Ventilátor do motorky

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Biker68

Ventilátor do motorky

#1 Příspěvek od Biker68 »

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit jaký typ ventilátoru se dá použít do motorky na olejový chladič, mám tam PC ventilátor (80mm) a při nastartovaném motoru to téměř neběží. Kdysi mi někdo říkal, že to ruší indukční cívky?(nevím proč) Mohl by mi poradit někdo co s tím, a jaký typ ventilátoru by se dal použít? Díky za rady :idea:
Honza_dy

#2 Příspěvek od Honza_dy »

Tak tohle mi přijde jako totální prasečina. Jednak PC ventilátor nemá takový výkon, a za druhé ho okamžitě odrovnáš, protože se do ložisek dostane voda a prach.
Portřebuješ ventilátor, který je stavěný do venkovního prostředí. Koukni třeba sem
Biker68

#3 Příspěvek od Biker68 »

To Honza_dy:
Prasečina to není bo ventilátor je skrytý pod nádržía za chladičem, kde nehrozí nebezpečí zmoknutí, maximálně prach. Výkon je dostačujíci, protože v originálu tam není žádný, ale v létě ve městě to "pasivně" neuchladí...
ok1xgi

#4 Příspěvek od ok1xgi »

Prach je taky svinstvo! A vlhkost taky....
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
Biker68

#5 Příspěvek od Biker68 »

Takových PC ventilátoru mám doma haldu, takže když 1 sezonu vydrží tak to stačí, problém je v tom, že všechny ventilátory fungují jenom při vypnutém motoru. Pořád nevím proč to ty idukční cívky ovlivňují.... :?:
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od GeorgeB »

Pokud není dobře odrušený zapalování, tak rušení zblbne elektroniku ve ventilátoru. Klasickej komutátorovej motorek by to neovlivňovalo.
Honza_dy

#7 Příspěvek od Honza_dy »

Kam to máš připojené? Zásada je připojovat co nejblíž baterce. I když po svých zkušenostech s motoelektrikou tomu moc nevěřím. V napájení a v blízkosti zapalování je takového sviňstva, že se elektronika moc nechytá.
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

Každopádně by nebylo na škodu před něj dát diodu (v propustným směru) a za ní, paralelně k větráku, elyt, např. 220u/25V.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Biker68

#9 Příspěvek od Biker68 »

To Honza_dy:
+ pól je připojený přímo k baterce a - na kostru...
To MetalGod:
a jakou konkrétní diodu tam dát? Jaký to bude mít význam? Elektro není moje silná stránka...
varok

#10 Příspěvek od varok »

A není to tím, že v těch ventilátorech z PC je Hall snímač, který snímá magnetické pole a na motorce jich je plno?
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“