Nabíjecí 9V baterky
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Z mého pohledu jsou ty spešl "Low Self Discharge" vyhozené peníze. Ano, normální Ni-MH se sice skladováním vybíjí víc, ale za měsíc to nedělá moc ("jen" cca 10%). Ve druhém silně nevyužitém foťáku mám staré GP Ni-MH 1.8Ah, nabíjel jsem je naposledy někdy na konci léta a jsem si jist tím, že bych na ně pár fotek ještě udělal.
Pokud má s Ni-MH někdo jiné zkušenosti, tak by mě zajímalo, co s nimi dělá ...
Kdo chce Ni-MH a podobné akumulátory dlouhodobě skladovat jen proto, aby je měl připravené pro případ, že budou možná potřeba, by si to měl v hlavě přebrat...
http://www.belza.cz/charge/battr.htm
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
BOBOBO: Belza asi myslel nějaké takové samovybíjení ...
skladovat baterie aby byly po ruce? no tak hodim do šupliku pár alkalik (osvědčili se mi HQ z nedis.cz) a na nabíjecí mam nabíječku. když se mi vybijou, mrsku tam nenabíjecí a nabiju nabíjecí. v šuplíku mi leží nabité nabíjecí, ale tak aby byly plně nabité je šoupnu nabít (když leží víc jak měsíc)
v bezdrátové miši k PC (má LEDku) mám něaké staré NI-CD a mám další dva páry něakejch, a střídám, vybijou sem, tak mám vedle NTB hnedle náhradni
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Z mého pohledu je to takhle - NiCD (velký výkon, malá kapacita, "nezničitelné" - vhodné snad jen do ručního nářadí, kde jsou nenahraditelné); Li-ION + Li-POL (skoro nulové samovybíjení, jednoduché nabíjení a slušný výkon) a SLA (kompromis mezi NiCD a Li-ION, tzn. slušný výkon, jednoduché nabíjení, malá cena, ale trochu větší rozměry a hmotnost); NiMH (podle mě naprd - velký vnitřní odpor, největší samovybíjení; ale do foťáků nebo jako 9V blok jsou bohužel prakticky nenahraditelné - naštěstí ale existují Eneloop s menším vnitřním odporem a celkově vyšší kvalitou).
Do svítilny do auta ... podle toho, co bude svítit a podle rozměrů. Já už jsem udělal několik svítilen s Li-IONkou ze starého telefonu + LED 1W a za nic bych tuto kombinaci neměnil (možná snad SLA + více výkonná LED).
- czatlantis
BOBOBO píše:No ti co tuto drahou verbež používají , by mohli nás , kteří vzhledem k cenám a nejistotě jen po těchto krabičkách jen pokukují , posunout dále třeba i soukromou neoběktivní tabulkou . Hlavně reálnými ukázkami těch 9,6tek s vyzkoušeným malým samovybíjením .
S 9,6V neporadím, ale mám tu 8,4V verzi od stejný firmy a v jednom IR teploměru je asi od července a pořád to funguje. Druhou mám v měřáku, ale tam to nabíjím celkem často, protože má velkou spotřebu, tak tam to malý samovybíjení nevyužiju.
Bohužel žádný "laboratorní" měření nemám, protože mít jen tak rok vyřazenou z provozu baterku za tolik kaček jen pro testy si nemůžu dovolit.
AmarokCZ píše:NiMH (podle mě naprd - velký vnitřní odpor, největší samovybíjení; ale do foťáků nebo jako 9V blok jsou bohužel prakticky nenahraditelné - naštěstí ale existují Eneloop s menším vnitřním odporem a celkově vyšší kvalitou).
Ano přesně tak - každá technologie baterek se hodí jinam, ale podle mně jsou naopak ni-mh ve formě s nízkým samovybíjením super.
Třeba do různých svítilen do auta bych raději li-ion nedával - když někde omylem zkratuješ Eneloop, tak se sice zahřeje, zasmrdí, ale nic vážnýho se víceméně nestane. Když zkratneš liion, tak se taky zahřeje, ale někdy je to i s ohňostrojem. Navíc taky životnost eneloop X liion bude ve prospěch eneloopu. Eneloopy jsou výborný do všeho co se alespoň občas používá - do auto jako nějakou "emergency" svítilnu bych je nedával - tam bych dal lithiový nenabíjecí - prý životnost 15let dokud nebudou mít 90%...sice jsou drahý, ale jeden tužkáč má při 1,6V (cca) přes 3Ah i při vybíjení celkem velkým proudem (osobně jsem naměřil 3.14Ah při 0.5A do 0.9V, je to ještě o chlup víc než je v datasheetu)
Kdyby se někdo chtěl podívat na průběh napětí při 0,5A zátěži, tak time-lapse video je tady: http://www.youtube.com/watch?v=MCJGOKn7Giw
Na http://www.candlepowerforums.com dělali nějací lidi hodně testů se všema možnejma baterkama (hlavně ty eneloopy a podobný), tak jestli se někdo nudí a chce si počíst...
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
U Li-ION samozřejmě počítám s ochranným obvodem nebo minimálně tepelnou + proudovou pojistku. Natvrdo bez ochrany je to jen pro odvážlivce.czatlantis píše:Když zkratneš liion, tak se taky zahřeje, ale někdy je to i s ohňostrojem. Navíc taky životnost eneloop X liion bude ve prospěch eneloopu.
Co se týče životnosti, tak Eneloopy by měli mít stejnou životnost jako Li-ION (tzn. reálně kolem 1000 cyklů). U Ni-MH je trochu nevýhoda to, že je mnohem snadnější ji zničit v blbé nabíječce (a že je takových na trhu hromada).
- czatlantis
Nabíječku to chce nějakou kvalitnější, koupil jsem si Maha C9000 a vcelku dobrý, baterky jsou jen vlažný - jen mě štve že to nereguluje proud (dá se nastavit 200-2000mA) lineárně, ale pouští to tam 2A pulz, pak pauza, zase pulz a délka pauzy je podle nastavenýho proudu...nevím nakolik to těm baterkám svědčí ale za ty prachy jsem čekal hezky regulovanej proud
Vybíjení to samý (akorát pulz je 1A)