Atmel a tranzistor
Moderátor: Moderátoři
Atmel a tranzistor
chtěl jsem se zeptat jak je to s použitím tranzistoru jako spínacího prvku pro použití s nějakým atmelem.
Jde mi o to že bych potřeboval spínat atmelem přes tranzistor motorek. Motorek má udáno max. 5V a při plné zátěži max. odběr 650mA. Jak silný tranzistor potřebuji a jak zjistím proud, který musí do tranzistoru jít aby se plně otevřel a sepnul napájení motorku? Někde jsem četl o tom že atmel dá na nožičku max 10mA. A poslední takovej dotaz záleží na frekvenci tranzistoru pokud chci k ovladani pouzivat PWM?
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
(zjednodušeno pro nováčka)
Jde mi třeba o Atiny2313 nebo ATMega8...
Kolik proudu muže jít na nožičku se dá najít v datasheetu?
Můžu poprosit o návrh konkrétního tranzistoru? Jakým způsobem se dá řešit pokud potřebuje tranzistor větší budící než mi dá ten čip? Dá se slabším tranzistorem budit silnější? Použít ten slabší jako zesilovač?
Jaký je rozdíl mezi zapojením kdy je tranzistor na místě kde se přerušuje + a nebo pokud spíná zem?
Edit : vyměněn obrázek
- Přílohy
-
Bez názvu.png- (3.91 KiB) Staženo 134 x
-
Bez názvu.png- (5.33 KiB) Staženo 106 x
1 E+ PNP spínat 0
2 E- NPN spínat 1
nebo taky
1 C+ NPN spínat 1
edit: vlevo ta třetí (viz poznámka o zdroji) a vpravo blbost
- weed_smoker
BTW. V jednom zapojení budím SPOJITĚ 12V 6W motorky z H-můstků s obdobama BD13XX (2x2N6036+2x2N6039+4xSY360/1,signál z MA1458 bez odporů v bázích levá strana,běžec do bází z pot.10K s krajema na +U a GND pravá strana můstku) a drží se,trandy jsou vlahý teprve po několika minutách chodu.