Regulátor dobíjení Jawa
Moderátor: Moderátoři
Jde o zapalování JAWA 250 kývačka.
Abych se v tom trochu vyznal.
Jak funguje zapalování s dobíjením?
Malá kulatá cívečka v zapalování je k čemu(žeby kvůli opalu kontaktů)?
Díky.
- Přílohy
-
jawa 250 kývačka.png- (56.32 KiB) Staženo 262 x
A kutilmile - nelituju tě
Takže já nevím, jakej pól má ta lantrosova mašina ukostřenej - nepoznám to. Ale napsal jsem stav jakej byl u všech kejvaček v momentě, kdy sjely z montážní linky - s jednou takovou jsem sám osobně jezdil víc jak 7 let jako řidič - a dalších 10-12 let předtím jsem se postupně víc a víc podílel na její údržbě. Musel bych bejt naprostej ignorant, abych za tu dobu nezjistil, jakej pól má ukostřenej.
Teď se chystám podobnou věc udělat do staré kývačky čz175, jak jsem psal výše, tam dám 2 články v serii.
Když jsem se o tomhle zmínil na jawaforu, měli mě tam za šílence, jestli vůbec vím jak jsou LiIon nebezpečné, jakým způsobem se nabíjí atd. Vzhledem k tomu že mám těch Li-Ion baterií dostatek tak mě to přijde efektivnější než kupovat olovo s omezenou životností a nutností nějaké údržby, obzvlášť když se ty motorky používají ojediněle.
Co si o tom myslíte z hlediska nějakých rizik? Podle mě, pokud nedojde k nějaké fatální poruše regulátoru nabíjení, tak že by to začlo nabíjet na vyšší napětí, tak by se nemělo nic nežádoucího stát. A to že budou mít ty články maximálně cca těch 3,6V nevadí protože nepotřebuju využívat jejich plnou kapacitu. Napadlo mě jedině jestli třeba nejsou v nabíjecí soustavě napěťové špičky které by mohli být pro články problém.