Časové spínání a vypínaní krokového motoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Vogon

#46 Příspěvek od Vogon »

relativně složitým čítačem, na rozdíl od jednoduchýho spínače. :-)
Chenzee

#47 Příspěvek od Chenzee »

Před nedávnem jsem si udělal takový miniaturní spínání ventilátorku ve špajsce. Je to teda osazené PICem (snad tato informace nevzbudí mnoho povyků pro nic), ale funguje to tak, že po 1hod. se ventilátor spustí na 15min. Bez jediného problému ti program klidně upravím tak, aby po 24hod. to vygenerovalo impuls určité délky, jaký budeš potřebovat. Může to být udělané i tak, že jeden vstup použiješ na snímání, že chlívek dojel do správné polohy. Pochopil jsem to tak, že to bude vypadat jako když vezmu krabičku od sirek, prostor pro sirky rozdělím na 7 dílů a každý den vysuneš šuplík o jeden chlívek. Pokud je to tak a budeš to mít z plexi, můžeš ten šuplík k vnější stany ve správných místech navrtat (ne provrtat) a mikrospínačem s kladkou tuto prohlubeň detekovat. Pak by bylo PICem řečeno, že krok trvá max. 5s s tím, že spínač by to vypínal dříve. Zamezíš převinutí motorku a mělo by to chodit i přesně (pokud zvolíš pomalý pohyb a dírku akorát velkou). Zdarec
Naposledy upravil(a) Chenzee dne 18 led 2012, 13:06, celkem upraveno 3 x.
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
BOBOBO

#48 Příspěvek od BOBOBO »

Vždyť ten jeden motorek z odkazu stojí 65,-Kč . No a spolu s tím PICem by to byla brnkačka .
Vogon

#49 Příspěvek od Vogon »

Ale ano, asi byla, pro mě, pro tebe, já nevím... pro kohokoliv. Pro nick sklipky evidentně nikoliv, protože za tu dobu co tady řeší ptákoviny už to dávno mohl mít hotový.
Ono je potřeba to vnímat v kontextu a nenutit člobrdu, co má evidentně problém se zapojením jednoduchého elektrického obvodu, do relativně náročných elektronických schémat. V případě potřeby jsou pro něj jenom obtížně replikovatelné, prakticky neopravitelné a velmi obtížně oživitelný.
Na druhou stranu je zase třeba šikovný na ruce a dokáže to mechanicky vyřešit líp něž kdokoliv s PICem, že jo. Tak proč mu ten PIC cpát když mu stejně nerozumí a možná ani nechce.
Chenzee

#50 Příspěvek od Chenzee »

... Tak proč mu ten PIC cpát ...

Nic nikomu necpu, ale splňuje to jeho původní požadavek (pokud si dobře pamatuji).
Nevím, kolik mu je, ale třeba je to mladý junák, co třeba má představu, ale není si jistý tím, co zvládne a co ne. Nebo třeba jen nemá dostatečné zázemí. A třeba je to nějaký lenoch, co než by popřemýšlel a zaexperimentoval, tak se ptá a čeká pečený holuby přímo do pusinky ;-)
procesor

#51 Příspěvek od procesor »

Na start/stop motorčeka potrebuje klopný obvod. Na spúšťanie stačia lacné denné elektromechanické hodiny. Stopne to nejaká vačka, prípadne optočlen.
sklipky

#52 Příspěvek od sklipky »

K mému věku, je mi 21 xD PIC sem kdysi programoval jen velmi okrajově, spíše sem si to zkusil ve škole, takže s tím absolutně neumím, proto se přikláním k těm elektricky nejsnašším variantám .
BOBOBO

#53 Příspěvek od BOBOBO »

Ale chenzee , co kdyby jsi sem tem program na generování pulzu po 24 hodinách dal ? Potěšiklo by to vícero lidí , ekvivalent zatím není (domácí) .
Chenzee

#54 Příspěvek od Chenzee »

Kouknul jsem na to a zjistil, že probuzení ze sleep mám pomocí přetečení Watchdogu což nebude nic přesného. Nebyl by to problém zaměnit za TMR1 nebo IO neuspávat a stále počítat, ale teď na to nemám čas. Takže je to tak, že po (?cca?) 24hod (spíše méně) to vygeneruje 2,3s impuls. Přikládám jak nákres pinů tak asm aby si kdokoliv mohl časy změnit. Je to okomentované, tak by to neměl být problém.
To tlačítko vygeneruje na výstupu impuls ale začne od té doby počítat 24h.
Přílohy
Spinac.asm
(10.75 KiB) Staženo 74 x
PINs.png
(19.18 KiB) Staženo 57 x
procesor

#55 Příspěvek od procesor »

Ako sa to nastaví...povedzme aby to cvaklo o 6:30?
Koľko sa to bude rozchádzať za 30 dní, prípadne le za sedem?
Chenzee

#56 Příspěvek od Chenzee »

Nastavit to lze právě tím tlačítkem, když ho v 6:30 zmáčkneš, tak to bude v tuto dobu spínat. Přesnost nyní nevím (nutno otestovat), ale možná by se pro probíranou aplikaci dalo použít něco ve smyslu: min. jednou za 7 dní musím naplnit zásobníčky se šváby a třeba je to v době, kdy je požadované krmení. Takže pokud po naplnění zmáčkne tlačítko, nastartuje režim dávkování. Neříkám, že je to nejideálnější řešení. Kdysi jsem měl pro jednu akci vykuchané spínací dig. hodiny, kde jsem měl přerušenou cestu k relé. V nastavenou dobu jsem měl naprogramovanou změnu stavu relé, která aktivovala monostabilní KO (start na náběžnou i sestupnou hranu). To je taky jedno z řešení, které by splňovalo i tvůj dotaz.
(jo a přesnost mi výpočtem vychází na chybu do mínusu o 2min18sek za den. Neříkám, že to tak bude v reálu, jelikož WDT nemá přesné hodiny (ale to víš líp než já ... proto mě asi zkoušíš ;-))).
BOBOBO

#57 Příspěvek od BOBOBO »

Pro mne typický , nebýt to procesor , napíši čecháčkovský přístup . Neudělám NIC pro zlepšení , ale kejhám . Pokud bude přesnost i do půl hodiny za týden , je na podobné aplikace zcela dostačující a je to alespoň nějaký počin . Nadzdvihnu klobouk , jak ho nenosím , když se místo toho objeví program volný i se zdrojákem a lepší ! Pochopitelně pro volně přístupné a levné typy proců s jednoduchým vypálením programu .
procesor

#58 Příspěvek od procesor »

Len zbežne som to (asm) omrkol...
Keď počas jednej hodiny niekoľko krát bude výpadok dodávky el. energie v teráriu budú hody.
Pri vetraní komory žiadny problém, kŕmiť "dynodsaury" takým tempom by už mohol byť.
Jenoduché...zálohovať aj s motorom, prípadne bez ak pôst jeden deň nezaškodí.
Chenzee

#59 Příspěvek od Chenzee »

Včera jsem si řekl, že už k tomuto tématu nebudu přispívat, ale nedá mi to. Máš pravdu, že po zapnutí to vygeneruje první impuls. To se ale dá jednoduchou úpravou změnit. Nebo i s ohledem na potřebu dávkování po 24h. to lze zálohovat baterií. A můžeš jednoduše doplnit funkci detekce Unap a kdyžtak impuls odložit až se Unap obnoví ;-)). No ale i proto jsem sem dal asm a ne hex. A neupravoval jsem na tom nic jiného než ty časy z toho důvodu, že když se to rozhodne někdo použít, otestuje fce a zjistí, co to má za mouchy. Ten program pak přizpůsobí daným potřebám. Nemohu vymýšlet funkce když nejsem autor konstrukce a neznám všechny podmínky a požadavky. A spousta z nich se stejně objeví (vyplavou) až při testování s mechanikou. Takže abych to uzavřel: není to zařízení na klíč ale základna, na které se dá postavit funkce, které potřebují po určité době vygenerovat nějaký impuls. A pokud se neobjeví původní tazatel a neprokáže nějaký konkrétní zájem, tak se k tomu již nebudu vyjadřovat :sasa:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“