Multiplex displejov, predradeny odpor
Moderátor: Moderátoři
Multiplex displejov, predradeny odpor
V datasheete mám uvedenú tabuľku, ktorú pripájam v prílohe. A vnútorne zapojenie displeja pripájam tiež. Ale chcem sa spýtať keď tam mám 4 diódy v sérii či to na to má nejaký vplyv alebo v tej tabuľke je to uvedené rovno pre všetky štyri. A všetky displeje napájam cez tranzistory 9V. A tiež sa chcem spýtať čo by sa stalo keby tam tie odpory nezapojím ?
- Přílohy
-
tabulka displej.JPG- tabuľka hodnôt
- (70.43 KiB) Staženo 117 x
Když to vezmu pro úbytek na 1 přechodu 1,85V a Unap = 12V, bude tam úbytek na LEDkách 7,4V, na spínacím tranzistoru dejme tomu 0,5V ve zcela saturovaném stavu, zbývá tedy 4,1V - a z nich pro proud 0,02A vypočítám R = U/I neboli 4,1 (Voltu) : 0,02 (Ampéru) = 205 (Ohmů). Vezmu nejbližší VYŠŠÍ z normované řady a mám 220R.
Pokud po uvedení do provozu zjistím, že segmentovka má malý jas a měřením dojdu k tomu, že segmentem neteče těch požadovaných 20mA, ale třeba 12mA, změřím při tom proudu napětí jen na samotných LED - a předřadný odpor zmenším tak, aby na LEDkách bylo jimi požadované napětí při mnou požadovaném proudu. Když zjistím, že při 12mA je napětí celkem 9,6V na segment, musím předřadný odpor dopočítat jako výsledek (12 - (9,6 + 0,5)) : 0,02 = 1,9 : 0,02 = 95 (zase ohmů). Pak můžu použít odpor s hodnotou 100R a měl bych se dostat zase k proudu hodně blízko požadovaných 20mA.
A kutilmile - nelituju tě
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewforum.php?f=5
Líbí se mi Tvoje aktivity. Mně se už do takových nechce. Všude žijí dobří lidé. Pojem jsem použil nedehostovaně, podle jazyka na té www, a z neznalosti fóra, jsem tu od 1.1.2012... PF 2012.