Mrtvá elektronika v baterii IBM T6
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Mrtvá elektronika v baterii IBM T6
Po prozkoumání PCB jsem zjistil, že je přerušená pojistka a taktéž cosi označené jako KK9 (asi SMD MOSFET viz foto 2). Kromě toho je zkrat mezi dvěma výstupními piny (krajní dva úplně napravo).
Na Thinfóru jsem se dočetl, že je to častá závada novějších baterií s články Sanyo.
Zajímalo by mě, jestli se s tím někdo už setkal a jestli jste to nějak řešili (kromě nové baterie, což ale není řešení).
A pak bych ještě chtěl potvrdit, jestli proudové vývody (+ a -) jsou ty dva krajní (na fotce zprava).
Díky za odpovědi!
[url=http://thinkpad-forum.de/threads/123048-T60-Akku-wird-nicht-geladen-0V-auf-Multimeter-Auslesen-nicht-möglich.]thinkpad-forum.de[/url]
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Zum Wichtigen: ich konnte meine BAtterie nicht retten. Ich denke dass die Chips-Elektroniks verflucht sind und mich verarscht haben. Gott weiß was sie dort drinnen treiben, ob sie sich und die Batterie für "immer" sperren, ...
Mit einem anderen Akku übrigens lese ich auch 0-0.1 V von Außen, mit dem Voltimeter. Weiterhin denke ich dass es kein Kriterium ist, weil das Steuergerät (Steuerelektronik) in der Batterie die "Schütze" (bestimmt ein Transistor nicht schließt bis eine Ladung am rechner vorliegt und die Werte der Batterie (Überladen, Temperatur usw) ok sind.
Schade wegen der Zeit die ich investiert haben und wegem den 50 Mäusern die mir bei einem Sch*** Nachbaubatterie in Ebay erwarten :-/. So ist aber das Leben und ich hoffe dass die Beschreibung bisschen geholfen haben kann und Du evtl. deine Batterie retten kannst. ICh hoffe dass Lenovo/Thinkpad an der Stelle bessere Steuerungelektronik implementiert hat.
Viel Erfolg a na závěr
Tja, was soll ich sagen. Der chip für diese Platine ist bei reichelt nicht verfügbar und bei conrad vorzubestellen. Ich warte da auf reichelt. Könnt aber etwas dauern... Ich schreib nen neuen Akku schonmal auf die Weihnachtswunschliste
jestli ty řídící IO jsou z řady BQ od Texas Instruments, stáhni si datasheety, software pro konfiguraci, oprav elektroniku, postav si programátor, vymáčkni z TI nebo někoho, kdo už uspěl neveřejné heslo, kterým se to BQ musí odemknout, aby ti povolilo psát do vnitřní EEPROM, tam musíš zrušit příznak mrtvá baterka (jinak BQ už nikdy nedovolí sepnout nabíjecí ani vybíjecí fet), v případě nových článků nakonfigurovat znovu plnou kapacitu. A jedeš dál. Dělal jsem to, je to pakárna.
Michal