Soft start pro žárovku
Moderátor: Moderátoři
Soft start pro žárovku
LED diody jako náhrada nejsou lehce použitelné - musel bych změnit kompletní svítidla.
Díval jsem se po nějakém rozumném zapojení nebo modulu, ale nic - buď hledám špatně nebo neexistuje. Zkoušel jsem i termistory - opticky se ale nic moc nedělo, měly příliš malý odpor, nenasadil jsem je však v praxi.
Nemáte nějaký tip na osvědčené zapojení nebo existující modul?
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
A nebo zde jsem také našel něco.
- Přílohy
-
Soft start pro žárovku.PNG- (148.75 KiB) Staženo 807 x
Díky za odkazy.
Modul v GM jsem už našel - dle popisu dělá dokonce i něco navíc (regulace výsledné intenzity světla). Dokonce i cenu bych zkousnul, ale není skladem už pár měsíců. V GES ani jinde nic podobného nemají/jsem nenašel.
Ten plánek z Aradia je lepší - musel bych obvod umístit do spínače (nelze síriově k žárovce). V nejhorším - pro ne?
Něco sériového by nebylo?
To na svitu asi nijak nepoznám, že?
V tom případě tam mohu zkusit vrazit NTC termistory - ty mají studené kolem 10 Ohmů.
Psal jsem výše - už jsem je zkoušel, ale jen na stole - takže jsem nepozoroval šetření žrovky ani nějaké změny po zapnutí. A zavrhnul jsem to, protože to opticky nabíhalo v podstatě stejně. Že by to nebylo dobré rozhodnutí?
http://www.tme.eu/sk/katalog/#id_catego ... D%3B112324
Ja ich používam v halogénoch spínaných PIR. Predtým bolo treba meniť trubky cca po polroku, teraz vydržia dva, niektoré tri roky. Výrobca ich tam zásadne nedá, lebo by to dramaticky znížilo odbyt žiaroviek...
hosab píše:V některých sklepních a půdních prostorách jsou ještě původní "teslácký" na 240V a chodí bez "úprav"od r.1977!
je zajimave, ze ja mam jednu na chodvbe a balikam s ni denne. je ve svitidlu, u ktereho musel byt akrobaticky vykon to namontovat... neake tri metry nad zemi.
jestli to neni tim ze tesla davala 10x delsi vlakno nez je dnes
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY