Samočinné přepínání síť - baterie
Moderátor: Moderátoři
Samočinné přepínání síť - baterie
mám AC zdroj, který usměrňuji a napětí používám k napájení mikroprocesoru. Procesor však spíná relé a v tu chvíli AC napětí potřebuji přepnout do jiného obvodu a procesor napájet z baterie. Aby baterie vydržela co nejdéle potřebuji, aby byla skutečně používána jen při sepnutí relé. Našel jsem schéma Přepínání baterie - síť a vyzkoušel odsimulovat přes Java Circuit Simulator a v něm to vypadá, že se baterie využívá stále k napájení. Poradíte někdo, prosím, jak by to šlo nějak (jednoduše) vyřešít?
Díky
Nechápeš, co potřebuju udělat? Udělal jsem náčrt a zkusím to ještě jednou vysvětlit
- frantajetel11
Připojeno to mám takto(místo procesoru tam mám 100R):
Ve chvíli, kdy já ručně nebo procesor přes relé "stiskne" tlačítko otevírání dveří, tak ztratí obvod napětí. Kondenzátory sice udrží při životě procesor, ale relé né a to pulzuje jako o život.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
mrkivka píše:Potřebuju, aby mi zůstal napájen procesor i sepnuté relé 5 sekund. (tj. dohromady cca 90-100mA) Na to by ještě pořád stačil elyt![]()
Máš spotřebu jak čeští politici - relé se dá sehnat s proudem cívky kolem 30mA, procesor si vezme max pár mA, tak kde bereš 100mA?
Dnešní "superkondy" s kapacitou 1F se dají sehnat i s docela malým vnitřním odporem, jen bude drahej. Ta náhrada relátka zmíněným optotriakem bude rozumnější.
Automatické přepínání napájení se dělá jednoduše diodama, jen aku/baterka/elyt musí dávat méně, než zdroj, pak prostě teče proud z toho zdroje, který má větší napětí. Procesor určitě chodí od 3V a 5V relátko při tomto napětí taky většinou drží, z toho si můžeš spočítat potřebnou kapacitu elytu.
DODATEK: Alternativou jsou dva stejné zdroje a použití dvou diod, jednu obyč (třeba 4148) a druhou schottky . Rozdíl úbytků napětí na diodách se postará o to, že nejpodstatnější proud poteče přes tu schottky.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pro jarda: Jsou to obyčejné panelákové dveře a tenhle obvod mám proto, abych nemusel hledat klíče, když si chci dole otevřít dveře. Když fungovat nebude, svět se nezboří.
Pro ZdenekHQ: Relé RAS0515 má v dokumentaci spínací proud 70mA a procesor+usměrňovač+stabilizátor jsem odhadnul na 20-30 mA. Ano možná to je přehnané, neměřil jsem to
To automatické přepínání napájení diodama se mi zatím líbí nejvíc.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Vůbec netuším, jaký je tam provozní napětí a proud na kontaktech, takže je to jen tip.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]