jsi ztratil záruku !
Přílohy
4.jpg
(65.81 KiB) Staženo 265 x
555

#14 Příspěvek od 555 »

ano bylo to opravdu v tom že jsem nepropojil vodiče N.už to valí.

nevím teda ale u nás ve vsi je ještě jeden elektrikář už je v důchodu ale fušky dělá stále. a sporáky zapojuje i bojlery a jiný věci lidem a nikdy sem neslyšel že b y se na něj někdo rozčiloval že přišli o záruku.

I u nás před 2rokama naši měli sporák kombinovanej elektrika-plyn a zapojoval jsem ho já do sítě .Plyn ne samozřejmě.a pak při reklamaci neřekl ten technik ani slovo když nám vyměńoval topnou spirálu.
555

#15 Příspěvek od 555 »

a jinak za tu tabulku moc děkuji
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“