Externí blesk: Bonica Neonlite, bez možnosti nastavení. Odpalován jako
slave zábleskem z interního blesku fotoaparátu.
Foťák: Panasonic Lumix TZ3: Blesk odpaluje nadvakrát - měřící a hlavní
záblesk jsou od sebe cca 11-12 setin sekundy (měřeno blesknutím na fotodiodu a nahráno do PC...)
Externí blesk bohužel odpaluje naplno už na první záblesk z foťáku, tzn.
sáhne do měření (foťák stáhne intenzitu následného záblesku) a ve chvíli
otevření závěrky už externí blesk nepálí (dobíjí se ca 7 sekund).
Výsledkem jsou naprosto tmavý fotky.
Dokázal jsem vytvořit end-to-end řešení, které nefunguje
fotodiody spustil časovač z 555, ten přes optočlen opožděně odpálí ext. blesk.
Bohužel časování se mi takhle přesně nepodařilo nastavit, ale v v principu
to funguje krásně, klidně oddálím odpal třeba o sekundu nebo tři, ale netrefím se nikdy do závěrky
Problém by vyřešil odpal externího blesku až na druhý záblesk z
fotoaparátu.
Našel jsem tohle řešení:
http://www.sindlar.com/photo/flash_trig ... er_cz.html
Bohužel z něj nejsem úplně moudrej, potřeboval bych vynechat většinu z
toho zapojení - nemůžu s sebou tahat další zdroj (blesk je pod vodu, mám k dispozici 4xtužkovou baterie v pouzdře), nepotřebuji indikaci odpálení, nepotřebuji tyristory na odpal blesku, to všechno ten blesk má...
Tohle řešení jsem se pokusil okleštit a zrealizovat (stabilizace jen zenerkou, vynechána celá zesilovací část, detekční fotodioda přímo mezi CP1/CP2 a zem, výstup prozatím jen na LEDku z emitoru tranzistoru Q1), ale chová se divně - na blesk to sice reaguje, ale pořád to bere i první záblesk. Navíc to funguje i jako "roztmívač" - intenzitu světla na detekční diodě přímo promítá do jasu LED na výstupu - prostě se to chová "analogově", potřeboval bych, aby na konci byly naprosto jasně rozlišené úrovně.
Potřebuju prostě mezi detekční fotodiodu v ext.blesku a zbytek jeho elektroniky vložit člen, který si "přečte" vstupní signál (dva záblesky z interního blesku), ten první ignoruje a spustí se až na ten druhý. Výstupem by mělo být jen sepnutí kontaktu, protože už ty detekční fotodiody (na blesku jsou dvě) jsou paralelně zapojeny s manuálním tlačítkem na testovací odpálění blesku.
Díky všem kdo dočetli až sem, koukám, že detailnější popisy problémů už moc nefrčí...Kdyby se vám podařilo něco rychle vymyslet, tak budu moc rád. 7.ledna se chystáme pod vodu do Egypta a ten blesk jsem si chtěl vzít s sebou...
Honza