Nabíjecí 9V baterky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#31 Příspěvek od BOBOBO »

A zase žádné rozřešení .... :D
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od AmarokCZ »

BOBOBO: a co bys vlastně chtěl??? U zařízení s malým odběrem je jasnou volbou alkalická nebo zinková a u zařízení s velkým odběrem stačí obyčejná Ni-MH, protože samovybíjení je vzhledem ke spotřebě zařízení zanedbatelné.
Z mého pohledu jsou ty spešl "Low Self Discharge" vyhozené peníze. Ano, normální Ni-MH se sice skladováním vybíjí víc, ale za měsíc to nedělá moc ("jen" cca 10%). Ve druhém silně nevyužitém foťáku mám staré GP Ni-MH 1.8Ah, nabíjel jsem je naposledy někdy na konci léta a jsem si jist tím, že bych na ně pár fotek ještě udělal.
Pokud má s Ni-MH někdo jiné zkušenosti, tak by mě zajímalo, co s nimi dělá ... :roll:
Kdo chce Ni-MH a podobné akumulátory dlouhodobě skladovat jen proto, aby je měl připravené pro případ, že budou možná potřeba, by si to měl v hlavě přebrat...
helios

#33 Příspěvek od helios »

AmarokCZ:
Je to dosť starý merák, HC-81. Slúži dodnes, je dosť blbovzdorný, len tie večné problémy s baterkami... :?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
frpr666

#34 Příspěvek od frpr666 »

byl už tady tento odkaz? To by mohlo být řešení: Replacement 9 V battery, Belza
http://www.belza.cz/charge/battr.htm
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Nejspíše nebyl , ale i zde p.Belza perlí s vysokým samovybíjením NiCd .
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od AmarokCZ »

Li-IONka taky není dobrá na všechno když plně nabitá má jenom 8.4V, to už je lepší Ni-MH, obzvláště pak verze s 9.6V.
BOBOBO: Belza asi myslel nějaké takové samovybíjení ... :lol:
TAKJAN

#37 Příspěvek od TAKJAN »

To Amarok. HC 81 Mám taky, je pořád dobrý, ale ty baterky (i když metex žral 10x víc). Jestli se teda můžu zeptat: měl jsem za to, že NiCd má nejmenší samovybíjení než novější technologie. Takže to tak není? Potřebuju vyměnit články do svítilny do auta, která se použije občas, ale má být v pohotovosti. Co teda použít??
milan222

#38 Příspěvek od milan222 »

amarku zrovna sem na hadexu na tu devítku koukal... si ji koupim.
skladovat baterie aby byly po ruce? no tak hodim do šupliku pár alkalik (osvědčili se mi HQ z nedis.cz) a na nabíjecí mam nabíječku. když se mi vybijou, mrsku tam nenabíjecí a nabiju nabíjecí. v šuplíku mi leží nabité nabíjecí, ale tak aby byly plně nabité je šoupnu nabít (když leží víc jak měsíc)
v bezdrátové miši k PC (má LEDku) mám něaké staré NI-CD a mám další dva páry něakejch, a střídám, vybijou sem, tak mám vedle NTB hnedle náhradni :D
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od AmarokCZ »

TAKJAN: NiCD má menší samovybíjení než běžná NiMH (speciální Eneloop atd jsou na tom ale lépe), oboje má ale docela velké samovybíjení, třeba 10% měsíčně, ale i více - do přehrávače jsem používal AAA NiMH a po cca 300 cyklech (nabíjeno v mizerné nabíječce) měli samovybíjení tak velké, že týden po nabití byli úplně prázdné. NiCD mají samovybíjení často malé, ale nesprávným používáním a hlavně nabíjením se to zhoršuje.

Z mého pohledu je to takhle - NiCD (velký výkon, malá kapacita, "nezničitelné" - vhodné snad jen do ručního nářadí, kde jsou nenahraditelné); Li-ION + Li-POL (skoro nulové samovybíjení, jednoduché nabíjení a slušný výkon) a SLA (kompromis mezi NiCD a Li-ION, tzn. slušný výkon, jednoduché nabíjení, malá cena, ale trochu větší rozměry a hmotnost); NiMH (podle mě naprd - velký vnitřní odpor, největší samovybíjení; ale do foťáků nebo jako 9V blok jsou bohužel prakticky nenahraditelné - naštěstí ale existují Eneloop s menším vnitřním odporem a celkově vyšší kvalitou).

Do svítilny do auta ... podle toho, co bude svítit a podle rozměrů. Já už jsem udělal několik svítilen s Li-IONkou ze starého telefonu + LED 1W a za nic bych tuto kombinaci neměnil (možná snad SLA + více výkonná LED).
BOBOBO

#40 Příspěvek od BOBOBO »

Jo , taky už cpu Lion do baterky i s nabíječkou . Nekup je v ame za 10,- Jen to zhasnutí skoro najednou je překvapením . :D
TAKJAN

#41 Příspěvek od TAKJAN »

Ta svítilna je koupená. Má 4x LED reflektor, asi 30 led normal svícení a varovné rudé blikání. To je ale záhada jak to fungovalo: Led postupně blikali (jsou ve dvou řadách) ale jsou všechny paralelně!!!!!! a natvrdo na baterii. Pár jich odešlo, po výměně svítí pořád. Nechápu jak to funguje...
Atlan

#42 Příspěvek od Atlan »

Ja mam 9 v z lidla v meraku. D830 ten pouzivam na vsetko orientacne meranie doplnil som konektor aby sa dala nabijat v meraku, pri nabijani sa neda merat, nabijacka zo starej nokie 3310 doplnena o diodu a tranzistor s ledkou, pri nabijani svieti led prud je 20 mA a postupne klesa... Obcas to dam nabijat ked sa mi vidi ze uz dlho pouzivam... Dalsie su v ESR testeroch mam 2.
czatlantis

#43 Příspěvek od czatlantis »

BOBOBO píše:No ti co tuto drahou verbež používají , by mohli nás , kteří vzhledem k cenám a nejistotě jen po těchto krabičkách jen pokukují , posunout dále třeba i soukromou neoběktivní tabulkou . Hlavně reálnými ukázkami těch 9,6tek s vyzkoušeným malým samovybíjením .

S 9,6V neporadím, ale mám tu 8,4V verzi od stejný firmy a v jednom IR teploměru je asi od července a pořád to funguje. Druhou mám v měřáku, ale tam to nabíjím celkem často, protože má velkou spotřebu, tak tam to malý samovybíjení nevyužiju.
Bohužel žádný "laboratorní" měření nemám, protože mít jen tak rok vyřazenou z provozu baterku za tolik kaček jen pro testy si nemůžu dovolit.

AmarokCZ píše:NiMH (podle mě naprd - velký vnitřní odpor, největší samovybíjení; ale do foťáků nebo jako 9V blok jsou bohužel prakticky nenahraditelné - naštěstí ale existují Eneloop s menším vnitřním odporem a celkově vyšší kvalitou).

Ano přesně tak - každá technologie baterek se hodí jinam, ale podle mně jsou naopak ni-mh ve formě s nízkým samovybíjením super.
Třeba do různých svítilen do auta bych raději li-ion nedával - když někde omylem zkratuješ Eneloop, tak se sice zahřeje, zasmrdí, ale nic vážnýho se víceméně nestane. Když zkratneš liion, tak se taky zahřeje, ale někdy je to i s ohňostrojem. Navíc taky životnost eneloop X liion bude ve prospěch eneloopu. Eneloopy jsou výborný do všeho co se alespoň občas používá - do auto jako nějakou "emergency" svítilnu bych je nedával - tam bych dal lithiový nenabíjecí - prý životnost 15let dokud nebudou mít 90%...sice jsou drahý, ale jeden tužkáč má při 1,6V (cca) přes 3Ah i při vybíjení celkem velkým proudem (osobně jsem naměřil 3.14Ah při 0.5A do 0.9V, je to ještě o chlup víc než je v datasheetu)

Kdyby se někdo chtěl podívat na průběh napětí při 0,5A zátěži, tak time-lapse video je tady: http://www.youtube.com/watch?v=MCJGOKn7Giw

Na http://www.candlepowerforums.com dělali nějací lidi hodně testů se všema možnejma baterkama (hlavně ty eneloopy a podobný), tak jestli se někdo nudí a chce si počíst...
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od AmarokCZ »

czatlantis píše:Když zkratneš liion, tak se taky zahřeje, ale někdy je to i s ohňostrojem. Navíc taky životnost eneloop X liion bude ve prospěch eneloopu.
U Li-ION samozřejmě počítám s ochranným obvodem nebo minimálně tepelnou + proudovou pojistku. Natvrdo bez ochrany je to jen pro odvážlivce.
Co se týče životnosti, tak Eneloopy by měli mít stejnou životnost jako Li-ION (tzn. reálně kolem 1000 cyklů). U Ni-MH je trochu nevýhoda to, že je mnohem snadnější ji zničit v blbé nabíječce (a že je takových na trhu hromada).
czatlantis

#45 Příspěvek od czatlantis »

no životnost...jednak 1000cyklů pro liion (a pro ni-mh teda taky) leda ve snu, ale spíš mám na mysli životnost časovou než cyklickou - ty liion se říká, že za 3-4roky odejdou tak jako tak. Ni-mh by měly vydržet dýl - zrovna nedávno jsem našel zapomenutý Sanyo ni-mh 1600mAh rok výroby 2005 a kapacitu mají asi 90%+ nominální, takže jestli na tom eneloopy budou podobně, tak životnost určitě lepší než liion.

Nabíječku to chce nějakou kvalitnější, koupil jsem si Maha C9000 a vcelku dobrý, baterky jsou jen vlažný - jen mě štve že to nereguluje proud (dá se nastavit 200-2000mA) lineárně, ale pouští to tam 2A pulz, pak pauza, zase pulz a délka pauzy je podle nastavenýho proudu...nevím nakolik to těm baterkám svědčí ale za ty prachy jsem čekal hezky regulovanej proud
Vybíjení to samý (akorát pulz je 1A)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“