Multiplex displejov, predradeny odpor

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
regnat

Multiplex displejov, predradeny odpor

#1 Příspěvek od regnat »

Zdravím, chcem sa spýtať. Keď mám zapojený klasický multiplex displejov. A mám vypočítať predradený odpor ktorý mám pripojený cez výstupy atmegy na jednotlivé katódy displeja ako mám vypočítať jeho hodnotu.
V datasheete mám uvedenú tabuľku, ktorú pripájam v prílohe. A vnútorne zapojenie displeja pripájam tiež. Ale chcem sa spýtať keď tam mám 4 diódy v sérii či to na to má nejaký vplyv alebo v tej tabuľke je to uvedené rovno pre všetky štyri. A všetky displeje napájam cez tranzistory 9V. A tiež sa chcem spýtať čo by sa stalo keby tam tie odpory nezapojím ?
Přílohy
tabulka displej.JPG
tabuľka hodnôt
(70.43 KiB) Staženo 117 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

1,8 až 2,5V je typická hodnota pro JEDNU LED červené barvy. Podle schématu máš 4 LED sériově na 1 segment, to znamená v nejnepříznivějším případě úbytek celkem 10V, v nejméně nepříznivém 7,4V. Vcelku to znamená, že se ten segment na 9V vůbec nemusí rozsvítit. Volil bych celkové napájecí napětí kolem 12V, aby mi zbylo jednak nějaké napětí na saturovaný spínací tranzistor, druhak i pro nějaký předřadný odpor - jeho hodnotu vypočteš z Ohmova zákona a potřebného úbytku napětí.
Když to vezmu pro úbytek na 1 přechodu 1,85V a Unap = 12V, bude tam úbytek na LEDkách 7,4V, na spínacím tranzistoru dejme tomu 0,5V ve zcela saturovaném stavu, zbývá tedy 4,1V - a z nich pro proud 0,02A vypočítám R = U/I neboli 4,1 (Voltu) : 0,02 (Ampéru) = 205 (Ohmů). Vezmu nejbližší VYŠŠÍ z normované řady a mám 220R.

Pokud po uvedení do provozu zjistím, že segmentovka má malý jas a měřením dojdu k tomu, že segmentem neteče těch požadovaných 20mA, ale třeba 12mA, změřím při tom proudu napětí jen na samotných LED - a předřadný odpor zmenším tak, aby na LEDkách bylo jimi požadované napětí při mnou požadovaném proudu. Když zjistím, že při 12mA je napětí celkem 9,6V na segment, musím předřadný odpor dopočítat jako výsledek (12 - (9,6 + 0,5)) : 0,02 = 1,9 : 0,02 = 95 (zase ohmů). Pak můžu použít odpor s hodnotou 100R a měl bych se dostat zase k proudu hodně blízko požadovaných 20mA.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Při 2.5V ta červená led už bude nejspíš svítit zeleně až modře, jak jí bude špatně...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

regnat píše:odpor ktorý mám pripojený cez výstupy atmegy na jednotlivé katódy displeja

To chceš říct, že výstupem AVRka spínáš rovnou ty společné katody? 8O
Atlan

#5 Příspěvek od Atlan »

no a pic to zvladal kym som to neprekopal... nejako sa hrial :D Jo chce to schemu aj tak si myslim ze to multiplexovane...tak ze to ktovie ako nebude svietit na vypocitany prud.
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Co zvládal PIC, spínat přímo výstupem 140 mA? Se divím, že tě za takovou prasárnu nenakopal do prdele.
FERYACT

#7 Příspěvek od FERYACT »

DÁMO ten slovník!
jarda
Zablokován
Zablokován

#8 Příspěvek od jarda »

Já bych také posílil výstupy... tranzistorem nebo IO.

Andrea není z ČR, má www, někde z balkánu, a je dobrá... je to tu, ale zpaměti nevím, jsem tu pár dnů.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Z balkánu... :lol:
Už bych si hledal, kam se schovám.
jarda
Zablokován
Zablokován

#10 Příspěvek od jarda »

Nebuď paranoidní, většina lidí je všude normálních. Prošel jsem tu www a je v pohodě, asi je to tato:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewforum.php?f=5
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

Jo, jo, z balkánu. :sm:
jarda
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od jarda »

Andrea, nemám čas na to - kdo, s kým, o čem a pro koho, jen Tě propaguji, a je mi jedno, kdo jsi a odkud jsi. Beru člověka a jeho dobré činy. Pokud jsem se seknul, tak pardon, ale poznání je celosvětové. :)

Líbí se mi Tvoje aktivity. Mně se už do takových nechce. Všude žijí dobří lidé. Pojem jsem použil nedehostovaně, podle jazyka na té www, a z neznalosti fóra, jsem tu od 1.1.2012... PF 2012. :D
piitr
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od piitr »

A nebylo to náhodou z balkónu?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jardo, už to nekuř, škodí Ti to....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“