medulin píše:A) FVE lze v současnosti pořídit od firmy kolem cca 50 tisíc s DPH za 1kWh
B) Pro jednoduchost budeme počítat s 1kW instalovaného výkonu.
Instalovaný 1kW vyrobí v ČR přes 1MWh energie za rok
.
C) Kdo má z distribuční sítě 2-3 Kč/kWh? Já mám D02, 1x25A a dle kalkulačky
http://kalkulator.eru.cz mám 4830,01 Kč/MW
D)Někdo může namítat že se může něco pokazit
Každopádně energetiky a stát se už připravují na boj proti "nelegálním" výrobcům elektřiny, kteří by jim chtěli snížit zisky svou vlastní energií.
A celá ta rozvaha má dokládat výhodnost vlastní spotřeby energie vyrobené vlastním zařízením nebo výhodnost dodávky své energie do veřejné sítě?
A) pro 1 kWh asi ten cirkus s letním ukládáním do sítě na zimn čerpání nikdo nebude dělat, to by se při spotřebě domácnosti nevyplatilo, takže spíš by mělo platit "za každou kWh", investor zkrátka musí mít najednou na hromádce n x 50 kkč, které pak nepoužije jinde.
B) za dobrých podmínek ano, ale třeba tenhle
http://statistiky.sollaris.cz/view_main ... ktrarna=30 je za 2011 někde na polovině.
C) mně vychází při D45 3093,- VT a 2380,- NT. Vývoj ceny, zdanění, z***ných zelených bonusů a spotřební ekodaně samozřejmě lze předvídat, až do rozkladu systému jako takového
D) Ano, co se nejspíš pokazí, je "dané slovo" státu vůči investorům do FVE - zruší bonusy, zakáže ostrovní provozy, omezí dotace, protože nebude z čeho dotovat, možná se začnou krást FV z parcel... to je riziko každého, kdo se spojí se špatným do spolkuproti bezbranným. Je to úděl malých pomocníků mafiána, že jim mafián při prvním příznaku nevýhodnosti podřízne krk. Splnili roli užitečného blba.
Pro případ, že by ta rozvaha byla pro letní ukládání vyrobené energie do sítě, bych měl dotaz, jestli by mezitím skutečná spotřeba domácnosti byla na nule, byla by kryta z dalšího zdroje nebo by paralelně byla čerpána z další přípojky. Nabízí se pak úvaha, jestli těch 250 000 neinvestovat třeba do pěstování plodin na pozemku po 13 let za účelem samozásobení a prodeje, což je tradiční, zatím celkem bez restrikcí a taky využívá obnovitelnou energii.