BAN: MBA810, dává jen 2watty

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

To patrikvarga . NIKDY si nedovoluj zadávat listy různých výrobců k jiným součástkám ! TBA nikdy nebylo a nebude MBA . Zapiš si to za obě ucha !
vasaa3a
Zablokován
Zablokován

#17 Příspěvek od vasaa3a »

teď jsem mamce čmajzl adaptér od tiskárny který má 15V a 530 mA co ona na to, to zatím nevím: není doma :D. A? to samé: utlumený výkon, ...
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Taky můžeš mít zčoudlý repro , ve vývojové laboratoři se stává . :D
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

A jak moc je zarušený signál, co do toho pouštíš? Myslím rušení, které vidíš na osciloskopu, ale sluchátku ani čínskému šmejdzesíku nevadí?
vasaa3a
Zablokován
Zablokován

#20 Příspěvek od vasaa3a »

BOBOBO píše:Taky můžeš mít zčoudlý repro , ve vývojové laboratoři se stává . :D

taky možnost ale ne. Zkoušel jsem to na X reprácích které běžně používám včetně beden

zatlumený signál je asi tak 80%

ten čínský šmejdzesík je TDA 2822M už mě s tím pár lidí taky vyfuckovalo :D

zarušený není takřka vůbec je to mobil :D
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Tak tos ještě neviděl, co leze z některých mobilů, když z nich pouštíš empétrosky, za sajrajt nad akustickým pásmem...

A ten zdroj: jaké napětí na něm je, když z toho zesilovače chceš dostat víc?
vasaa3a
Zablokován
Zablokován

#22 Příspěvek od vasaa3a »

to máš pravdu že některý jsou přehrávače na ho*no sám jsem vlastnil :D

ale ten mobil opravdu (nokia X3 - 00 nebo můj sterý sony ericson K700i který mimochodem fotí o hodně lépe než můj nový) hraje opravdu hodně dobře :wink:

furt 15
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Nejde o to, co z toho slyšíš, ale o tu složku, kterou neslyšíš. Ta jednomu zesilovači nevadí, jinému ano.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od pajosek2 »

Pokud si vzpomínám,tak kromě výše zmíněných podmínek je výkon těchhle zesilovačů podmíněn dostatečnou kapacitou z pinu č.7 na zem.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
robo

#25 Příspěvek od robo »

Podle meho je nedostatecne tvrdy zdroj. Pri vykonu to zacne dychat. Na zdroj poves merak. Postupne zesiluj a sleduj kam ti jde napeti. Jak zacne padat, kmitat napeti, tak budto se ti rozkmital zesak a nebo a to je pravdepodobnejsi nestiha zdroj. Tedy za predpokladu ze neni chyba v MBA a nebo konstrukci. Idealne by byl test na tvrdy laboratorni zdroj. Od toho se odpichnout. Ted to chces testovat na zdroj od nejake tiskarny ci ceho. 530mA je tak na nejaky tranzistorovy radijko. Ne na 5W zesilovac. Idealni zdroj tak 1A. A radeji i o chlup vic. Je jeste otazka jesli je v to zdroji od tiskarny trafo ci spinany zdroj. Pokud spinany zdroj, tak to taky muze delat neplechu.
vasaa3a
Zablokován
Zablokován

#26 Příspěvek od vasaa3a »

takže vidím to černě :(
1. SLABÉ TRAFO: tak to je hodně blbé protoče jsem to chtěl provozovat na baterky. Teď si předělávám bedýnky a tam je zes. 2x5W a trafo 0,5 A takže :(

2. kdybych ho chtěl i přesto provozovat tak bych musel mít místo trafa velkou maxi mrchu velkou filtraci atd. a to je jaksi neekonomické navíc jen v monu

3. je tam logarytmický poťák takže v zásobách nemám a musel bych dokupit.

4. nevím jak je to zarušené ale zkoušel jsem to na více přehrávačích a stejný výsledek

takže ho asi schovám hluboko do skříně :(
hold pětivatový dědeček
Duvsan

#27 Příspěvek od Duvsan »

Kamarát má starý rádiomgf, ktorý má konce 2xMBA810DS. Nemá problém na baterky. Samozrejme, výkon má trochu znížený, tuším nejak 2x2W. Druhý známy zase nejaké rádio TESLA. Kedysi to bol obľúbený zosík. Podľa mňa máš chybu v konštrukcii. Ten IO pri chybnom návrhu dosky tiež rád kmital.

BOBOBO, to TBA-čko nie je priama náhrada za MDA? Nie som si istý hodnotami C3 a C7, ale inak mi to pripadá to isté. Inak, kedysi som nahradil A241D TDA2541-čkou a podobných priamych ekvivalentov je viac, mnohokrát s lepšími vlastnosťami, než mali tie pôvodné. Takže Tvoje "bububu" sa mi nezdá celkom na mieste a za svoje uši si to písať odmietam.
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

Jestli máš k zesilovači 2x5W trafo 0,5A, pak i to lze: stačí dost velká filtrační kapacita a vybudit jen jeden kanál. Pak to dá klidně sinus trvale 2,5W, ale hudební výkon (krátkodobě) 5W bude, jen ty špičky musí "podržet" kondík ve zdroji naakumulovaným nábojem z doby mezi těmi špičkami.
Jeden kanál bude odebírat 0,48A, druhý 20mA. A ten zdroj to utáhne.
Samozřejmě, bude-li v obou kanálech stejný signál (soudobost 100%), už to zdroj neuživí.
Jiná situace je s reproduktory 8 ohmů (napájecí napětí nesouměrně napájeného konce v tom případě potřebuješ aspoň 21V při plném odběru), ale oba zesilovače dohromady budou odebírat každý asi 270mA při 4W výstupního výkonu, to už trafo zvládne líp a oba mohou reprodukovat identický signál.
Při stereofonní reprodukci je možné, že to trafo uživí skutečně 2x5W výstupního výkonu, protože jen část odebíraného proudu má identický průběh. Zbytek je pro každý kanál různý (říkejme tomu nesoudobost odběrů) a v součtu odběru obou zesilovačů se pak jeví, že společně mají vyšší účinnost, protože lépe využívají zdroj, nechtějí od něj oba v téže chvíli všechno. Ale to je jen taková berlička, slušný výrobce by použil výkonnější zdroj, aby za plný výkon zesilovače mohl ručit i při monofonním provozu.

Údaj na aktivních bedýnkách ber se značnou rezervou: mnozí výrobci dnes častěji píšou na aparaturu výkon, který po zlomek sekundy reproduktor přežije, ale o skutečném výkonu zesilovače taktně mlčí, ten skutečně bývá někdy až 100x (t.j. až o 20dB) nižší.

A, když už byla řeč o baterkách: například u jezevčíků Tesla Diamant a Tesla Safír byl uváděný výkon na baterky vyšší, než ze sítě. A bylo to správně, protože síťový zdroj uvnitř je poněkud poddimenzovaný a měkký. Monočlánky jako tvrdý zdroj měly napětí méně závislé na odběru, tak mohly dát větší výkon.
frantajetel11

#29 Příspěvek od frantajetel11 »

Duvsan píše:...to TBA-čko nie je priama náhrada za MDA...

Ne to určitě není, asi jsi myslel MBA že?
A náhrada TBA to sice je, ale nemělo by to bejt úplně bez úprav - viz datašíty MBA/TBA.
vasaa3a
Zablokován
Zablokován

#30 Příspěvek od vasaa3a »

hille dík za osvětlení zase jsem chytřejší ikdyž zlomek z toho už znám :wink:

to co si psal kurzívou nemyslel jsi výkon P.M.P.O. ? :D :D
Zamčeno

Zpět na „Audiotechnika“