Sháním uživatelský manuál na MGF Tesla B101

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od durkovic »

jo jo Hille, plný súhlas, ako som už v úvode písal B5ková rada nebola zlá, ak bol magnetofón povedzme ta B100/101 zaradený do bytovej audio zostavy (čo väčšinou bol) tak myslím že mnohým slúžil dobre radu rokov a pripadne ak sa zaniesol do kovoslužby na prípadne vyčistenie a servis , tak su tieto kusy zachovane v dobrej kondícii dodnes. a ani mechanika B5 ak je v dobrom stave nemá problém pretáčať kotúče 18cm svižnejším tempom. to že to umožňovalo použitie aj 18cm kotúčov ... no ako bolo spomenuté tak veľmi ich ani nebolo dostať, tak podla mňa sa počítalo s primárnym použitím cievok 15cm a keď sa dostalo príležitosti alebo sa nahromadili LP (od kamarátov) ktoré sa chceli nahrať prípadne z rodiny niekto doniesol 18cm kotúč tak nebol problém kde to prehrať... a ak sa používali 15cm kotúče tak šlo aj krytom zakryť magnetofón ak bol nepoužívaný.

neviem osobne mám rád aj B5kové / síce dajú viac roboty nad mgf a zhánananie dielov, ale dobre zrenovovaná B5 slúži dobre,

B4 a modifikácie, no tam je to trocha jednoduchšie , vyčistilo sa to , prípadne sa nahodil nový plochý remeň, výmena pritlačnej kladky a odmastenie medzikola pohonu zotrvačníku, a už sa hralo. sám mám B4 a po mechanickej stránke úplne fit, jedine sa porúčal potenciometer hlasitosti a ten už asi ťažko niekde zoženiem , compo v Prahe som neskúšal kontaktovať. možna budem nejako improvizovať.

a už len to že sa dajú tieto stroje ešte aj dnes dať dokopy a fungujú znova ďalej je obrazom toho že tie stroje jak B4 / B5 / B7 neboli až tak nedokonalé (zlé už vôbec nie) . keby že sme sa dočkali aspoň takej kvality dnešnej elektroniky, kde bude postačovať po 35-40 rokoch jednoduchý repas a pobežia ďalej. ale to sa asi nedočkáme. niekedy sa robilo z toho čo bolo , dnes je všetkého dosť (relatívne) a mnohé stojí za h...o
EL34

#17 Příspěvek od EL34 »

durkovic píše:
FRANSIMOR píše:http://starestroje.blog.cz/0903/magnetofon-tesla-b101-stereo

B100 je krajšia zvonku, B101 ma "výkonnejší koncák" a trocha lepšie korekcie. mechanicky, mno niekto to haní , niekto obraňuje, je pravda že aj B5kova mechanika pokial je dobre nastavená a a nemá časti "na blato" tak fachčí po všetkých strankach OK.

B101 hraje opravdu moc pěkně. Pokud je mechanicky seřízená a hlavy čisté. Vím o čem mluvím, zařídil jsem si malou poslechovou místnost v podkroví - B101 a dvě reprosoustavy RK15. Když tam přehrávám třeb hudbu na pásek PE46 ze začátku 80 let. tak tomu záznamu nechybí nic. Plně srovnatelný s CD. A jaké CD ti po 30 letech bude hrát???
Je sice pravda že B101 je seřízená na pásky LN (tedy PE41). Ale rozdíl mezi pásky LN a LH je propastný...
Ty reprosoustavy maj ARV161 na výškách a ARN567 ostatní pásmo. Nato,že výhybku tvoří jen jeden kondenzátor hrají velmi dobře. Středobas ARN567 je jeden z nejlepších od tesly vůbec...

K těm mechanikám:

B4:
Je tvořena celokovovým rámem na kterém jsou namontovány všechny součástky. Třeba i běžné elektrolyty - což se mě zdá poňěkud zastaralé. Motor je poměrně dobrý. Plochý řemínek měl občas snahu vykluzovat nahoru a mohl i vypadnout. Pásková dráha je řešena dobře - lepší uchycení přítlačné kladky a lepší opásání hlav. Přivájecí spojka je řešena oproti B5 taky dobře. U některých typů magnetofonů se mi líbí plně tlačítkové ovládání mech. funkcí. Trochu problém je s vrchním krytem. docela často časem žloutne. Dnes může být problém se sehnáním plochého řemínku motoru. Je pravda, že mechanika byla robustní stabilní v nastaveních.

B5:
Je všeobecně považována, za horší než B4. S tímto se dá v něčem souhlasit a v něčem ne. Použitý motor byl sice silnější, ale příliš velký tah řemínku k od motoru k předloze a vysoká pracovní teplota (jádro až 100°C) způsobovaly rychlé vyschnutí maziva ložisek a jejich vydření. Motor pak nepravidelně klape a dělá rámus, že to i při normální reprodukci vadí. Nakrátko pomůže prohození dolního ložiska za to horní. Řemenice motoru je dvoudílná - citlivé nastavení rychlosti posuvu. To považuji za plus. Je velký problém s držením řemenice na hřídelim motoru. Po několika odmontováních plast popraská a řemenice pak nedrží.
U u dvourychlostních mechanik bylo zajímavě řešené přepínání rychlostí - dvoudílná předloha. Pod unašeči jsou dvoudílné plastové spojky s aretovacími gumičkami. Celkem zajímavé řešení až na to, že při převíjení zpět je řemínek na pohon unašeče nedměrně namáhán a rychle se opotřebí. Pásková dráha má decentnější opásání a klasické osazení hlavami. Přítlačné kladka je umístěná letmo na hrotu. Toto způsobovalo pojíždění pásku nahoru a dolu a tím blbou reprodukci - zvláště při špatném nastavení kolmosti tonového hřídele.
Zvukově jsou ale B100 - B101 určite lepší než některá řady B4. Zvláště B101 se mi líbí, i když má MBA 810 na konci a plastový kryt, který se prohýbá. Stopy přepínají modernější přepínače ISOSTAT.

Ještě bych dovolil nesouhlasit s tím, že se špatně nastavovala kolmost hřídele setrvačníku. Ten výlisek se spodním ložiskem má u obou upevňovacích šroubů prolisy, které přesně zapadnou do prolisů v rámu. Takže pokud vyndáme setrvačník, a dám ho zpět nemusíme nastavovat znovu jeho kolmost.. :D
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od durkovic »

to EL34

máš pravdu, to "rachtanie" motoru je asi celkom bežný jav u B5, a hlavne ak to od výroby nebolo ani raz primáznuté. heh a to CD, pálene CD v domacich podmienkach asi tých 30 rokov nevydrží, moje nahrávky (r. 2000) na CD vykonané na stolnom rekordéry Philips som skoro všetky musel vyhodiť, v roku 2009, proste to odmietla prečítať akákoľvek mechanika , pritom boli skladované v tmavej skrini, a nepražilo na to slnko, boli to nejake CD-Audio "gold" našťastie som si platne z ktorých bol ten záznam uložil doma...
k tým páskam LN, no síce boli na to magnetofony nastavené ale aj tak to nebolo to vončo, žejo, ked sa nahodil nejaký basf pripadne maxell, scotch agfa a podobne s dobrou nahrávkou (prípadne sa vytvorila na danom stroji z LP) , tak z reprosústav lezie inýý zvuk... dynamickejší, prekreslenejší, a hlavne s väčšími výškami, u pásov (aj nových ) bol stale ten záznam, no taky... jak mierne zatlmený, nebol zlý , ale predsa material LH bol proste lepší
mam tu teslu B100 a je pripojená k Europhonu RDG6000 no a vzhľadovo padnú k sebe jak uliaté, ešte aj rokom výroby su k sebe blízko, len jedno je z Milána druhé z Přelouče :)

ešte k pôvodnej téme, ak sa mi podarí od tej známej nejako dostať ten návod k obsluhe B100 (ak ho nájde) tak ho oskenujem a hodím sem prípadne pošlem na stránku radiohistoria aby bol k stiahnutiu. ako som pozeral zopár ich tam od určitých modelov je.
EL34

#19 Příspěvek od EL34 »

durkovic píše:to EL34

ešte k pôvodnej téme, ak sa mi podarí od tej známej nejako dostať ten návod k obsluhe B100 (ak ho nájde) tak ho oskenujem a hodím sem prípadne pošlem na stránku radiohistoria aby bol k stiahnutiu. ako som pozeral zopár ich tam od určitých modelov je.

Myslíš servisní návod nebo uživatelský který se dodával s magnetofonem?
Ten servisák je snad na radiohistorii a uživatelský návod mám(100 i 101)
Je pravda, že B100 byl vzhledově asi lepší - kovový kryt.Proto si dost lidí předělává vnitřek z B101 do kastle B100. Já mám osobně dva B100 a jeden má dokonce kouřový plexi kryt. podobně jako B101.
I když tyto kryty nebyly z plexiskla ale z polystyrenu. :D
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od durkovic »

to EL34

mám(e) záujem o ten užívateľský manuál k magnetofonom B100 a B101 teda vravíme o návodoch k obsluze.

o SM k B100/101 vieme, ten je ako si poznamenal na radiohistorii.

ak by to teda bolo možné, boli by sme povďační keby si sem (na nejaký upload server) mohol hodiť scan tých návodov (B100 a B101), ak ťa to teda neobťažuje. prípadne si to potom doriešime cez SZ.

vopred ďakujem
EL34

#21 Příspěvek od EL34 »

Tak je to naskenovaný a poslal jsem to na mail administrátorovi, ať to zařadí do uploadu.
Chtěl jsem to uploadnout sám, ale nejde mě se do toho uploadu přihlásit..

Teď jedu na víkend do své posluchárny , v baťohu mám tři 18cm AGFY PE46 a jdu si vychutnávat nádherný analogový zvuk nahrávek nahraných z gramofonu na magnetofon a přehrávaný B101 a zesilovačem s čtyřma EL84 s fyziologickou reg. hlasitosti. :) :)
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od durkovic »

ďakujem

a pekný a dobrý zažitok z hudby :)
RomanoREPAIRS

#23 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

nechci nic říkat ale o návod na B101 jsem měl v prapočátku zájem já
Doufám že se tady na mě nezapomnělo...
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od durkovic »

to RomanoREPAIRS:

neviem či čítaš príspevky od EL34, písal že že sa mu to nepodarilo upnúť na upload EB ten návod, tak to poslal adminovi. ak to sprístupní bude na stiahnutie tu na EB.

a ja som prosil EL34 o návod v množnom čísle takže na teba sa nezabudlo :)
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Oldradio »

Řada B4, konstrukčně velmi propracovaná, byla výrobně nákladná a proto vznikaly levnější odvozeniny jako např. B41 a B42. U řady B5 se podařilo stlačit výrobní náklady zjedniodušením zapojení, odpadly zbytečné a málokým využivané funkce jak trik, vypínání reproduktoru, dálkove ovladatelná pauza. Odpadl síťový transformátor, jeho funkci převzalo vinutí na motoru. Mechanika se zjednodušila na několik táhel v jednoduchém hliníkovém rámu. Výkon nf zesilovače spadl na polovinu oproti B4. B42 i B5 stála 2800,- Kčs, přitom u B5 za tu cenu bylo navíc počitadlo, dvě rychlosti a větší cívky.
Při představení modelu B5 na trhu přijela do Tesly Přelou stranická komise a ocenila konstrukci, že takto má vypadat správný komunistický magnetofon. Prostě co tam být nemuselo, to tam nebylo. Vstup modelové řady na trh provázelo lámání křidélek na unašečích a ovládacích pák, byly z příliš tvrdého plastu.
Provozní závady modelu B5 byly vyřešeny modelem B54, je tam jiný rám, setrvačník již nemá našroubovaný pogumovaný kotouč, ale gumový kroužek je nasazen přímo na vybrané části setrvačníku, magnetofon je na vyšších nohách kvůli větrání a místo transportního ohebného držadla, převzatého z řady B4. má pevné kovové držadlo, které se dá sklopit.
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od durkovic »

asi záleží od admina kedy to pripne do uploadu, neviem komu to EL34 posielal.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od zdenoeddie »

Original manual mam. Ale nedam. Ak sa nepodari upload, mozem oskenovat ja, a zavesit na svoj server.
Z.
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od durkovic »

čau zdeno,

maš na mysli navod na obsluhu ?

manuály sú dvojaké , tie servisné a potom užívateľské, no a my zháňame ten užívateľský (navod na obsluhu) :wink:
Hill
Administrátor

#29 Příspěvek od Hill »

Netlačte na pilu, čekám, až se EL34 přihlásí a vybere soukromou zprávu nebo aspoň mail a pošle mi to. Já už to tam vložím.
EDIT:
ten mail od mne nedošel, EL34 má na registrační adrese plnou schránku.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od zdenoeddie »

Uzivatelsky, taky pekny rozkladaci, 3-listovy plus vlozena schema mala :)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“