DVD přehrávač Cyberhome CH-DVD 462, malý jas displeje

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mcdonell

DVD přehrávač Cyberhome CH-DVD 462, malý jas displeje

#1 Příspěvek od mcdonell »

Nedávno jsem dostal od dcery tento nefunkční přehrávač. Naštěstí to spravilo pár ellytů a tranzistor ve spín. zdroji a opět přehrává. Bohužel se mi nepodařilo opravit fungování displeje, který má velmi malý jas, takže je čitelný pouze ve tmě. Kdo poradí, kde sehnat schema zapojení tohoto přístroje a k čemu jsou v levém konektoru zdroje svorky s označením FF a z nich jdou dva vodiče bílé barvy na levý konektor displeje. Mezi svorkami i z každé proti GND není žádné napětí.Díky za rady.
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

modry displej s tmavym sklom robia svoje. dole maju tiez tento prehravac a tiez je to take slabo viditelne... moc tmave sklicko...
Dikobraz

#3 Příspěvek od Dikobraz »

FF by mělo být žhavení toho displaye
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

Dikobraz píše:FF by mělo být žhavení toho displaye

jdi podle spojů toho žhavení a podívej se jestli tam není v sérii elyt . . . nebo dva, bývá vyschlý(namáhán střídavým proudem)

pokud je to přímo na trafo a žádná další součástka tam není, bude diplay v pr....
hosab

#5 Příspěvek od hosab »

Někdy zde bývá odpor ve žhavení v blízkosti displeje.
popopepe

#6 Příspěvek od popopepe »

Taky bych to tipnul na ty kondíky, pokud tam jsou. Měl jsem podobný problém u SONY a jejich výměnou se jas zase obnovil.
mcdonell

#7 Příspěvek od mcdonell »

Díky všem za odpovědi, provedl jsem následující kroky a měření:
1.měření odporu žhavení při odpojeném displeji cca 10 ohmů
2.na svorkovnici je označení F + a F - usuzuji, že napájení je stejnosměrné
3.tyto svorky jsou napájeny přes odpory 4,7 ohmu, jedna končí na vývodu malého trafa a druhá se ztrácí ve změti několika smd odporů.
4.trafo má cca 10 vývodů a na dva vývody jsou zapojeny kolektory tranzistorů s označením 1616, obdoba bakelitových KCček, mezi jejichž bázemi je nějaký kondenzátor bez čitelného popisu, vypadá jak zastříknutý svitek. Zatím usuzuji, že se jedná o multivibrátorový měnič s těmito tranzistory. Protože však nemám schema, preventivně měnit součástky metodou pokus - omyl se mi nechce. Ošaháním kolektorů výše uvedených tranzistorů osciloskopem nejsou zjistitelné žádné kmity.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Tak ten menic zjavne nefunguje a bez neho to svietit nebude. Su tie tranzistory dobre (ze by 2SD1616?) a ma kondik kapacitu?
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Ná vývodech FF je žhavení cca 3-4V a na obou vývodech musí být okolo -20V proti zemi. A právě kvůli těm superponovaným -20V tam bývají ty kondy, přes který teče (sřídavý) žhavící proud.
..to bude jen ňákej odpůrek
mcdonell

#10 Příspěvek od mcdonell »

Prosím o radu, kde sehnat schema, zatím jsem se do opravy ještě nepustil a nechci postupovat metodou pokus - omyl.
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “