Jednoduchý regulovatelný zdroj
Moderátor: Moderátoři
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
Jednoduchý regulovatelný zdroj
Dokázal by mi někdo doporučit nějaké jednodché zapojení (jsem zařátečních) , včetně DPS?
Nepotřebuji laboratorní zdroj, ale něco co půjde regulovat a udrží si nastavené parametry i při zatížení.
sewerman_cz píše:ale pokažde kdyz jsem se na nějakou konstrukci zaměřli tak jsem narazil na nějaký problém
zkus více specifikovat na jaké problémy jsi narazil . . . co ti vadí . . .
jednoduchých regulovatelných zdrojů jsou na netu mraky . . .
stačí použít google !
jinak použití spínaného zdroje k notebooku, kterým budeš napájet další, třeba sériový řízený stabilizátor, není zrovna šťastné řešení . . .
Připravíš se totiž o jeho velkou výhodu - účinnost . . .
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
A) ušetrí dobrých 15E, ktoré by dal za 80VA toroid, a myslím, že účinnosť transformátora a toho meniča bude veľmi podobná.
B) A tento bod je hlavne pre mňa, človeka bez elektrovzdelania dôležitá výhoda. Že by som nemusel manipulovať s 230V, a bohate by stačila hociaká krabička a poistka na vstupe a konštrukcia je úplne bezpečná.
Takže síce si myslím, že pri použití rovnakej filtrácie nedosiahne také kvalitné parametre výstupu, ako pri zdroji s trafom, ale na druhej strane neviem, na koľko to dotyčný potrebuje, a hlavne to vie riešiť dobrou filtráciou.
Ja by som takéto riešenie vôbec nezavrhoval, a tiež nad podobným riešením uvažujem. So zdrojom už ďalej neviem poradiť, nakoľko nemám nič konkrétne odskúšané. S pozdravom, i
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-031.pdf
dokonce tady
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic896350.html
byl návod, jak zvýšit proudovou zatížitelnost. Uvažoval jsem, že bych si to koupil, ale nechtělo se mi platit poštovné a balné. Teď jsem se koukal na jejich stránky a nenašel jsem, že by to tam nabízeli - ale možná jsem se koukal špatně.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- czatlantis
http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-DC-St ... 43a478f57b
Je to step-down měnič, takže to nebude tak topit v případě, že z 19V budeš dělat 5V a je to až do 3A. Včetně omezení proudu. Tady tohle provedení není moc na častý měnění nastavení, ale když si koupíš jen ten modul bez zalití do té černé hmoty a vyvedeš si ty regulační trimmery někam na panel, tak z toho může být velmi pěknej zdroj
- czatlantis
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A když ho neseženeš, tak existuje třeba LM2576T-ADJ
- czatlantis
->tohle je vlastně jen ten integráč, 2kondíky, cívečka, trimr, nějakej odpor a dioda. Předpokládám základní zapojení z datasheetu
Ta verze co mám já stojí víc a je tam i víc věcí. Nějakej SMD šváb a SMD tranzík. Přesně neřeknu, vycházím jen z těch fotek - já to mám zalitý v epoxydu. Bez chladiče stojí 6 dolarů (něco přes stovku), zase s poštovným zdarma.
Nechci se zastávat číňanů, ale tohle člověk nepostaví doma ani za dvojnásobek, nehledě na to, že na univerzálním plošňáku by tohle pokročilý zapojení vypadalo asi dost tragicky a bylo tak na pětinásobné ploše.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
elektor.jpg- (86.89 KiB) Staženo 431 x