Výstupák pro EL84

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Běžná produkce je určena pro 50/60Hz, takže tlusté materiály. Pokud se něco najde tenkého, tak to raději motají do toroidů. Wiliamson by stál za měření, ale kde vzít orig. trafo ? Já jsem se spíš díval na Heathkity, Sherwoody, Maranzte a podobné z 50. a 60. let a ty plechy jsou neuvěřitelné.

tak Williamsona doma taky nemám, ale něco o jeho vlastnostech se dá na webu najít včetně měření a nemám důvod to zásadně zpochybňovat. Magneticky kvalitní materiál s dobrou permeabilitou (a relativně tlustý)bude, domnívám se, ovlivňovat ztráty na vyšších kmitočtech míň než špatně provedené vinutí a určitě zásadně míň než všechny ty "trafoplechy" které se na nás valí z Číny. A propos, kdyby byly toroidy a následné tvary po nich jedinou cestou, proč ne? EI je fakt už dost archaický tvar. Nebál bych se ani různých ruských atd. výprodejových jader.
Někdy v 8. třídě jsem našel u popelnic vyhozený napáječ pro telefonní ústřednu, s razítkama Wehrmacht... bylo tam trafo 150W, plechy polepené papírem, precizní kostra, armatura z 3 mm plechu a soustružené svorníky a matice... tipni si ze dvou možností:
1) vyhodil jsem ho protože nestál za nic
2) slouží dodnes a nejspíš mě přežije :lol: :lol:
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 27 říj 2006, 14:38, celkem upraveno 1 x.
alles

#17 Příspěvek od alles »

nechci žádnej highend, stačí když to bude trochu hrát
napadají mě nějaká řešení
koupit nové z německa 1000kč/ks to je skoro moc
koupit v gesu za 700 a postavit push pull
namotat -nemám zkušenosti
sběrný dvůr - problém sehnat dvě stejná
většina trafíček je pro PCL 86, trochu jiná impedance,mentší výkon a hlavně hrají tak od 100hz což je skoro moc
prostě potřebuju 2 trafáky pro el 84 aby to hrálo alespoň od 50hz
Jindra2

#18 Příspěvek od Jindra2 »

Já jsem veděl, že rejpnu do vosího hnízda, ale proti gustu...............

Jindra
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Čínské trafoplechy bych nezatracoval, některé jsou velmi dobré. Škoda, že jsem neměl čas pořádně změřit trafa ze shanlingů.
K williamsonovým trafům jsem pořádné podrobné měření nenašel, pouze nějaký australan měl na stránkách měření, ale repliky z moderního materiálu.
Toroid na některé účely není moc vhodný, navíc se na něm blbě mění vzduchová mezera :D . Kupodivu EI tvar má dobré využití objemu, toroid velice špatné.
MetalGod

#20 Příspěvek od MetalGod »

Jindra2 píše:Co takhle si ho navinout sám, nebo si raději postav polovodičový zesilovač, elektronky patří minulosti.
Lidi, neblbněte s elektronkama!!!!!!!!!!!
Jindra

Elektronky nikdy nebudou patřit minulosti!
Upustilo se od většiny z nich s nástupem tranzistorů (zůstaly magnetrony, obrazovky, do vysílačů, ...) qůli tomu, že byly větší, dražší, žraly jako kráva, potřebovaly k funkci docela vysoký napětí, měly malou životnost, nedaly se miniaturizovat, a ještě k tomu topily.
To je fakt!
Ale faktem je, že v některých případech sebelepší polovodiče dosud nepřekonaly kvality elektronek, tzn. skoro bez šumu, výborná linearita, absence nastavování pracovního bodu, vysoká odolnost proti přepětí (nesmí v ní ale vzniknout oblouk), odolnost proti ionizačnímu záření (atomovej výbuch může snadno zničit polovodiče, lampy se jen trochu zaklepou- hodně se používaly v armádě),...
Dokážeš si představit mikrovlnku, nebo radar bez elektronky, donedávna byly ve všech televizích...

A co se tejče zvuku: porovnej zvuk z tranzistoráku a s něčím, co má alespoň lampovej předzesilovač.
V HighEnd aparaturách (např. Marshall) se to furt používá.

Teď probíhá elektronková renesance- ať se Ti to líbí, nebo ne a my jdem s dobou!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Sendyx

#21 Příspěvek od Sendyx »

Nepřeháněj to s tím nadšením, linearita u lamp a šum je věc přinejmenším diskutabilní a dávno překonaná.
Marshall není HiEnd.
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

toroid není vhodný na laborování a na výrobu trafáku někde v šopě za garáží, jinak bych zásadně neprotestoval proti jeho vlastnostem, tím méně proti využití prostoru. Toho železa tam přece není víc, než v EI, hmotnostní poměr je u velkých jader naopak příznivější, k tomu oproti EI minimální rozptylové pole, což může být pro některé nadšené ale nezkušené budovatele zásadním problémem :roll:
To měření někde zkusím najít, bylo to někde na US stránkách a byl tam uveden i původní autentický materiál jádra podle tehdejší jejich normy a porovnání s nynějšími křemíkatými plechy. Určitě to mělo podstatně horší sycení. Naproti tomu, magické vlastnosti to asi nemělo, nějaké tisíciny na spektráku nečekej :wink: prostě se z toho dal udělat dobrý zesilovač s dobrou výkonovou šířkou pásma a s dobrým zkreslením. O moc víc těm dnešním adeptům, předpokládám, nejde taky :)
Čínské plechy v čínském HiEndu jsem bohužel neviděl, to mě míjí, ale viděl jsem čínská jádra v adaptérech a v mikrovlnkách :cry: :cry:
nemyslím, že je to něco jiného než hutní-konstrukční plech, který křemík vůbec neviděl!
rezis

#23 Příspěvek od rezis »

Technotron FrýdekMistek. Tam delaji jadra z orientovanych plechu o tloustce 0,18mm bere to od nich treba JJ-electronic. Delaji i UNICORE je to C jadro s vlastnostmi toroidu. A jsou schopni dodat i nestatndartni rozmery
Internet - metla lidstva
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

rezis píše:Technotron FrýdekMistek. Tam delaji jadra z orientovanych plechu o tloustce 0,18mm bere to od nich treba JJ-electronic. Delaji i UNICORE je to C jadro s vlastnostmi toroidu. A jsou schopni dodat i nestatndartni rozmery

jo, to už jsme všechno před časem tady řešili :) občas se tu víceméně točíme dokola a chňapeme za ocasy :lol: obrazně řečeno :))
rezis

#25 Příspěvek od rezis »

Ale zajimalo by me. jak by jste ta trafa navijeli. Jak se rika prokladani primaru a sekundaru a a na jake kostry. Kolega rikal ze nejlepsi trafa jsou bez kostricek jako to bylo kdysi.
Internet - metla lidstva
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“