Aku svítilna (vyřešeno)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

Aku svítilna (vyřešeno)

#1 Příspěvek od jjilek »

Dostal jsem tuhle akumulátorovou svítilnu. Koupil nový gelový akumulátor, nabil jsem jej a mám vynikající světlo do auta na opravy, do sklepa ale i jinam. Jen nevím, uvnitř je nějaká elektronika, která ovlivňuje nabíjení akumulátoru. Nemá k tomu někdo popis, návod nebo alespoň parametry originálního síťového zdroje?
Přílohy
svitilna.jpg
(124.09 KiB) Staženo 143 x
Naposledy upravil(a) jjilek dne 29 lis 2011, 08:40, celkem upraveno 1 x.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od AmarokCZ »

Ta "elektronika" bývá často jen sériový odpor. Díval jsi se, co tam opravdu je? Nebo jen tipuješ, že je tam elektronika?
Milan_F

#3 Příspěvek od Milan_F »

Jakási elektronika tam je. Vzpomínám si, že obsahuje tranzistor s nízkým saturačním napětím, a že byl problém ho nahradit. Když vydržíš zítra se podívám na parametry adapteru.

Edit: Adapter obsahuje jen trafo a graetz, nic víc...
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 28 lis 2011, 21:25, celkem upraveno 1 x.
vladodyno

#4 Příspěvek od vladodyno »

Som takú blbosť rozoberal:

trafo, mostik, snáď zenerka a ODPOR
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jjilek »

To Milan, děkuji a samozřejmě velmi rád počkám.
To Amarok: Samozřejmě jsem se díval, moc to přehledné není, nějaké tranzistory (možná i FET) a ještě kopec součástek. Kdyby to byl jen odpor, tak bych se tady určitě tak blbě neptal. A zvenku napájecí konektor.
To Vladodyno: určitě tam není ani trafo ani usměrňovací můstek. Napájí se to ss. napětím a zároveň se rozsvítí kontrolka. Jde tedy o to, jaké napětí, jaký proud resp. jak dlouho nabíjet nebo jestli se ukončí nabíjení samo. Teď mně napadlo, že popisuješ asi adapter?
Naposledy upravil(a) jjilek dne 28 lis 2011, 22:25, celkem upraveno 1 x.
mojza

#6 Příspěvek od mojza »

Ahoj, měli jsme nedávno takové "svítítko z rýžových polí". Byla tam 55W/6V halogenka aku 6V/ 4Ah, LED a odpor. Adaptér jen trafo. Takže to svítilo silně ale velice krátce ! Nevydrželo to ani 15 min, Nabjeli jsme to asi 3x, pak pochopitelně odešlo aku a než kupovat novou gelovku, tak to letělo do koše! Pomohl by aspoň typ té svítilny. Ivan
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jjilek »

Právě že na tom nic napsáno není - a je to celé vodotěsné. Bohužel na vypínači byl gumový jako preservativ taky, ten se ale již rozleptal, tak jsem jej vyhodil. A už mi to svítilo víc než 15 minut. Možná jste měli nějakou rýžovou napodobeninu.
mojza

#8 Příspěvek od mojza »

Od Žluté řeky je vše možné. Byl tam !vodotěsný" vypínač i krytka konektoru a red LED. Ani s 25W halogenkou to nesvítilo o mnoho déle, aku byl nový.a při nižším vyb. proudu měl přibližně štítkovou kapacitu. Asi ten proud žárovek je pro tyto aku velký. zajímalo by mne, jakou tam máte žárovku, aku a jak dlouho to vydrží po nabití svítit. Díky. Ivan
Milan_F

#9 Příspěvek od Milan_F »

Tuhle svítilnu dělá Ben Electronic. Žárovka v tom je 6V/5W.

http://www.bateriestimex.cz/index.php?a ... mlo22ot7v3

Dosti se sere vypínač, kolega ho nahradil tímhle.

http://www.ges.cz/images/pictures/6/6503840.jpg
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jjilek »

Milane, díky, to je asi to, ci jsem potřeboval. Tušil jsem, že to jde nabíjet přímo v autě. Ten vypínač zprvu zlobil taky, prolil jsem jej Kontoxem a jeví se OK.
J.
Milan_F

#11 Příspěvek od Milan_F »

Nabijet v autě se dá. V zástrčce do zapalovače je jen 2W odpor. Kdyžtak zjistim kolik má.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Známému jsem pár těchto baterek předělával z halogenek H1 6V/35W na kryptonky 6V/3,5W a 6V/5W - a taky jsem předělával nabíjení na proudový zdroj s napěťovým omezením - na základě LM317, zapojení je tady na fóru. S můstkem na vstupu to "sežere" jak nabíjení trafem "do zdi" s výstupem střídavých 12V/1A, tak "napíchnutí" do autozásuvky - a to dokonce i v hasičské Tatře místních dobrovolných "Soptíků" :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Ze zoufalství jsem tam vrazil isostat . Taky znám jen několik verzí s odporem . Jedna sestava byla perfekt . Konektor adaptéru se sice zasunul a držel , leč vodivosti nedosáhl . Takže buď vyměnili kabelový konektor za kratší , nebo nakonec více utopily zásuvku . :D
procesor

#14 Příspěvek od procesor »

Ak elektroniku v tom kráme, potom na ochranu AKU pred nadmerným vybitím. To je pre životnosť toho AKU naj...
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jjilek »

Tady prodávají náhradní nové vypínače:
http://shop.emos.cz/kategorie/svitilny, ... alogenove/
A tady jsou návody:
http://shop.emos.cz/soubory-ve-skladu/k ... -P2301.pdf
http://shop.emos.cz/soubory-ve-skladu/k ... -P2303.pdf
Díky všem za rady, tím je to asi vyřešeno.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“