Trochu polopaticky: střídavina co leze z trafa to jsou 2 půlvlny. 1 půlka jde z trafa přes diodu do akku a vrací se přes přepínač do trafa. 2 půlvlna jde přes přepínač akku přepínač, odpor zpátky do trafa. Kdyby to mělo být s 1 diodou trochu stejnosměrné tak by tam nesměly být ty odpory. Teď co jsi měřil je střídavina zmenšená o ubytek napětí na diodě a odporu. Nic zkus sehnat 2 diodu a vyzkoušíme na akku.
Vybíja okamžite ako je na transformátore menšie napätie ako je na akumulátore. To je viac ako 270°. V špičke to je (Ub+Ušpsin)/54 Ohm=(14,8V+16V)/54 Ohm=0,55A a to počítam s 11Vac na sekundári trafa.
Pri 15Vac vy to bolo ešte viac.
Naposledy upravil(a) procesor dne 05 úno 2012, 20:17, celkem upraveno 1 x.
Ještě mě teď mamka přivedla na to, jeslti to prvotní žhavení pojistkového uložení (vytavení pojistky) nemohlo být opakovaně způsobeno tím, že se pokouším nabíjít baterii s kapacitou 70 Ah?
Možná je to hloupost, tak mě prosím opravte...
Je to blbost - nabíječka dá jen tolik, na kolik je navržená a pokud ten 70Ah akumulátor není vysloveně vyšťavený do mrtva, nemělo by to dělat problémy. Větší kapacita akumulátoru se bude zkrátka jen nabíjet delší dobu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Vybitá batéria 70Ah si rada cucne na začiatku aj 10...15A (Závisí na tvrdosti a parametroch trafa) . Keď namiesto poistky 6,3A je tam "kliniec"(Hřebík), tak sa nečuduj, že niečo sa nahreje.
Ja do serie s barériou dávam žiarovku H12 s paralelne spojenými obidvomi vláknami. Na začiatku to čiastočne jasí, pozdejšie ledva poznať že vlákno jemne žhaví.
Není to blbost. Až na to, že pojistka se má prostě při přetížení přerušit a ne se chovat jak popisuješ.
Konstrukce je podivná. Chybí tam nějaká omezovací impedance právě pro případ vybité baterky. Tedy kromě vnitřního odporu trafa - což asi stačí. Ty vybíjecí odpory jsou taky docela malé hodnoty (viz procesor). Nabíječka vyhovuje možná tak dodavateli elektřiny, protože co těžko nabije, obratem lehce vybíjí.
Jsem zde zpátky a mám nové info.
Podařilo se mi sehnat 1 ks diody a už jsem ji instaloval. Tzn. nabíječka je v původním stavu. Cvičně jsem připojil žárovku a měřil...
Zde jsou výsledky:
Zprvu jsem koušel měřit na V=200V, předpokládal jsem stejnosměrné napětí. "6V" mělo hodnotu 1,8 V, "12V" 4,0 V
Zkusil jsem proto V~200V a při "6V" je tam 8,9 V a "12V" 14,9 V.