Oscilátor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Filda

Oscilátor

#1 Příspěvek od Filda »

Ahoj .... potřeboval bych nějaké schéémátko jednoduchého oscilátoru 100Khz (s kristalem) ........ ten 100Khz kristal mám doma z gme... určitě bych něco spichl ale potřebuju aby to bylo přesné (je to na hodiny) tak se obracím na vás .......................... dík za rady :roll:
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

když jednoduché zapojení, tak třeba Obrázek

přesnost hodin určují vlastnosti krystalu, stabilita napájecího napětí oscilátoru a taky (hlavně) teplota, takž pro hodně přesné hodiny je potřeba obvod oscilátoru termostatovat...
Filda

#3 Příspěvek od Filda »

Dík snad mě to pomůže ... má to být na hodiny z digitrony (z knížky "integrované obvody a co s nimi") všechno mám hotove ...... akorát oscilátor a děličky (zvlášt na dps) jsem dělal na posledy ale ten oscilátor nekmitá :cry: ........ puvodně je tam použitý takový starý vakuový kristal (ve skleněné baňce) já tam dal nový v kovovem pouzdře ...... myslíte že to má na něco vliv :?:
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

V tý knížce je oscilátor s tranzistorem a emitorovým sledovačem, zkoušels měřit pracovní bod tranzistorů? na pouzdru krystalu tak dalece nezáleží, trochu se liší parazitní kapacita ale na funkci to nemá zásadní vliv, jen o pár ppm ujede kmitočet. Jestli ten krystal byl OK a jestli jsi ho neupekl při pájení, mělo by to fungovat.
Filda

#5 Příspěvek od Filda »

Taže jsem se teď večer nas*al ......... nastartoval jsem osciloskop a čítač a hle rozjel jsem to ........ tak díkes za rady
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

jo, není nad tvůrčí nas.ání! :wink:
Filda

#7 Příspěvek od Filda »

Oscilátor sice jede ale jestli máte někdo ještě nějaká schémátka oscilátoru tak prosím upněte někdy něco takového potřebuju a na netu jsem nic nenašel :roll: dík
Filda

#8 Příspěvek od Filda »

:? :? :? :? tak už nejede a nemůžu najít příčinu :oops: ........ fakt nemáte už žádné schémátko ....... které bych mohlu doma spíchnout..... prosíííím :roll:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“