Použití mražáku jako chladící místnost
Moderátor: Moderátoři
Použití mražáku jako chladící místnost
Mám takový problém-mám menší místnůstku ve sklípku atu bych chtěl použít,jako ležácký sklep pro pivo s teplotou 2-4°C.
Měla by být obložena polystyrénem a chladil by to šupl. mražák bez dveří,dal bych tam předřazený termostat s čidlem ,který by spínal zásuvku mražáku.
Je vůbec reálné uchladit prostor cca v-1,2mxš1m,d-2m na tuto teplotu takovým způsobem?
Jde třeba mražák "vykuchat" a použít to bez skříně,myslím kompresor,výparníky?,kondenzátor atd?
V chladící technice se vůbec nevyznám tak prosím znalé o radu.
- Artaban001
Mluvil jsem s nějakým servisákem na chladničky, ten na ta ekoteroristická média nadával, prý tam kde s freonem stačilo pájení, se současnými chladivy je kvůli jejich hořlavosti nutné používat speciální spojky a ty jsou podstatně dražší.Oldradio píše:...nahradit ho novým médiem, kolega s úspěchem používal propan butan.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Maskot píše:OTNedelal bych to s mrazakem, ale jak je vseobecne znamo nejlapsi pivo je ze sedmeho schodu.
Problém je ten, že při zrání piva musí být teplota max 5°. Jak jdeš výš, vyrobíš sodovku. Na sedmém schodě bývá tepleji, to by Ti jinak přimrzla pusa k lahváču.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
Olej proto, protože se musí nějakým způsobem vracet z výtlaku zpět do hrnce kompresoru. Děje se to tak, že se olej rozpouští ve freonu a po odpaření freonu se sráží zpět v hrnci. Jinak jsem párkrát asistoval u výměny chladiva v klimatizaci a není to žádná sranda. Je k tomu potřebná vyvěva a proplachovací plyn (dusík).
Nejjednodušší by to bylo nějak takto:
vezmeš mrazák a necháš ho v předsíni místnosti, kde budeš chladit. Dále si seženeš pár metrů chladírenské měděné trubičky a stočíš ju do meandru a opatrně připevníš na trubky výparníku (nelze vrtat ani pájet) - v krajním případě lze jen tak volně pohodit do prostoru boxu. Oba konce vytáhneš předkem ven a pak už je na tobě, jak provedeš sekundární okruh - jestli solanka, nebo fridex. Na to by už možná šel použít ventilátor s výměníkem topení ze škodovky. Čerpadlo fridexu by se snad nějak dalo vyrobit. Rozvod musíš izolovat...