Sendyx píše:Běžná produkce je určena pro 50/60Hz, takže tlusté materiály. Pokud se něco najde tenkého, tak to raději motají do toroidů. Wiliamson by stál za měření, ale kde vzít orig. trafo ? Já jsem se spíš díval na Heathkity, Sherwoody, Maranzte a podobné z 50. a 60. let a ty plechy jsou neuvěřitelné.
tak Williamsona doma taky nemám, ale něco o jeho vlastnostech se dá na webu najít včetně měření a nemám důvod to zásadně zpochybňovat. Magneticky kvalitní materiál s dobrou permeabilitou (a relativně tlustý)bude, domnívám se, ovlivňovat ztráty na vyšších kmitočtech míň než špatně provedené vinutí a určitě zásadně míň než všechny ty "trafoplechy" které se na nás valí z Číny. A propos, kdyby byly toroidy a následné tvary po nich jedinou cestou, proč ne? EI je fakt už dost archaický tvar. Nebál bych se ani různých ruských atd. výprodejových jader.
Někdy v 8. třídě jsem našel u popelnic vyhozený napáječ pro telefonní ústřednu, s razítkama Wehrmacht... bylo tam trafo 150W, plechy polepené papírem, precizní kostra, armatura z 3 mm plechu a soustružené svorníky a matice... tipni si ze dvou možností:
1) vyhodil jsem ho protože nestál za nic
2) slouží dodnes a nejspíš mě přežije