Ale na MP3 je to dobré, proto neváhejte a pořidte D-čko do každé rodiny
Třída AB versus třída D
Moderátor: Moderátoři
Ale na MP3 je to dobré, proto neváhejte a pořidte D-čko do každé rodiny
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
To, že rušení je řádově na 100kHz a tuto frekvenci neslyšíme a proto nevadí je hodně zjednodušený pohled. Existuje totiž intermodulace na různých nelinearitách (kterými rozhodně nejsou jen polovodiče) a pak se rušení v klidu objeví ve slyšitelném pásmu.
A to vůbec nemluvím o faktu, že když se uvnitř zesilovače skokově spíná proud v řádu ampér, nutně to generuje rušení které ovlivní ostatní komponenty v blízkosti zesilovače. Výstup můžu filtrovat jak chci, ale stačí si udělat cívku o pár závitech s velkou plochou, připojit na skop a trochu zašmátrat okolo škatule. Stačí pak třeba nějaká zemní smyčka, kterých bývá v levnějších komerčních komponentech jako máku a je to všechno v signále.
Odpor hifistů ke všemu spínanému je (bohužel/naštěstí - ať si každý vybere) docela oprávněný. Je holý nesmysl tahat si do aparátu rušení. Argument o neslyšitelnosti frekvencí nad cca 20kHz neplatí, viz výše
Stejně tak THD/IMD na v audiopásmu v tisícinách procenta neřekne o zvuku v podstatě nic. Je to všechno daleko složitější než ukazují zjednodušené vzorečky. Dosavadní všeobecně uznávané měřící metody bohužel nejsou ve stoprocentní korelaci s poslechovými testy (zásadně slepé)...
www.sigmaphon.cz
http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm
Erka píše:Člověk neslyší, ale vnímá živou hudbu dokonce nad 100kHz -proto vzniky formáty jako SACD a DVD-Audio...
které jsou stejně jako všecko digitální stejně kmitočtově ušmiknuté - jen možná trochu výš než klasické CD-audio...
A kutilmile - nelituju tě
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
www.sigmaphon.cz
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Zkoušel jsem rozdíl mezi CD a SACD (obojí byl FLAC rip) a rozdíl? Naprosto žádný! A to si myslím, že sluchátka STAX s vyššími frekvencemi problémy nemají.
Takovýhle pitomý názory jsem taky kdysi měl, pár slepých testů mě ale rychle přivedlo do reality.
Takže to podle mě je spíš o tom, co chci slyšet a ne o tom, co opravdu slyším
při porovnávce CD a SACD já rozdíl slyším ale nikomu to nevnucuju, at si klidně Amarok a podobní poslouchají Staxy přes D-čkový sluchátkáč..
Pochopitelně lze stvořit D zesilovač s mezním výstupním kmitočtem výrazně vyšším než 20kHz, ale pochopitelně to většině výrobců nestojí za to. U velkých výkonů řádově nad 1-5kW se prosadily a myslím, že u Lab Gruppenu a dalších vědí, co činí.
Erka píše:Blbě jsem to napsal no, vnímá nad 20kHz..
při porovnávce CD a SACD já rozdíl slyším ale nikomu to nevnucuju, at si klidně Amarok a podobní poslouchají Staxy přes D-čkový sluchátkáč..
Radši čti seriozní prameny...
To tě nikdy nenapadlo, že ta nahrávka na CD a SACD nemusí být shodná ??
Pochopitelně, převod se dá u SACD vyřešit líp, když je dostatek datového toku k převodu. Ale rozhodně bych byl sakra opatrný s jednoduchými testy. Udělal jsi test, že vemeš signál z SACD a pak ten samý, u kterého čistým brickwalem uřízneš vše od 20kHz ? Pak bys mohl něco vyvozovat, po dostatečném množství průkazných testů.
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
To:Erka
Opravdu nevěř tomu že vnímáš nad 20kHz, je to blud. Vnímáš ten tvar signálu (případně jeho zmršení) a vyšší dynamiku na horním konci audiopásma.
Bohužel ani hi-res nahrávky ve 24bit 96kHz mě moc nepřesvědčily. Je to rozhodně lepší než formát 16/44k ale furt to není ono. Při srovnávacím testu když přepnu vstup tak rozliším zda signál jde přímo z grama nebo to samo nahrané do digitálu (ze zvukovky). Myslím že takový test je 100% průkazný, aspoň pro mě jo
www.sigmaphon.cz