Foťák prohlásí baterii Liion vybitou při 3,7V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od AmarokCZ »

PC01 píše:Ono totiž u baterky vůbec nezáleží na voltech, ale na ampérech.
To je děsná kravina, ještě jsem doteď neslyšel, že by někdo zkoušel baterky tím, že ji zkratuje ... doporučuji to odzkoušet u auta jak píše rnbw :lol:
pigeonit

#17 Příspěvek od pigeonit »

Nevidím na tom nic zas tak strašnýho, taky jsem to občas páchal u tužkovek apod.
jogo

#18 Příspěvek od jogo »

Keď budem merať metrom dĺžku strešnej laty, nemusím predsa takto isto merať cestu Zvolen - Košice, ani u autobatérie, ani u tej cesty iste pud sebazáchovy nepustí :D

Ja si batérie meriam podobne "blbě" ako PC01, na rýchlu orientáciu mi to bohate postačuje, viac si od toho nesľubujem, ako to teda urobiť bez merača batérií rýchlo a seriózne?
czatlantis

#19 Příspěvek od czatlantis »

No s tím měřením proudu souhlasím. Liion články dost často dělají to, že napráýzdno mají třeba 3,8V, ale v zátěží to spadne na 3,0V. Ale liion bych asi neměřil do zkratu - dostávají zbytečně zabrat.
Tužkový do zkratu občas měřím - klešťák a pořádně tlustej drát a dobrý dají i 40A
Hifista

#20 Příspěvek od Hifista »

Měření zkratového proudu u běžných typů baterií (nikoliv Li-on a Li-pol) je léta používaná metoda a dává uživateli rychle poměrně přesný obraz o zbývající kapacitě článku. Stačí běžný měřák přepnutý na rozsah 20A a několik vteřin měření.
Andrea

#21 Příspěvek od Andrea »

Hifista píše:Měření zkratového proudu u běžných typů baterií

Chtěl jsi asi napsat u běžných článků, ne baterií. Zkus si na pár sekund vyzkratovat nabitou 8 článkovou NiCd baterii z článků D. Mám tu tříčlánkovou baterii z NiCd článků subC a do zkratu jde 20A měřák za roh, zkoušela jsem to jen zlomek sekundy, ta 20A pojistka je docela drahá.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od AmarokCZ »

Hifista: když je to teda "poměrně přesný obraz o zbývající kapacitě", tak napiš, jak se ta zbývající kapacita podle toho proudu určí. :idea:
Hifista

#23 Příspěvek od Hifista »

Když jsem psal "běžné články či baterie", tak jsem to nechtěl více rozepisovat, ale jak vidím musím to tedy upřesnit aby všichni pochopili, že jde dle lidových názvů o typy od "mikrotužky až po buřt" vč. baterie "ploché" a to nikoliv v aku provedení. Mám za to, že průměrný fanda elektro ví, že akumulátor má daleko menší vnitřní odpor než uhlíkový článek a tudíž větší model - třeba zrovna ten typu "buřt", pokud je nabitý, mu zcela určitě tu pojistku v měřáku přepálí.
Andrea

#24 Příspěvek od Andrea »

Hifista píše:Když jsem psal "běžné články či baterie"

Kde jsi to psal? Vyloučil jsi jen Li-Ion a Li-Pol a průměrný fanda elektro může mít problém se čtením myšlenek.
Hifista

#25 Příspěvek od Hifista »

Než jsem to dopsal je tu pro někoho další problém: změř si takto několik různě vybitých i nových článků a zakrátko si uděláš obraz co máš naměřit, aby jsi posoudil který článek je ještě použitelný. Já osobně pokud naměřím něco pod 1A, pokládám článek za opotřebený.
Andrea

#26 Příspěvek od Andrea »

Hifista píše:Já osobně pokud naměřím něco pod 1A, pokládám článek za opotřebený.

U "tužky", "buřtu", ZnC, alkaliky nebo to je jedno?
Hifista

#27 Příspěvek od Hifista »

Je to vcelku jedno-zkušenost naučí. Články které dávají asi od 0,5A do 1A dojíždím do úplného vybití obyčejně v nějakém tranzitoráku, na svícení a jiné větší odběry se již nehodí.
Andrea

#28 Příspěvek od Andrea »

Mně to teda jedno nepřijde, jiná chemie a geometrie bude mít i při stejné zbývající kapacitě jiný vnitřní odpor a tedy i zkratový proud. Že se některý článek ve svítilně už nehodí na svícení poznám i voltmetrem, na to je nemusím týrat zkratem. Ale proti gustu žádný dišputát.
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Ked to uz nesvieti, tak ani voltmeter netreba :D
Hifista

#30 Příspěvek od Hifista »

Tady přece nejde o žádné přesné měření, ale o rychlé posouzení toho, co mám vyhodit a co schovat pro další použití. Když si takto změřím baterie ze skomírajícího rádia, anebo ze svítilny, tak zjistím, že třeba ze šesti použitých mononočlánků jsou na vyhození jen dva a ne celá sada (kterou většina běžných uživatelů vyhodí), a to je při dnešních cenách již nezanedbatelná položka.
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje“