Návrh dvoustupňového zesilovače střídavého signálu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
swamp

Návrh dvoustupňového zesilovače střídavého signálu

#1 Příspěvek od swamp »

Zdravím,
ve škole jsem dostal za úkol navrhnout dvoustupňový zesilovač střídavého signálu se společným kolektorem (SC). Původně to docent zadával pro SE a zadal nám toto:
- použít 2x bipolární NPN tranzistor BC546B, 3 kondenzátory (určit hodnoty), 7 odporů (určit hodnoty)
- U_CC = 10 V
- A_U = 20
- f_d = 100 Hz
- R_out < 10 Ohm
- h_11e = 1 kOhm
- h_21e = 100
- h_22e = 10^-5 S .. vše ve třídě A

potom ale docent řekl, že každý student udělá projekt jiný (jsme tři, jeden dostal SE, druhý SB a já SC), ale hodnoty neupravil - přijde mi totiž, že počty odporů/kondenzátorů by mohly být jiné + že A_U by mělo být < 1 (obvykle asi 0,9) .. a vzhledem k tomu, že tomu zrovna moc nerozumím (můj obor je úplně něco jiného), nechce se mi do toho pouštět, když nevím, zda to má vůbec smysl..
přikládám obrázek, který mi připadá logický (ve smyslu obvodu, ne hodnot odporů či kondenzátorů) .. je-li správný, jak dojdu k hodnotám?

Začal jsem převodem
h11c = h11e = 1 kOhm
h12c = 1-h12e = ??? nezapomněl nám to zadat? (pokud ano, z netu jsem našel pro h12e hodnotu 1,5.10^-4, h12c tedy 0,99985)
h21c = -(1+h21e) = -101
h22c = h22e = 10^-5 S

dál nevím

DÍKY MOC
Přílohy
s200972323337485.jpg
návrh - pouze obvod, ne hodnoty součástek
(15.89 KiB) Staženo 141 x
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Už prvním odhadem ti povím, že parametry jsi našel správně.
Tranzistory v zapojení SC vždy mají Au blížící se zdola k jedničce. Tedy napětí NEZESILUJÍ !
Sledují signál, proto se tomu zapojení říká "emitorový sledovač". Ty tam máš dva. Tedy proudové zesílení obrovské, ale napěťové menší, než 1, vlastně ten obvod vždy bude zeslabovat. Sice jen o malinko, ale bude.

Na Au>1 bys musel využít toho, že proudové zesílení je veliké, a použít transformátor s vzestupným poměrem na výstupu. Jiné řešení v zapojení SC neexistuje.
swamp

#3 Příspěvek od swamp »

Hill píše:Už prvním odhadem ti povím, že parametry jsi našel správně.
Tranzistory v zapojení SC vždy mají Au blížící se zdola k jedničce. Tedy napětí NEZESILUJÍ !
Sledují signál, proto se tomu zapojení říká "emitorový sledovač". Ty tam máš dva. Tedy proudové zesílení obrovské, ale napěťové menší, než 1, vlastně ten obvod vždy bude zeslabovat. Sice jen o malinko, ale bude.

Na Au>1 bys musel využít toho, že proudové zesílení je veliké, a použít transformátor s vzestupným poměrem na výstupu. Jiné řešení v zapojení SC neexistuje.

Děkuji alespoň za potvrzení mé domněnky. A nevíte, prosím, jak dopočítat (či udělat "nástřel") velikostí odporů a kondenzátorů?

díky
mtajovsky

#4 Příspěvek od mtajovsky »

Nejprve určíte pracovní body tranzistorů, tedy kolektorový proud a kolektorové napětí. Buď doporučenou hodnotu z katalogu, nebo jinou, podle specifického použití. Například, je-li Q1 na vstupu, kde je malé vstupní napětí, volí se malý kolektorový proud okolo 100 uA pro dosažení malého šumu, ale zase ne příliš malý. Musí stačit napájet bázi Q2 a také při velmi malých kolektorových proudech klesá proudové zesílení tranzistoru. Chce to prostudovat datašity.

Z napájecího napětí, kolektorového napětí a kolektorového proudu se určí R3 a R4. Vstupní dělič bude určovat napětí na R3 a R4, když napětí Ube zanedbáme; vzhledem k velikosti napájení to půjde. Děličem by měl protékat příčný proud několikrát větší, než je proud báze Q1, ale na druhou stranu paralelní kombinace R1 a R2 bude v podstatě určovat vstupní odpor, takže kontrolovat podle požadavků.

Velikost C1 je pro NF účela až zbytečně velká. Z vypočítaného vstupního odporu a dolního mezního kmitočtu se vypočítá C1. C2 se spočítá podobně, ale je třeba znát odpor zátěže.
fero7

#5 Příspěvek od fero7 »

Hill píše:... mají Au blížící se zdola k jedničce.

swamp - http://www.dnp.fmph.uniba.sk/~kollar/jewww/t_sk.htm
swamp

SPRÁVNÉ ZADÁNÍ

#6 Příspěvek od swamp »

Tak učitel uznal, že nám to zadal špatně - nebo spíš, že jsme se navzájem nepochopili.
Máme tedy navrhnout dvoustupňový zesilovač střídavého signálu - 2x za sebou bipolární NPN tranzistor BC546B se společným emitorem.

Součástky:
- 2x bipolární NPN tranzistor BC546B, 3 kondenzátory (určit hodnoty), 7 odporů (určit hodnoty)

Zadání:
- U_CC = 10 V
- A_U = 20
- f_d = 100 Hz
- R_out < 10 Ohm
- h_11e = 1 kOhm
- h_21e = 100
- h_22e = 10^-5 S .. vše ve třídě A

Není to můj obor, ale zkrátka se tím prokoušu, tak budu rád za jakoukoliv radu / návod.

Díky
Naposledy upravil(a) swamp dne 05 pro 2011, 13:43, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Vlož to správné zadání sem znovu, to druhé vlákno jsem jako duplicitní nevratně smazal.
Viz PRAVIDLA, odst.1) a 7b)
swamp

#8 Příspěvek od swamp »

omlouvám se, díky za upozornění

Kdybych si všiml dřív, žes založil druhé vlákno omylem, mohl jsem to přesunout. Ale dej to sem znovu, to tak strašně práce nedá.
Zato jsem smazal zbytečnou citaci celéhé bezprostředně předcházejícího příspěvku podle odstavce 14b týchž pravidel.

Hill
swamp

#9 Příspěvek od swamp »

prosím o smazání celého tohoto vlákna, učitel se konečně vyjádřil a rád bych zadal správné zadání i s celým schématem. a to tak, že nejlépe znovu celé a hezky srozumitelně.

díky
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“