Problém s bednou ARS844, chrčeni

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kewin
Kontaktovat uživatele:

Problém s bednou ARS844, chrčeni

#1 Příspěvek od kewin »

Mam problem z tou to bednou při vyši hlasitosti aj bez bassu chrči reproduktory ozkoušeny bez vyhybky pouze na zesilovači zesilovač je v naprostém pořádku zkoušel jsem prohodit kanaly ale i poté jine bedny mam podezřeni na vyhybku a krabicove kondenzátory jak to proměřit obyčejnym multimetrem přip čim nahradit ?? Děkuji a přeji pěkný den
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

kewin píše:mam podezřeni na vyhybku a krabicove kondenzátory

chybu bych hledal ve výhybce, ale krabicáky budou určitě dobré . . .
prověř ostatní kondíky

a je to tahle výhybka ?

tipnul bych to na některý elyt, nebo "hovňák" . . .

popis bedýnky je tady i se schématem . . .

a zkusil si to na poklep ?
tyto bedýnky bývaly dost prasácky zaletovaný a měly stuďáky . . .
Naposledy upravil(a) ok1hga dne 01 říj 2011, 18:50, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Krabicové kondenzátory jsou to poslední, co by v bednách odešlo. Jdou nahradit normálními svitkovými, pokud možno bezindukčními.
Zkoušet výškáče bez nich je kravinimum, zvlášť při větší hlasitosti: nejsou na to dělané a ty kondenzátory se starají právě o to, aby do výškáčů šly jen výšky, které výkonově tvoří i podstatně méně, než pětinu z celkového výkonu přiváděného do bedny.
Mám tedy schéma jen od 845, ale v ní nahrazuje výhybku jen jeden kondík 8M pro výškáče. Středobasy jsou připojené přímo na výstup zesilovače.
jogo

#4 Příspěvek od jogo »

Nj, lebo oni tie vadné krabicové boli u mňa :D
Nepíšem aby som bol múdrejší, ale aby si počítal aj s takou možnosťou, mne sa ich v minulosti pár vymenit podarilo :) ..
Ale Hill píše, že cez výhybku ide len výškový..a v úvode som porozumel, že chrčia všetky..

edit: no to sa nám to zamotalo, bolo by dobré, keby kewin napísal, ktorú modifikáciu tam vlastne má..
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Hille, bohužel já třeba potkávám vadných krabičáků ve výhybkách hodně, tak každý osmý - buď zkraty, někdy i zkraty vývodů na kostru - což někdy nevadí, často svody (prakticky i desítky ohmů).
kewin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kewin »

ano vyhybka souhlasi co by ste doporučili za vyrobce kondenzatoru za jeho vyměnu ? Děkuji a přeji pěkný den
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

ES Ostrava, Bennic....
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Sendyxi, asi mám o krabicákách lepší mínění, protože jsem zase tolik beden v parádě neměl. A v tom nejvyčouzenějším (vystřílené kmitačky výškáčů RFT) je ještě nějaký dobrák nahradil elektrolyty...
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Já jsem chvilku působil při jejich výrobě (Tesla - provoz Zlatník) a ztratil jsem iluze. Do výhybek byly velmi nevhodné, je to papírovina, mizerné tgD a tak dále. Jenže tenkrát Tesla skoro nic jiného neměla.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím o jakých krabicákách hovoříte , ale já jsem se taky v běžné praxi (do 100W ) s vadným krabicákem nesešel . Je fakt , že jsem osazoval ty vícenapěťové 400-600V . Oni se totiž pro mne ty na 100-160V špatně sháněly . Jinak na papíru stála komplet celá elektronika minulosti i se všemi vynálezy . Jen tolik k despektu . jinak já jsem také pochopil , že mu chrčí basáky , inu jsou vyklepané , vyměnit . Tedy pokud možno za ty samé , ale nové .
mmjuz

#11 Příspěvek od mmjuz »

ARN734 s AlNiCo magnetem které tam snad bývaly už těžko sežene nové. Gumový závěs lze nechat vyměnit, drahé to nebude. Husák má ještě celé kmitačky do ARO 711, membrána je asi stejná, stačí jen ustřihnout vlnovku. Ale možná má jen nějaký bordel ve štěrbince.
Ty tzv. krabicové kondy byly slídové?
ok1hga

#12 Příspěvek od ok1hga »

mmjuz píše:Ty tzv. krabicové kondy byly slídové?

né . . .
svitkové
krabicové
slídové
vasaa3a
Zablokován
Zablokován

#13 Příspěvek od vasaa3a »

čus
hele pokud to chrčení dělá ten reprák (basák) tak opatrně sundej vrchlík (bacha na vývody dobře se trhají :lol: ) a vsuň tam nejlépe starý snímek z kinofilmu nebo se dá použít též křídový papír ale ne normální papír když ho smotáš ta tam nech asi tak 5mm volného místa.

nový reprák kupovat nemusíš (pokud nemá vychrastanou cívku) někteří kolegové na tomto fóru totiž velmi rádi radí ať něco koupíš nové a mockrát se nedívají na to, že v té věci je nějaký primitivní zádrhel :wink:
mmjuz

#14 Příspěvek od mmjuz »

ok1hga píše:
mmjuz píše:Ty tzv. krabicové kondy byly slídové?

né . . .
svitkové
krabicové
slídové

Aha, tak už je mi to jasné, krásně jsi mi to objasnil. Použité dielektrikum je krabice...
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

mmjuz píše:Aha, tak už je mi to jasné, krásně jsi mi to objasnil. Použité dielektrikum je krabice...

nerozumím tomu jak jsi na to přišel, odpověděl jsem ti "ne" . . .
a další odkazy jsou jako ukázky . . .

v krabicákách byl většinou papír - MP metalizovaný papír

tohle označení neznamená typ dielektrika, ale typ zapouzdření . . .

pokud ti to stále není jasné, podívej se se sem !

a podrobněji tady
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“