HDD - v akom sú stave?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jogo

HDD - v akom sú stave?

#1 Příspěvek od jogo »

Zdravím, získal som nejaké HDD, chcel by som vedieť, v akom sú stave, môžem sa poradiť?

1. IBM
Tento HDD po pripojení do PC len vyhadzoval hlášku, že chce formát. Keď nedal inak, vyhovel som mu, naformátoval som ho pomalým spôsobom NTFS a pekne ide.
Vedel by niekto, či sa takéto disky niekam štandardne osadzovali?
Dal by sa pedpokladať možný dôvod vyradenia?
Ako by sa dal zhodnotiť?
Přílohy
IBM.png
(60.13 KiB) Staženo 183 x
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Co si pamatuji, tak 60 GB nebyly v řadě, ale dělaly se z vadných 80 GB.
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

60GB je u IBM běžné. Měly 7200ot/min. Mají i předpovídání pádu. A byly v nejvyšších řadách ThinkPad.
Pochybuji, že tyto hdd byly ořezané 80GB.
Nevím jestli tento přesně. Já už měl HTS721060G9AT00

Takový hdd je vhodný jako přenosný a na nedůležitá data jinak bych to neriskoval.
Internet - metla lidstva
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Já se nehádám, já jen psal, že si pamatuji tyto upravované. Jestli potom dělali normálně 60 GB, tak to je možné. Od určité doby jsem se harddiskům IBM začal vyhýbat jako naprosto nespolehlivým oproti jiným výrobcům.
jogo

#5 Příspěvek od jogo »

Bol už vyhodený, myslel som, či ho nejaká firma nevyradila, keď zblbol. Pre istotu.
Okrem toho, že je IBM, je problém, že pýtal ten formát, alebo že sa už objavili nejaké tie premapované sektory a jeden podozrivý sektor?
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Prostě to projeď Regenerátorem disku a pak uvidíš. Byl tady na to odkaz.
jogo

#7 Příspěvek od jogo »

Dík, niečo si o tom vyhľadám a skúsim to s ním,
a len som chcel ešte vedieť, prečo je vlastne problémový, či kvôli tomu že pýtal formát, alebo že sa už objavili nejaké tie premapované sektory a jeden podozrivý sektor?
rezis

#8 Příspěvek od rezis »

Znám lidi co používají disky i přeto že jim SMART hned při startu oznamuje, že disk je za zenitem. A pak znám takové co při prvním náznaku disky mění. Já bych si ho jako hlavní systémový a pro mě s důležitými daty (nic co by se nedalo stáhnout, ale nemohl bych 2-3dny pracovat) nedal.
Navíc koukni se kolik má za sebou provozních hodin. Ten Hdd rozhodně nebyl šmejd. Tolika hodin se dnešní disky nedožíjí.
Internet - metla lidstva
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Par realokovanych sektorov moze vzniknut beznou prevadzkou. Ale ked zacnu pribudat, treba disk vymenit.

10 tisic hodin je v pohode, jeden disk som menil po 60 tisic hodinach. Postupne pomalicky pribudali realokovane sektory, ale nikdy sa nevyskytla ziadna chyba pri citani dat. Potom sa cely disk spomalil tak na 5MB/s, tak som ho uz vymenil. Bol to WD600BB. Dal som namiesto neho WD1600AAJB a akurat dnes (po 2000 hodinach) je v prdeli - zrazu plno chyb pri citani a 12 pending sektorov... (druhy WD1600AAJB je po 13 tisic hodinach nastastie bez problemov).
jogo

#10 Příspěvek od jogo »

Na mojich Maxtoroch vidím tiež už do 60tis. hodín (RAW hodnoty sú vo vlákne "Rozšírenie PC o tretí HDD"), takže tiež mám asi šťastie.
Ale zasa:
keď tak počítam, údaj 58270motohodin:(365dníx24hoď) by pri non-stop prevádzke natočil za 6,7 roka. Vek tohto PC odhadujem teraz narýchlo na max 8 rokov, čo by odpovedalo 20 hodinám prevádzky denno denne. Je pravda, že tých hodín si odtočí dosť, ale že by šiel 20 hodín denne, sa mi ani zďaleka nezdá.. Naviac, druhý HDD bol osadený až neskôr a má podľa RAW odtočené pomaly toľko isto, ako HDD hlavný..Takže tie odjazdené hodiny voči skutočnosti asi s rezervou..

K tomu IBM disku:
Máme doma nejaké IBM ThinkPad, postupne vyradené z veľkej firmy pre morálnu zastaralosť, verím že keby v tej firme bol na HDD len náznak podozrenia, bez mihnutia oka by ho vymenili - tie NB proste museli šlapať, tam o peniaze vynaložené na nejaký servis nešlo. Aj toto by napríklad kľudne mohol byť nejaký taký kus.. Teda dúfam
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“