Spínání zesilovače s měkkým náběhem
Moderátor: Moderátoři
Spínání zesilovače s měkkým náběhem
Potřebuji cyklicky spínat jednoduchý zesilovač s odběrem proudu kolem 60mA pozvolným průběhem napětí, (konkrétní časování tady nechci řešit)
ovšem potřebuji strmý průběh při vypnutí.
Spínač musí být do 20ms připravený k novému cyklu.
Pokusil jsem se navrhnout zapojení (obrázek), ale nejsem si jist, není-li to nesmysl. V simulaci se mosfet IRF9530 někdy nezavíral úplně.
Jde o to, že při rozpojení kontaktu (jaz. relé) se musí kondenzátor nejlépe hned úplně vybít.
Dovoluji si poprositi o radu...
Edit: stačí vybít kondík do 100ms, pokud počítám správně. Rychlost spínání kontaktu max. 10Hz.
- Přílohy
-
Spínač.JPG- (78.05 KiB) Staženo 101 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Nebo lépe řečeno je zvuk modulován spínáním zesilovače tak, aby byl výsledný efekt co nejpodobnější realitě.
Rychlost spínání nebude více než 10Hz.
Záměrem je, aby zvuk při rychlejším spínání byl tišší - kondík není v té době plně nabitý, ale po skončení cyklu se musí zcela vybít, protože jinak by další zvuk nezačal od nuly.
(opraveno)
Přizemění vstupu nestačí, pořád zůstává nabitý kondenzátor, který by ovlivnil (zkrátil) náběh dalšího cyklu.
Právě o to tvarování mi jde, fungoval by můj návrh? Jak by jste to řešili jinak?
Moje myšlenka byla taková, že po rozpojení kontaktu relátka se sepne mosfet a zkratuje přes rezistor 4,7ohmů kondenzátor. Nicméně v simulátoru se někdy nezavřel úplně.
Děkuji!
- Generalsound
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
EBastl.JPG- (17.42 KiB) Staženo 95 x
- Generalsound
- Kontaktovat uživatele: