Aku svítilna (vyřešeno)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

procesor píše:Ak elektroniku v tom kráme, potom na ochranu AKU pred nadmerným vybitím. To je pre životnosť toho AKU naj...

Neošizená svítilna ochranu před hlubokým vybitím má a zavře proud do žárovky v řádu minut. S original chinským akumulátorem Shengyang SY640C 6 V/4 Ah vydržela asi 5 let, to je na chinu krása. Až na ten rozpadlý vypínač.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Co se týká omezení napětí nabíječky, pro menší výkony je lepší použít paralelní stabilizátor s tranzistorem a TL431. Výhoda je (téměř) nulový úbytek napětí a univerzálnost. Vyzkoušeno.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Milan_F

#18 Příspěvek od Milan_F »

Jak jsem slíbil... adaptér dává 9V/300mA. Kabel pro nabíjení svítilny v autě má v zástrčce do zapalovače odpor 15R/2W.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jjilek »

To Milan: Děkuji za hodnoty.
To Crifodo: vypínač se dá koupit na e-shopu EMOS, viz výše.
Sesi

#20 Příspěvek od Sesi »

Takovouhle svítilnu jsem před x lety dostal jako dárek. Byla vodotěsná a plovoucí - velké nápisy na krabici si pamatuju. Akorát verze na 4ks velkých buřtů v kleci. Svítila pěkně, ale vzhledem ke spotřebě(halogenka 5,5V/1,0A) při ceně velkých buřtů měla docela drahej provoz. Klec jsem vyhodil a nahradil gelovkou 6V/4Ah a přidělal nabíjecí konektor abych neporušil vodotěsnost a přidal indikaci vybití aku(LED). Svítilna fungovala asi rok, s vypínačem nebyl problém. Ale postupně se úplně vyhřál reflektor(plastový), asi 5cm kolo kolem žárovky, kde se plast úplně rozsypal, stejně tak se teplem deformovala patice žárovky a ta už neměla kde držet. Takže aku jsem vyndal a svítilna šla do elektroodpadu. Podle mě to nesneslo teplotu té halogenky, protože jsem tehdy zahlídnul úplně stejnou svítilnu se slabší kryptonkou - možná tím vyřešili problém.
V dnešní době používám zásadně LEDkový svítilny, po žárovkových se mi opravdu nestýská.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jjilek »

Sesi píše:používám zásadně LEDkový svítilny, po žárovkových se mi opravdu nestýská.

Ale když jsem ji dostal zadara? A používá to roky spousta profíků, ty LEDkový jsou teprve poslední dobou.
Sesi

#22 Příspěvek od Sesi »

Jasně, to je bez diskuze. Taky jsem vyrostl na klasických "baterkách" s žárovkou. Na LEDky jsem začal přecházet tak před třemi lety.
jano2

#23 Příspěvek od jano2 »

Stajne by ma zaujímala schéma elektroniky v tej baterke.Nema to niekto?Vďaka.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jjilek »

Je to nehezký chumel, nechtělo by se mi to kreslit s rizikem poškození. I když by to schema asi mělo širší použití.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“