postavil jsem si malý elektronkový zesilovač ze starých rádií se dvěmi ECL86. Trafo je z jednoho z těch rádií, má sekundár 6,3V. Elektronky bych rád pomalu vyměnil a doma mám velkou zásobu PCL86 (identické lampy se žhavením 13V pro televize). Na internetu na stránkách nějakého bastlíře jsem viděl tento problém vyřešen dvěma kondíky a dvěma diodami zapojenými do zdvojovače napětí. Rád bych se s vámi poradil, jestli byste mi toto řešení také doporučili, nebo by takto zapojené lampy byly podžhavené.
Využití zdvojovače pro žhavení PCL86
Moderátor: Moderátoři
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele:
Využití zdvojovače pro žhavení PCL86
postavil jsem si malý elektronkový zesilovač ze starých rádií se dvěmi ECL86. Trafo je z jednoho z těch rádií, má sekundár 6,3V. Elektronky bych rád pomalu vyměnil a doma mám velkou zásobu PCL86 (identické lampy se žhavením 13V pro televize). Na internetu na stránkách nějakého bastlíře jsem viděl tento problém vyřešen dvěma kondíky a dvěma diodami zapojenými do zdvojovače napětí. Rád bych se s vámi poradil, jestli byste mi toto řešení také doporučili, nebo by takto zapojené lampy byly podžhavené.
JirkaRCK píše:... Jinak když už jsme u těch simulátorů, znáte nějaký dobrý pro linux?
No přece ten, LTspice IV. Viz str. 198 uživatelského manuálu (FAQ):
Do you have a Linux version of this program?
Not a separate edition, but it does run under WINE. The program
has been tested on Linux RedHat 8.0 with WINE version 20030219,
RedHat 9.0 with WINE 20040716, and SuSE 9.1 with 20040716.
- patrikvarga
Vyrobte si skutečný /ne simulovaný/zdvojovač a uvidíte že je měkčí
než z Gretzem. Proud ze zdroje není jen dvojnásobný než odběr ze
zdvojovače ale daleko větší.Úhel otevření usměrnovací diody není přece
180° ale daleko menší.U zdvojovače jsou poměry ještě dvakrát horší.
Proto jsem si dovolil napsat jednocestný.Ta nás to učili v minulém tisíciletí.