Přenost točivého momentu "za roh"
Moderátor: Moderátoři
Přenost točivého momentu "za roh"
Chtěl bych se zeptat, jestli existuje něco co má v sobě "naintegrovány" ozubená kola a přenáší to kroutící moment do pravého úhlu?
Jde mi o to, že mám motor uložen tak, že potřebuji přenášet točivý moment na pás, který je k němu na 90 stupních.
za případné odpovědi moc děkuju
-
IceM
treba motorek ze steracu. Ten by sel pouzit i krasne na pohon. Spis me zarazi ze stavis robota a resis zakladni veciHurvo píše:A čo tak "šnekový" prevod ( akokeby veľký závit na hriadeli motora a naň sa opiera koleso s kakým istým typom závitu ako na hriadeli). Neviem uviesť bliší príklad, ale ja mám taký doma na stavebnom výťahu.
Doma sice mám ozubený kola s kterých bych to mohl poskládat, ale jednodužší a hlavně lepší bude někde sehnat někde celou převodovku na modely.
Jinak hnací elektromotor je z aku vrtačky, váha robota bude tak 2,5Kg.
Jinak podvozek je klasického tvaru, kde mám místo kol pásy. Na pohon každého pásu použiji jeden motor z vrtačky a jelikož jsou tyto motory hodně dlouhé (nevlezly by se mi 2 vedle sebe na šířku robota) tak jsem nucen uložit je podélně pásů a pohyb převést přes úhlovou převodovku na hnací kolo pásu.
Pokud bych nic nesehnal, tak by mi asi nezbývalo, než si to udělat sám, což by pak nebylo moc kvalitní...
rezis: Mě vždycky dělaly a dělají problémy udělat mechanické části takže tohle není vyjímkou. Elektronika to pak už není problém. Hold nemám nadání na strojařinu
tak ta první varianta mě nenapadla a až budu mít oba dva motory tak to každopádně vyzkouším a myslím, že to bude fungovat jak potřebuju!
Jinak to, že bych umístil každé hnací kolo na opačnou stranu mě napadlo, ale už mám hotovej podvozek a jeho tvar neumožňuje přehození hnacího kola ani na jednom pásu