Použití mražáku jako chladící místnost

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kanda

Použití mražáku jako chladící místnost

#1 Příspěvek od kanda »

Zdravím.
Mám takový problém-mám menší místnůstku ve sklípku atu bych chtěl použít,jako ležácký sklep pro pivo s teplotou 2-4°C.
Měla by být obložena polystyrénem a chladil by to šupl. mražák bez dveří,dal bych tam předřazený termostat s čidlem ,který by spínal zásuvku mražáku.
Je vůbec reálné uchladit prostor cca v-1,2mxš1m,d-2m na tuto teplotu takovým způsobem?
Jde třeba mražák "vykuchat" a použít to bez skříně,myslím kompresor,výparníky?,kondenzátor atd?
V chladící technice se vůbec nevyznám tak prosím znalé o radu.
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Nelze. Musel by jsi mít kondenzační jednotku mimo sklep. To si tam raději nainstaluj klimatizaci.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

No jistě, mražák-lednice na jedný starně teplo odebírá, logicky ho někde (vzadu-chladícím radiátorem) musí vydat. Takže ve sklepě by jsi navíc přitápěl motorem kompresoru.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Zas tak velký problém to není . Prostě mražák zazdíš do příčky . No a tu zadní část s kompresorem a kondenzátorem odvětráš větrákem zvláště ven , můžeš hřát chodbu nebo hajzlík . tedy vhodný bude šuplíkový a chce to s hodně zmraženými kily za den , to vlastně udává celkový "chladící výkon". :D
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Oldradio »

Rozebíráním mrazáku by ses asi neubránil vypuštění chladicího média - freonu, což pak znamená vyčerpat z chladicího okruhu vzduch a nahradit ho novým médiem, kolega s úspěchem používal propan butan.
mat100

#6 Příspěvek od mat100 »

Propan-butan ?

Může prosímtě nějak blíže popsat ?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tohle téma bych vám důrazně doporučil nějak optimálně vyřešit, protože já se na to chystám taky. 8-) :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Yarda1

#8 Příspěvek od Yarda1 »

Oldradio píše:...nahradit ho novým médiem, kolega s úspěchem používal propan butan.
Mluvil jsem s nějakým servisákem na chladničky, ten na ta ekoteroristická média nadával, prý tam kde s freonem stačilo pájení, se současnými chladivy je kvůli jejich hořlavosti nutné používat speciální spojky a ty jsou podstatně dražší.
hosab

#9 Příspěvek od hosab »

BOBOBO:Mám stejný názor.Otázka je jak dlouho bude funkční mrazák a zda to není drahý luxus takto provozovat klimatizaci sklepa který i přes dodatečnou izolaci má malý tepelný odpor.
Maskot

#10 Příspěvek od Maskot »

OT :) Nedelal bych to s mrazakem, ale jak je vseobecne znamo nejlapsi pivo je ze sedmeho schodu.Reseni je nasnade, vybudovat schodiste a sedmy schod patricne rozsirit. :D
mat100

#11 Příspěvek od mat100 »

ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Maskot píše:OT :) Nedelal bych to s mrazakem, ale jak je vseobecne znamo nejlapsi pivo je ze sedmeho schodu.

Problém je ten, že při zrání piva musí být teplota max 5°. Jak jdeš výš, vyrobíš sodovku. Na sedmém schodě bývá tepleji, to by Ti jinak přimrzla pusa k lahváču.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
kanda

#13 Příspěvek od kanda »

Do toho chlazeného prostoru by právě byla zapuštěna jen ta část s dveřmi(bez dveří).řekněme do půlky a zbytek(zadní část-kondenzátor) by trčel ven do volného prostoru
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

kdybys chtěl použít propan-butan, nejspíš bys musel vyměnit olej v kompresoru a poupravit kapiláru. Propan-butan má jiný tlakový poměry než "freon" (dnes už nějaká ta R143).
Olej proto, protože se musí nějakým způsobem vracet z výtlaku zpět do hrnce kompresoru. Děje se to tak, že se olej rozpouští ve freonu a po odpaření freonu se sráží zpět v hrnci. Jinak jsem párkrát asistoval u výměny chladiva v klimatizaci a není to žádná sranda. Je k tomu potřebná vyvěva a proplachovací plyn (dusík).
Nejjednodušší by to bylo nějak takto:
vezmeš mrazák a necháš ho v předsíni místnosti, kde budeš chladit. Dále si seženeš pár metrů chladírenské měděné trubičky a stočíš ju do meandru a opatrně připevníš na trubky výparníku (nelze vrtat ani pájet) - v krajním případě lze jen tak volně pohodit do prostoru boxu. Oba konce vytáhneš předkem ven a pak už je na tobě, jak provedeš sekundární okruh - jestli solanka, nebo fridex. Na to by už možná šel použít ventilátor s výměníkem topení ze škodovky. Čerpadlo fridexu by se snad nějak dalo vyrobit. Rozvod musíš izolovat...
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“