Regulace střídavéno napětí

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sedmi

Regulace střídavéno napětí

#1 Příspěvek od sedmi »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli by my někdo poradil jak udělat regulaci střídavého napětí, celé bych to poté připojil na odporový drát z kanthalu kvuli topení.
Navíc bych potřeboval abych si mohl libovolně regulavat dva stavy, jeden stav kterým bych si reguloval základní teplotu , a po zmáčknutí spínače který by aktivoval druhý stav bych si mohl nastavit libovolně teplotu na drátu.
Vypadá to zbytečne ( a hloupě) takhle něco takhle stavět, ale mě jde o zjednodušení abych si nemusel stále regulovat teplotu a prostě si vše nastavit a spínačem přepínat teplotu.

Potřeboval bych to tak do 350W, nevím co by mohlo bý vhodnější jestli nějaká triaková regulace ( a jestli ano nevím jak ji postavit) nebo si třeba koupít stmívač a upravit si ho (jestli by to šlo).

Doufám že můj dotaz nebude brán za blbý nápadat a doufám že jsem to dobře zformuloval abych vylíčil svůj požadavek.
vicious

#2 Příspěvek od vicious »

No ja by som to riešil tou triakovou reguláciou, na to ti stačí 10 súčiastok. Niečo - dosť - máš popísané tu aj so schémou(staval som ju - funguje v pohode): http://postreh.com/phprs/view.php?cislo ... 2006110201
Len ten drôt bude treba vypočítať tak, aby ti nezhorel
Duvsan

#3 Příspěvek od Duvsan »

Nebolo by lepšie cyklické spínanie v nule?
mtajovsky

#4 Příspěvek od mtajovsky »

sedmi píše:... bych potřeboval abych si mohl libovolně regulavat dva stavy, jeden stav kterým bych si reguloval základní teplotu , a po zmáčknutí spínače který by aktivoval druhý stav bych si mohl nastavit libovolně teplotu na drátu...

Pozor, samotným triakovým regulátorem si nebudete "regulovat teplotu" ale jen ovládat topný výkon. To není to samé, třeba jen trochu lepší páječky mají teplotní čidlo a zpětnou vazbu.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“